Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 01

Antros vakcinos dozės anksčiau norėję vilniečiai: A.Dulkys pavogė mūsų atostogas

Atostogas užsienyje planavę vilniečiai teigia, kad sveikatos apsaugos ministro ir visos ministerijos keičiama pozicija dėl antrosios „Vaxzevria“ vakcinos dozės laiko jiems sugadino poilsį. Sutuoktiniai neieškojo galimybių rinktis kitą vakciną, tačiau dabar jau tvirtina suprantantys, kad suplanuota kelionė dingo – atostogos nėra ta priežastis, dėl kurioms jiems leistų keisti antrosios dozės datą.
Vakcinavimo centras „Litexpo“ rūmuose
Vakcinavimo centras „Litexpo“ rūmuose / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Inga V. (pavardė redakcijai žinoma) piktinasi: ministras Arūnas Dulkys pavogė jos šeimos atostogas.

Patikėjo antrą dozę gausią greičiau

„Taip taip – perskaitėte teisingai – pavogė atostogas. O pavogė savo nuolat keičiama tvarka dėl vakcinavimo „AstraZeneca“ vakcina. Su vyru esame 55+ amžiaus. Esame pakankamai sąmoningi piliečiai ir tikime medicina. Taip pat tikėjome ir pasitikėjome naująja mūsų šalies vyriausybe. Dabar jau net nežinau, ar betikime...“ – pasakojo moteris.

Jos teigimu, kai tik buvo leista skiepytis jų amžiaus grupei, abu su vyru užsiregistravo „AstraZeneca“ vakcinos skiepui: „Užsiregistravome, nes tuo metu vis dar buvo skelbiama, kad antrą skiepą bus galima pasiankstinti ir nereikės laukti 12 savaičių. (Beje, mūsų dukra jį lengvai pasiankstino, tiesa, Kaune).

Vilniuje, paskambinus į Vilniaus savivaldybę, buvo paaiškinta, kad „palaukite, padarysime sistemą tuoj tuoj ir be jokių problemų galėsite ankstintis skiepą (žinoma, ne anksčiau kaip po 4 savaičių)“. Viskas atrodė gerai, mes tikėjome ir Vilniaus savivaldybe, ir Sveikatos apsaugos ministerijos skelbiama informacija. Ir štai – sistema atsiranda, skiepo laiką kaip ir būtų galima keisti, vakcinų yra, bet sveikatos apsaugos ministras ima ir persigalvoja – „AstraZeneca“ skiepo ankstinti nebegalima.“

Ingos teigimu, jų šeimai tai reiškia, kad ir atostogauti užsienyje esą nebegalės.

„Nes o kam čia tos atostogos užsienyje? Ne viskas gi matyta Lietuvoje – važiuokit į Palangą, Druskininkus ar pas mamą į kaimą. Ministrui atrodo, kad visur vienodai gerai. Nesvarbu, kad daugelis šalių atsidaro pilnai vakcinuotiems turistams, kad Lietuvoje nebereikia izoliuotis grįžus, jei esi pilnai vakcinuotas, ministrui nesvarbu.

Nes o kam čia tos atostogos užsienyje? Ne viskas gi matyta Lietuvoje – važiuokit į Palangą, Druskininkus ar pas mamą į kaimą.

Jis teisus, nes jis ministras. Jis gali žadėti, paskui apsigalvoti, paskui gal dar ką nors sugalvoti. Jam tas pats. Nes piliečių lūkesčiai ir tikėjimas Vyriausybe jam nė motais.

Emocinė piliečių sveikata taip pat nesvarbi. Nes lietuviai tikrai ne ta tauta, kuri garsėja savižudybėmis – mes linksmi, optimistai ir gyvenam saulėtoje šalyje prie šiltos jūros. Ne ne, tikrai dėl to nesižudysim. Bet atsėdėjus tiek laiko uždarytiems namuose labai norėjosi šiek tiek leisti sau prasiblaškyti. Taigi, suplanavom atostogas svetur. Dabar teks planus atšaukti“, – ironiškai kalbėjo Inga.

Kelionės atidėti negali

Sutuoktinių revakcinacijos data yra numatyta liepos pradžioje, vadinasi, prireiks dar dviejų savaičių, kad įsigaliotų pilna revakcinacija. Moteris sutinka, kad atostogų datą pakoreguoti pavyktų, tačiau štai esą kelionė jau dingo, kaip ir nuotaika bei pasitikėjimas Vyriausybe ar bent jau sveikatos apsaugos ministru, neslepia Inga.

Moteris pasakojo bandžiusi kreiptis nurodomu el.paštu keiciuskiepa@poliklinika.lt, tačiau gavo neigiamą atsakymą: „Atostogos, asmeninės išvykos, nesusijusios su darbine ar profesine veikla, negali būti priežastimi trumpinti antrojo skiepo laiką“. Nurodytu telefonu sako taip ir neprisiskambinusi, nors mėgino kelias dienas iš eilės.

Nelieka nieko kito, kaip kad palinkėti geros saulėtos vasaros visiems, kas gavote kitas vakcinas, kas sėkmingai kituose miestuose pasikeitėte „AstraZeneca“ antrojo skiepo datą. Geros vasaros ir jums, ministre.

„Dabar prasideda masinė vakcinacija – 16+ ir visi kiti – prašom. Vakcinavimo centrus televizija rodo tuštokus, skelbia, kad vakcinų kasdien lieka, bet antro skiepo anksčiau gauti negalima, na nebent esi abiturientas.

Nelieka nieko kito, kaip kad palinkėti geros saulėtos vasaros visiems, kas gavote kitas vakcinas, kas sėkmingai kituose miestuose pasikeitėte „AstraZeneca“ antrojo skiepo datą. Geros vasaros ir jums, ministre, gerų atostogų“, – piktokai ironizavo Inga.

VIDEO: Startuoja masinė vakcinacija: skiepytis kviečiami visi Lietuvos gyvenojai nuo 16 metų amžiaus

Rekomenduoja 12 savaičių pertrauką

Sveikatos apsaugos ministerija prieš kelias savaites skelbė, kad „skiepijant „Vaxzevria“ vakcina SAM ir toliau rekomenduoja daryti 12 savaičių pertrauką tarp pirmos ir antros vakcinos dozės“.

„Tyrimai parodė, kad po ilgesnės pertraukos žmogaus organizme formuojasi daugiau antikūnų ir susidaro tvirtesnis imunitetas – šitaip užtikrinama didžiausia vakcinos nauda.

Jeigu ilgesnė pertrauka daro neigiamą įtaką asmens vykdomai veiklai, vakcinacijos centras antrą „Vaxzevria“ vakcinos dozę gali skirti anksčiau, gamintojo siūlomu 4–12 savaičių intervalu. Tačiau gyventojai raginami objektyviai įvertinti poreikį trumpinti laiką tarp pirmos ir antros dozės ir rinktis jų sveikatai naudingiausią sprendimą“, – tokia buvo paskutinė SAM žinia apie antrosios „AstraZeneca“ vakcinos datą.

SAM Spaudos tarnybos pateiktame komentare 15min kartojama tas pats, ką neseniai skelbė ir ministerija.

„Paankstinti antros „Vaxzevria“ vakcinos dozės laiką galima tik tokiais atvejais, kai ilgesnė pertrauka tarp pirmos ir antros dozės daro neigiamą įtaką asmens vykdomai veiklai. Kitaip tariant, kaip objektyvi priežastis gali būti vertinama asmens darbinė komandiruotė į užsienį, bet ne atostogos.

Pačiam gyventojui pasiankstinti antros „Vaxzevria“ dozės nepavyks, reikia kreiptis savivaldybių nurodytais kontaktais, kuriuos rasite čia: „Vakcinacija savivaldybėse“. Ar galima asmeniui paankstinti antrą skiepą, sprendžia vakcinacijos centras“, – teigiama komentare.

Paankstinti antros „Vaxzevria“ vakcinos dozės laiką galima, kai ilgesnė pertrauka tarp pirmos ir antros dozės daro neigiamą įtaką asmens vykdomai veiklai.

Neankstina, nes vakcinų trūksta

Vilniaus miesto savivaldybė planuojantiems atostogas svetur ir norintiems ten vykti jau turint pilną vakcinaciją irgi gerų naujienų neturi.

„Pasikeisti revakcinacijos datą abiturientams ir pedagogams galima patiems vakcina.vilnius.lt, tačiau tai priklauso nuo to, ar turime vakcinų. Be to, tai kelia papildomų iššūkių, nes sužinome tik apie artimiausios savaitės vakcinų siuntą, todėl revakcinacijos datos keitimas apsunkina procesą.

Sveikatos apsaugos ministerija nurodo, kad gali būti taikomas trumpesnis, tačiau ne mažesnis nei gamintojo nurodytas minimalus, intervalas tais atvejais, kai trumpesnis skiepijimo periodas reikalingas išvykstant į užsienį arba ilgesnis intervalas trikdo veiklą ir tinkamą pareigų vykdymą“, – apie tvarką teigia Vilniaus miesto savivaldybė.

Ir pabrėžia – pagrindinė priežastis yra susijusi su tuo, kiek vakcinų turima.

„Vakcinų kiekiai nėra beribiai, jų negauname tiek, kad vienu kartu suvakcinuotumėm visus norinčiuosius, tad masinis revakcinacijos datos keitimas gali sukelti problemų visam vakcinacijos procesui.

Tikrai nesmagu, kad žmonėms griūva planai, bet dar baisiau yra, kai žmonės miršta nuo ligos, nuo kurios jau galima skiepytis, tačiau to padaryti negali, nes nėra vakcinų“, – sakoma Vilniaus savivaldybės komentare.

Tikrai nesmagu, kad žmonėms griūva planai, bet dar baisiau yra, kai žmonės miršta nuo ligos, nuo kurios jau galima skiepytis.

Likučius išdalija žaibiškai

Tačiau jau pirmadienį mero patarėjas Karolis Žukauskas savo feisbuko paskyroje pasidalijo skelbimu „Paankstinkite antrą „AstraZeneca“ dozę dabar!“, kviesdamas tuos, nuo kurių pirmos „Vaxzevria“ dozės jau praėjo bent keturios savaitės, skubėti į „Litexpo“ esantį vakcinacijos centrą. Ten formuota gyva eilė, tereikėjo atsinešti asmens dokumentą. Tiesa, laiko bebuvo likę kiek daugiau nei pusvalandis, o laisvo vietos išgaravo akimirksniu.

„Taip nutiko, nes abiturientams ir mokytojams šiandien buvo paruošta 1000 AZ dozių, bet jie panaudojo tik 600. Atšildyta vakcina galioja tik iki 15 val., todėl reikia sunaudoti visą, kad netektų išpilti“, – priežastį, kodėl atsirado vakcinų, nurodė K.Žukauskas.

Jis taip pat 15min teigė, kad ateityje tokių akcijų irgi gali būti, tačiau to suplanuoti neįmanoma – viskas priklausys, ar dar bus norinčių anksčiau antrą dozę gauti abiturientų ar pedagogų, kokia jų dalis neatvyks skiepytis.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Eilė prie Litexpo
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Eilė prie Litexpo

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius