-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 05 /16:00

Alytus po gaisro vėl paliktas vienas? Meras įtaria, kad atliekų neišveš ir iki Kalėdų

Dar neužgesinus gaisro, kilusio Alytuje esančioje perdirbtų padangų įmonėje „Ekologistika“, buvo pradėta kalbėti, kaip reikės išvežti susidariusias atliekas. Atliekų tvarkymo įmonės „Toksika“ atstovai netgi tikino darbus galintys pradėti netrukus. Tačiau suvaldžius gaisrą aplinkosaugininkų entuziazmas, panašu, priblėso – praėjo daugiau nei 10 dienų nuo gaisro užgesinimo, bet atliekos vis dar stovi nepaliestos. Alytaus meras Nerijus Cesiulis neramiai juokauja, kad tokiais tempais dirbant gamykla nebus išvalyta ir iki Kalėdų. Tuo metu aplinkos ministras Kęstutis Mažeika žada, kad atliekos pradės būti vežamos jau šią savaitę.
N.Cesiulis stebisi, kad užgesinus gaisrą jo padarinių likviduoti dar nepradėta.
N.Cesiulis stebisi, kad užgesinus gaisrą jo padarinių likviduoti dar nepradėta. / 15min nuotr.

„Pirmas etapas baigėsi – gaisras užgesintas, dabar prasideda antras etapas“, – 15min kalbėjo N.Cesiulis.

Kita vertus, ar tas etapas iš tiesų prasidėjo, meras nėra iki galo tikras, mat dienos bėga, o atliekos ir toliau stūkso nepaliestos, rūsiuose susikaupęs užterštas vanduo, manoma, pamažu skverbiasi į gruntą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Nerijus Cesiulis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Nerijus Cesiulis

Nors spalio 25 dieną aplinkos ministras K.Mažeika BNS sakė, kad „šiandien turbūt vešime atliekas“, o valstybės valdomos įmonės „Tokstika“ atstovai patvirtino, kad yra pasirengę tą daryti, esminiai darbai neprasidėjo.

N.Cesiulio teigimu, pastaruoju metu aplinkosaugininkai tik matuoja, sveria, skaičiuoja. O vaizdas po gaisro užgesinimo vis dar liko toks pats, kokį praėjusią savaitę vizito metu matė prezidentas Gitanas Nausėda.

VIDEO: Gitanas Nausėda apžiūrėjo gaisro nusiaubtą padangų perdirbimo įmonę

„Kol kas niekas nieko neveža, vanduo rūsiuose stovi, kažkiek drenuojasi į Gulbynės ežerėlį, gal į Nemuną. Kol kas ta pati situacija, niekas apie tai nekalba, neturiu oficialių išvadų iš institucijų, kažkokių patikinimų, kas ir kada bus daroma“, – 15min sakė Alytaus miesto vadovas.

„Buvo iki tol sakoma, kad mes išvešim, sutvarkysim, utilizuosim. Tikėjom tuo. Tikiuosi, kad tas pasitikėjimas toks ir išliks ir kad kažkas išveš tas atliekas. (…) Tikrai nenoriu sulaukti Kalėdų su padangom ir vandeniu, bet su padangom, tikėtina, sulauksim“, – teigė N.Cesiulis.

VIDEO: N.Cesiulis: „Prezidentui pasakėm garsiai – karalius nuogas“

Jo teigimu, pati savivaldybė šiuo metu bendrauja su privačiu verslu ir ieško būdų išvalyti vandenį.

Stabdo biurokratija

Būtent vanduo, anot „Toksikos“ komercijos vadovo Luko Andronavičiaus, gali kelti didžiausią nerimą, jeigu darbai nebus pradėti kuo greičiau. Mat jis gali užteršti gruntinius vandenis, dėl ko nuogąstauja ir N.Cesiulis.

Kita vertus, saugoti gamtą ir likviduoti gaisro padarinius „Toksika“ dar negali, pažymi L.Andronavičius, mat tam esą nėra suteikta jokio teisinio pagrindo.

Ar Vyriausybė, ar visi Lietuvos žmonės turi sutvarkyti vieno verslininko atliekas, ar pats verslininkas turi susitvarkyti?

„Mes kol kas savo paslaugų nesame pradėję teikti dėl to, kad kol kas neturime kažkokio teisinio pagrindo, neturime nei sutarties, nei pavedimo“, – 15min tikino jis.

Nuotr. iš Alytaus miesto mero Nerijaus Cesiulio „Facebook“ paskyros/Gaisravietėje
Nuotr. iš Alytaus miesto mero Nerijaus Cesiulio „Facebook“ paskyros/Gaisravietėje

„Esame buvę objekte jau kelis kartus, preliminariai esame įsivertinę atliekų kiekius ir potencialius tvarkymo būdus, kurios atliekos turėtų būti vietoje atrūšiuojamos, smulkinamos, kurios turėtų būti vežamos“, – sakė L.Andronavičius.

Jo teigimu, „Toksika“ apsiims tvarkyti ne visas atliekas, o tik tas, kurios yra likusios po degimo.

„Tai susimaišę degėsiai su metaliniais kordais, su žemėmis, supiltomis vandeniu. Viskas, kas yra likę po gesinimo, likę nuodėguliai. (…) Jokiais būdais nėra kalba apie padangas arba padangų produkciją. Pačių padangų neturime teisės tvarkyti, deginti, tai padangų nepriimsime ir netvarkysime“, – teigė pašnekovas.

Tiesa, „Toksikos“ atstovas patikino, kad įmonė galėtų pervežti padangas kitoms padangų tvarkymo bendrovėms.

Tad ko reikia, kad būtų pradėti darbai? Pavedimo veikti. Kas turėtų jį duoti, pasak L.Andronavičiaus, pasakyti yra sudėtinga.

Viena vertus, tai turėtų būti atliekų savininkas – „Ekologistikos“ įmonės vadovas Juozas Cicėnas. Kita vertus, situacija „netipinė“, tad iniciatyvos veikiausiai turės imtis kuri nors iš institucijų.

PAGD ir Aly­taus Ro­ta­ry klu­bo nuotr./„Ekologistikos“ vadovas Juozas Cicėnas
PAGD ir Aly­taus Ro­ta­ry klu­bo nuotr./„Ekologistikos“ vadovas Juozas Cicėnas

„Klausimas, kiek atliekų savininkas yra pajėgus vykdyti tą tvarkymą ir finansiškai mokėti už padarinių sutvarkymą. Kitas dalykas – institucijos, kurios rūpinasi objekto sutvarkymu. Tai Aplinkos apsaugos departamentas, Aplinkos ministerija, savivaldybė. Čia turėtų institucijos nutarti, kas apsiima atsakomybę tvarkyti tas atliekas ir sudarinėti sutartis“, – sakė „Toksikos“ komercijos vadovas.

Veš šią savaitę

Pasak aplinkos ministro K.Mažeikos, šiuo metu esminis klausimas yra, kas sumokės už atliekų tvarkymą.

„Yra du dalykai. Jeigu vadovaujantis teisės aktais, ar Vyriausybė, ar visi Lietuvos žmonės turi sutvarkyti vieno verslininko atliekas, ar pats verslininkas turi susitvarkyti? Žiūrint pagal teisės aktus, pirmiausia analizuojam, ar, jeigu sutvarkysime, teisiškai bus galima išsiieškoti iš jo (išlaidas – red.). Čia yra vienintelis klausimas“, – tikino ministras.

Pasak K.Mažeikos, Vyriausybė trečiadienį priims reikiamus sprendimus atliekų išvežimui šią savaitę inicijuoti, o sprendimai bus parengti taip, jog „Ekologistikos“ savininkas vėliau „nepareikalautų žalos dėl išvežto jo turto“.

„Vyriausybė duos „Toksikai“ pavedimą imtis veiksmų, (...), o sutarčių kiek reikės, tiek bus pasirašyta, kai bus pabaigtos tvarkyti atliekos arba jų tvarkymo eigoje“, – BNS teigė K. Mažeika.

Pasak ministro, išlaidas už išvežtas atliekas valstybė vėliau ketins išsireikalauti iš „Ekologistikos“.

Su šios įmonės direktoriumi J.Cicėnu 15min susisiekti nepavyko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius