-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 06 /15:47

Apginkluotas „Bayraktar-Vanagas“ jau Lietuvoje ir netrukus bus perduotas Ukrainai

Birželio pradžioje vykusių derybų metu buvo sutarta, kad moderniausios komplektacijos kovinį droną „Bayraktar TB2“ Turkija padovanos Lietuvai. Lietuvos krašto apsaugos ministerija droną apginklavo raketomis ir visas krovinys atskraidintas į aviacijos bazę Šiauliuose.

Šiaulių Karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje trečiadienį vykusiame kovinio drono pristatyme dalyvavo Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas, paramos Ukrainai akcijos iniciatorius, visuomenininkas Andrius Tapinas, Ukrainos ambasadorius Lietuvoje Petro Bešta bei bendrovės „Baykar“ generalinis direktorius Halukas Bayraktaras.

„Yra sakoma, kad vienu ginklu karo nelaimėsi, tačiau simboliai bet kuriame kare, ypatingai kare prieš agresorių, yra nepaprastai svarbūs. Lietuviai, surinkę pinigus, ir Turkijos įmonė, padariusi gražų gestą, padovanojusi šį „Bayraktarą“ Lietuvai, o mes jį nusprendėme dovanoti toliau Ukrainai, kuri veda labai nelygią kovą su priešu. Per labai trumpą laiką buvo surinkti pinigai, per labai trumpą laiką šis ginklas atsidūrė Lietuvoje. Įprastai tai užtrunka keletą mėnesių, mes matome jį ant mūsų žemės jau po keturių savaičių nuo susitarimų pasirašymo“, – kalbėjo A.Anušauskas.

Pasak jo, bepilotis karinis orlaivis „Bayraktar“ Ukrainai bus perduotas nedelsiant.

„Galime (...) garantuoti, kad šis ginklas, visa ginkluotė bus pristatyta į Ukrainą nedelsiant. Tikslios valandos nepasakysiu, bet ginkluotė iškeliaus praktiškai po viešos apžiūros“, – spaudos konferencijoje sakė ministras.

Pasak jo, ketvirtadienį Vyriausybė patvirtins „Bayraktar“ perdavimą Ukrainai. Lėktuvas iš gamintojų Turkijoje į Lietuvą pargabentas pirmadienį.

„Mes ne tik nupirkome „Bayraktar“. Mes parodėme pasauliui, ką gali susitelkusi maža nacija“, – nuotoliniu būdu sakė „Laisvės TV“ įkūrėjas Andrius Tapinas.

Pasak Ukrainos ambasadoriaus Lietuvoje Petro Beštos, bepilotis „padės Ukrainos gynėjams jų kovoje už Europos laisvę“.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Drono „Bayraktar“ pristatymas KOP Aviacijos bazėje Šiauliuose
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Drono „Bayraktar“ pristatymas KOP Aviacijos bazėje Šiauliuose

„Lietuva ne tik ryžtingai parodė lyderystę, bet tapo standartų laužytoja. Kas daug kam atrodė neįmanoma, paaiškėjo, kad yra įmanoma lietuviams unikalios strategijos ir valdžios bei valstybės institucijų sinergijos dėka“, – sakė diplomatas.

„Tik kūrybiški sprendimai ir iniciatyvos gali padėti mums laimėti prieš visą žmoniją paskelbtą karą ir užtikrinti saugumą šiais neramiais laikais“, – pridūrė jis.

VIDEO: A.Anušausko komentaras „Bayraktar“ pasiekus Lietuvą: planuose yra panašus kovinis dronas ir Lietuvos kariuomenei

A.Anušauskas žurnalistams teigė, kad panašų karinį droną planuojama pirkti ir Lietuvai.

Lietuvos krašto apsaugos ministerija (KAM) droną apginklavo raketomis ir visas krovinys atskraidintas į aviacijos bazę Šiauliuose.

Šiam orlaiviui lėšas rinko Lietuvos piliečiai, tačiau įkvėpta idėjos, „Bayraktar“ gamintoja Turkijos bendrovė „Baykar“ nusprendė jį padovanoti. Nepilotuojamo orlaivio apginklavimui skirta 1,5 mln. eurų iš suaukotų 5,9 mln.

Akcija, kurios metu siekta surinkti 5 mln. eurų „Bayraktar“ dronui Ukrainai surengta žurnalisto ir visuomenininko Andriaus Tapino iniciatyva. Jo įkurta televizija „Laisvės TV“ 5,9 mln. eurų dronui pirkti gegužės pabaigoje surinko per pusketvirtos dienos.

KAM kiek anskčiau informavo, kad bepilotis orlaivis bus apginkluotas Turkijos bendrovės „Roketsan“ raketomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius