Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 12 /16:50

Giedrius Surplys įspėjo: koronaviruso plitimo šalies viduje neišvengsime

Visuomenės informavimo grupės dėl koronaviruso vadovas, premjero patarėjas Giedrius Surplys 15min studijoje ketvirtadienį teigė, kad naujų koronaviruso atvejų Lietuvoje per dieną nefiksuota. Visgi, jis įspėjo, kad tik laiko klausimas, kada virusas pradės plisti nuo žmogaus žmogui šalies viduje. O tuomet planuojama imtis ir griežtesnių kontrolės priemonių bei draudimų.

Daug niekur nesilankė, bet ėjo maisto

Sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis sakė neturintis duomenų, kad du koronavirusu susirgę kauniečiai galėjo nesilaikyti saviizoliacijos taisyklių. „Jie niekur per daug nesilankė, tik nusipirko maisto“, – ketvirtadienį 15min studijoje sakė viceministras.

Trečiadienį Kauno klinikinėje ligoninėje vykusioje spaudos konferencijoje ligoninės atstovai tiksliai pasakyti negalėjo, tačiau užsiminė, kad grįžę iš kelionės ir užsikrėtę kauniečiai ne tik bendravo su artimaisiais, bet ir galimai buvo mieste.

15min šaltinių teigimu, jau grįžus iš Italijos bent vienas šeimos narys dalyvavo vakarėlyje, kuriame linksminosi bent pora dešimčių žmonių, nemažai jų buvo ir iš Vilniaus. Tik po to tas šeimos narys, pasijutęs prastai, kreipėsi į medikus ir jam buvo nustatytas koronavirusas.

Paklaustas, ar minėtų kauniečių aplinkos žmonėms tyrimai yra padaryti, A.Šešelgis sakė, kad gydytojai puikiai žino, kada tyrimą reikia atlikti, o kada jų nereikia.

Anot jo, jei tyrimas bus atliktas per anksti po kontakto, net artimo, jis nieko nerodys.

„Jei bando reikštis simptomai, kurie yra panašūs į užsikrėtimo, iškart imami mėginiai“, – sakė jis.

Anot A.Šešelgio, nereikėtų pamiršti, kad siaučia gripas, o šios ligos simptomai identiški koronavirusui.

Mėginių, anot jo, tiriama vis daugiau, nes plečiasi teritorija, kurioje siaučia koronavirusas.

„Deja, tarp patikrintų skaičiaus, yra 3 teigiami, vadinasi, sistema dirba“, – sakė viceministras.

Medikai sako, kad neišvengsime plitimo

„Parengtis yra pilna, medikai sako, kad neišvengsime plitimo, kai virusas ims plisti nuo žmogaus žmogui“, – 15min studijoje kalbėjo Visuomenės informavimo grupės vadovas Giedrius Surplys.

Jis pakartojo gaunantis daug signalų, kad kai kurie žmonės elgiasi abejingai ir visiškai nesisaugo ir nesaugo kitų. Už tokį elgesį jis žadėjo sankcijas, o paklaustas, ką daryti, jei žmonės mato tokius atvejus, G.Surplys rekomendavo skambinti 112.

„Tai kiekvieno žmogaus pilietiškumas, čia ne tik institucijų reikalas, tai visų mūsų reikalas, to laikytis turime visi“, – jam antrino A.Šešelgis.

Nežino, ar šeimos gydytojai mokės užsivilkti apsaugos kostiumą

Paklaustas apie tai, ar svarstoma leisti šeimos gydytojams daryti koronaviruso tyrimus, A.Šešelgis sakė, kad visiems variantams ruošiamasi.

„Tokiam variantui yra tikrai ruošiamasi, vertinamos rizikos, o rizikos yra labai didelės, kad žmonės, nedarę to (...) Ar mokės pilnumoje užsidėti kostiumą, kuris 100 procentų apsaugos, ar nepadarys kokios menkos klaidos, kuri gydytoją įstumtų į labai didelę riziką“, – kalbėjo jis.

Ar mokės pilnumoje užsidėti kostiumą?

A.Šešelgio teigimu, kostiumus mėginius imantys medikai rengiasi patalpose, kuriose visur stovi veidrodžiai, nes net menkiausia klaida galėtų kainuoti daug.

Tačiau dabar šeimos daktarai sėdi be apsaugos kabinetuose, o ten lankosi nežinia kuo sergantys pacientai.

„To neturi būti, nes visi žmonės yra maksimaliai suregistruoti“, – kalbėjo viceministras.

Jis priminė, kad su panašiais į gripo simptomais žmonės neturi eiti pas šeimos gydytoją, jie turi skambinti 112.

A.Šešelgio teigimu, per tymų protrūkį buvo galima pasitikrinti imuniteto lygį, tačiau dabar nėra įmanoma to padaryti.

„Nėra ką daryti, kad atsparumas padidėtų. Ateityje tai gal bus įmanoma, šiandien tokio dalyko nėra“, – kalbėjo jis.

Viceministras sakė, kad savivaldybėms priminta apie tai, kad jie turi sudaryti sąlygas karantinuoti žmones, aprūpinti juos maisto atsargomis.

„Viskas yra aktyvuota. Jei mes kalbėsime apie konkrečią savivaldybę, už tai atsakingi administracijos direktoriai. Visos savivaldybės turi ekstremalių situacijų valdymo planus“, – kalbėjo jis.

A.Šešelgio teigimu, dabar jokių garantijų nėra, atsipalaiduoti negalima, bet ir panikuoti nereikia.

Kol kas uždrausti totaliai nereikia – Lietuvoje tokios situacijos tikrai nėra. Bet niekas nėra garantuotas, kad neatsitiks, kaip Italijoje.

Paklaustas apie barus ir restoranus, anot viceministro, rekomenduojama, kad žmonių grupelės vieni nuo kitų sėdėtų ne arčiau kaip 2 metrai.

„Kol kas uždrausti totaliai nereikia – Lietuvoje tokios situacijos tikrai nėra. Bet niekas nėra garantuotas, kad neatsitiks, kaip Italijoje“, – kalbėjo jis.

Visuomenės informavimo grupės vadovas Giedrius Surplys konferencijoje pabrėžė, kad Vilniaus miesto savivaldybė, ketvirtadienį paskelbusi apie savo draudimus, elgiasi neteisėtai.

Jis pabrėžė, kad ekstremali padėtis paskelbta visoje šalyje, todėl galioja ekstremalių situacijų centro vadovo Aurelijaus Verygos pavedimai, savivaldybė neturi teisės priiminėti sprendimų.

Ketvirtadienį Vyriausybės pasitarime sprendė, kaip užkirsti kelią koronaviruso plitimui. Mėnesį rekomenduojama niekur nekeliauti. Jei rekomendacijos bus nevykdomos piktybiškai, gyventojams gresia atsakomybė.

Ugdymo procesą, viešus renginius tiek uždarose, tiek atvirose erdvėse Vyriausybė stabdo dviem savaitėms, bet leis tėvams tuo metu gauti nedarbo išmokas.

Naujausią informaciją skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius