Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 12

Alytaus rajonas pasigedo daugiau kaip 120 tūkst. eurų gaisro nuostoliams kompensuoti

Alytaus rajono savivaldybė teigia dar nesulaukusi daugiau nei 120 tūkst. eurų, skirtų kompensuoti spalį vykusio gaisro nuostoliams. Didžiosios dalies sumos – 82,6 tūkst. eurų – laukė esą dar nuo gruodžio. Nors turėjo tai padaryti per dvi savaites, Finansų ministerija šią sumą į savivaldybės sąskaitą pervedė tik antradienį, o dėl likusios laukia Vyriausybės nutarimo.
Karvė
Karvė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Spalio mėnesį vykusio naudotų padangų gamyklos „Ekologistika“ gaisro padariniai juntami iki šiol. Labiausiai Alytaus rajone, kur vėjas nunešė didžiąją dalį toksiškų dūmų.

Su pasekmėmis būtų tvarkytis kiek paprasčiau, jeigu Vyriausybė greičiau reaguotų į prašymus dėl kompensacijų. Mat, anot savivaldybės, centrinė valdžia nesilaiko duoto pažado pinigus pervesti per dvi savaites.

PAGD nuotr./Rūkstantis padangų gamyklos „Ekologistika“ pastatas
PAGD nuotr./Rūkstantis padangų gamyklos „Ekologistika“ pastatas

„Ūkininkams kompensacijos išmokamos, tačiau ne per dvi savaites nuo savivaldybės prašymo pateikimo, kaip buvo žadėta. Žemės ūkio ministerija nuolat teikia konsultacijas ir ūkininkams, ir savivaldybei, domisi apie gaunamus ir ūkininkams išmokamus pinigus, kuriuos savivaldybei perveda Finansų ministerija Vyriausybės nutarimu.

Įmonėms kompensacijos skiriamos vėliau nei ūkininkams. Finansų ministerija spendimą gali priimti per du mėnesius“, – pažymi savivaldybės Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Vitana Bručienė, pridėdama, kad Vyriausybės darbą vertina palankiai.

Jos teigimu, iki šiol iš viso yra pateikta prašymų kompensuoti nuostolius už 182,5 tūkst. eurų. Per 58 tūkst. eurų savivaldybei jau yra išmokėta. Tačiau rajonas nuo gruodžio mėnesio vis dar laukia apie 82,6 tūkst. eurų.

Specialistė taip pat pažymi, kad dar nepasiekė ir sausį papildomai paprašyti 41,6 tūkst. eurų.

„Nutarimas dėl 82,6 tūkst. eurų (...), negavom pinigų nuo 2019 m. gruodžio. Pinigai už patirtą žalą skirti ūkininkams už neparduotą pieną, biudžetinėms įstaigoms už atliktas paslaugas, pieno išvežimą utilizuoti, įmonėms UAB „Rokiškio pieno gamyba“, AB „Rokiškio sūris“, UAB „Varėnos pienelis“ už išimtą iš prekybos produkciją, už atliktus tyrimus, produktų utilizavimą.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Į atliekų deginimo gamyklą Klaipėdoje atvežtas užterštas pienas iš Alytaus regiono.
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Į atliekų deginimo gamyklą Klaipėdoje atvežtas užterštas pienas iš Alytaus regiono.

Alytaus rajono savivaldybė Finansų ministerijai sausio 14 d. pateikė ūkininkų prašymus už neparduotą ar nesuvartotą pieną, savivaldybės prašymą už transporto paslaugas, UAB „Marijampolės pieno konservai“ – už atliktus laboratorinius tyrimus. Iš viso prašoma 33,2 tūkst. eurų. O sausio 31 d. savivaldybės administracija pateikė Finansų ministerijai ūkininkų prašymus už neparduotą ir nesuvartotą pieną už 8,4 tūkst. eurų“, – 15min nurodo V.Bručienė.

Pinigus jau išsiuntė

Finansų ministerija teigia didžiąją dalį pinigų jau pervedusi į savivaldybės sąskaitą, o likučiui padengti laukia Vyriausybės nutarimo.

Pasak ministerijos Komunikacijos skyriaus atstovės Gitanos Bazevičiūtės, daugiau nei 82,6 tūkst. eurų suma į Alytaus rajoną pervesta antradienį.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Finansų ministerija
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Finansų ministerija

„Finansų ministerija vasario 10 d. įvertino Alytaus rajono savivaldybės prašymą dėl šių lėšų pervedimo savivaldybei, o vasario 11 d. buvo atliktas lėšų pervedimas į konkrečią sąskaitą“, – pažymėjo ji.

Kalbėdama apie 41 tūkst. eurų sumą, specialistė sakė, kad laukiama Vyriausybės sprendimo.

„Dėl šių lėšų skyrimo yra rengiamas naujas Vyriausybės nutarimo projektas. Vyriausybei priėmus projektą bus pervedamos ir atitinkamos lėšos“, – teigė G.Bazevičiūtė.

Alytaus mieste ir rajone vis dar yra paskelbta ekstremali padėtis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius