Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 28 /12:31

Aplinkos ministro Kęstučio Mažeikos patarėją Vytautą Černevičių vejasi skandalu virstanti medžioklė

Ar galėjo aplinkos ministro Kęstučio Mažeikos patarėjas Vytautas Černevičius dalyvauti medžioklėje, kurioje buvo nelegaliai sumedžiotas galbūt net ne vienas draudžiamas gyvūnas? Tyrimo dėl skandalu virstančios medžioklės aplinkosaugininkai dar nebaigė, tačiau K.Mažeika jau stoja pavaldinio pusėn – ministras pabrėžia, jog V.Černevičius dievagojasi nepaleidęs nė vieno šūvio. Pats patarėjas serga ir nieko nekomentuoja.
Vilniaus kelių policijos vadovas Vytautas Černevičius
Vytautas Černevičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Sausio 11 dieną medžiotojų klubo „Medeinė“ plotuose, kurie driekiasi per Molėtų ir Širvintų rajonus, vyko varyminė medžioklė, kurioje, kaip 15min liudijo vienas jos dalyvis, buvo nušauti du suaugę elniai, nors jų medžioti negalima.

Tačiau, kaip sužinojo 15min, medžioklės lape buvo įrašytas kitas laimikis – elnio patelė, kurią sumedžioti buvo galima.

15min sužinojo, kad šioje medžioklėje dalyvavo ne tik K.Mažeikos patarėjas V.Černevičius, bet ir Lietuvos kariuomenės Logistikos valdybos Įgulų aptarnavimo tarnybos Vilniaus įgulų aptarnavimo centro vedėjas Vaclovas Latvys.

Koks buvo jų vaidmuo ir apskritai kas vyko medžioklės metu, dabar aiškinasi Aplinkos apsaugos departamentas (AAD).

123RF nuotr./Medžiotojas
123RF nuotr./Medžiotojas

Elnią dorojo viduryje miško?

Minėtoje medžioklėje varovu buvęs Tautvydas (vardas ir pavardė redakcijai žinoma – aut.) 15min pasakojo pirmojo varymo metu išgirdęs 4–5 šūvius.

Po to varovų esą buvo paprašyta padėti ištempti sumedžiotą elnią.

Elnio galva buvo pririšta prie galinio džipo rato apsaugant ragus nuo sužalojimo.

Pagal Medžioklės taisykles, medžioti suaugusius elninių žvėrių patinus varant yra draudžiama. Draudimas netaikomas tik medžiojant tauriųjų elnių ir briedžių antramečius patinus bei suaugusius tauriųjų elnių ir briedžių patinus varant tyliuoju būdu. Tačiau sausio 11 dieną vykusi medžioklė nebuvo tyliojo varymo.

Tautvydas pasakojo, kad ant kiekvieno sumedžioto elnio rago buvo po 5 atšakas.

Selemono Paltanavičiaus nuotr./Taurusis elnias
Selemono Paltanavičiaus nuotr./Taurusis elnias

Kad šis raguotis iš tiesų buvo sumedžiotas, įrodo 15min gautas vaizdo įrašas, kurį varovai padarė nematant medžiotojams.

Šis įrašas yra pateiktas ir tyrimą atliekančiam AAD.

VIDEO: Sumedžiotas elnias

„Mes nutempėme tą elnią, atvažiavo paskui su džipu medžiotojas – tiksliai vardo negaliu pasakyti (...) Elnio galva buvo pririšta prie galinio džipo rato apsaugant ragus nuo sužalojimo. Jis buvo nutemptas kokius 200–300 metrų ir ten buvo toje vietoje išdorotas ir išmesti viduriai“, – pasakojo jis.

Gyvūnai dorojami specialiai tam įrengtoje dorojimo aikštelėje arba apdorojimo patalpoje. Tačiau Lietuvos medžiotojų draugija 15min antradienį patikslino, kad ši nuostata yra atgyvenusi. Anot medžiotojų draugijos, pagal pernai vasarį pakeistą tvarką sumedžiotiems elniniams gyvūnams vietoje galima nuleisti kraują, išimti vidaus organus ir juos palikti neužkastus.

Pagal Medžioklės taisykles, draudžiama yra doroti arba gabenti neteisėtai sumedžiotą gyvūną.

Anot 15min pašnekovo, elnią dorojo medžioklės svečiai ir jos vadovas, medžiotojų klubo „Medeinė“ prezidentas Vidas Burokas. Varovas tikino, kad šį elnią esą nušovė V.Burokas.

Tačiau tuo ši medžioklė esą nesibaigė.

Įkrovus elnią į automobilį, varovų buvo paprašyta persėsti į kitą automobilį ir vykti prie kito sumedžioto gyvūno.

„Negaliu pasakyti, koks tas kitas elnias buvo, nes tokio elnio aš nelabai buvau matęs. Pagal viską, man atrodo, buvo ylaragis elnias“, – prisiminė Tautvydas.

Anot varovo, šį elnią tempė aplinkos apsaugos ministro K.Mažeikos patarėjas V.Černevičius su kitu medžiotoju.

Negaliu pasakyti, koks tas kitas elnias buvo, nes tokio elnio aš nelabai buvau matęs.

Pasak pašnekovo, su šio gyvūno sumedžiojimu kiti medžioklės dalyviai sveikino abu – tiek V.Černevičių, tiek kitą medžiotoją. Tačiau kas tiksliai jį nušovė, Tautvydas pasakyti negalėjo, nes nematė – atvyko jau po šūvio.

Raguotis, anot jo, nebuvo didelis – pakako dviejų varovų jį įkrauti į automobilį.

„Bet ir šis elnias buvo išdorotas, išleisti viduriai“, – prisiminė 15min pašnekovas.

Anot jo, prieš medžioklę varovams pravesto instruktažo metu buvo pasakyta, kad galima medžioti raguotus elnius, briedį, vilką ir šernus.

„Mes realiai nežinome, ką galima, o ką ne. Mūsų paskirtis – atsistoti ant linijos, rėkti ir varyti“, – kodėl pradžioje jam nekilo jokių klausimų, paaiškino Tautvydas.

Apklausia medžioklės dalyvius

AAD atstovė spaudai Ieva Krikštopaitytė 15min teigė galinti patvirtinti, kad pranešimą apie galimą pažeidimą departamentas gavo praėjusią savaitę. Anot jos, šiuo metu yra vykdomas tyrimas, apklausiami medžioklės dalyviai.

„Apie išvadas galėsime pakomentuoti tik tyrimui pasibaigus“, – sakė ji.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Kęstutis Mažeika
Arno Strumilos / 15min nuotr./Kęstutis Mažeika

Sutapimas ar ne, tačiau praėjusios savaitės viduryje vienas šios medžioklės dalyvių – ministro patarėjas V.Černevičius susirgo ir gavo nedarbingumą.

Pats jis apie sausio 11-osios medžioklę kalbėti nenorėjo.

„Nežinau, kokia dar medžioklė, kur galima, kur negalima, nežinau. Komentaro neturiu jokio“, – 15min paklaustas apie situaciją, pareiškė jis ir nutraukė pokalbį.

K.Mažeikos atstovas spaudai Justas Jaskonis 15min perdavė aplinkos ministro žodžius, jog V.Černevičius jį informavo, kad dalyvavo sausio 11 dienos medžioklėje, bet neatliko nė vieno šūvio.

„Šiuo metu Aplinkos apsaugos departamente atliekamas tyrimas dėl nustatytų pažeidimų, kurio metu bus nustatyta medžioklės vadovo ir pažeidimą atlikusio medžiotojo atsakomybė“, – ministro komentarą perdavė atstovas.

„Kai matysiu jus asmeniškai, tada kalbėsimės“

Kalbėti apie šią medžioklę su 15min nenorėjo ir joje dalyvavęs Lietuvos kariuomenės Logistikos valdybos Įgulų aptarnavimo tarnybos Vilniaus įgulų aptarnavimo centro vedėjas V.Latvys.

Todėl, kad aš esu fizinis asmuo ir mano čia asmeninis šeimyninis reikalas.

Jis 15min teigė negalintis kalbėti su žurnaliste, nes jos nemato akis į akį.

kariuomene.kam.lt nuotr./Vaclovas Latvys, Lietuvos kariuomenės Vilniaus įgulų aptarnavimo centro vedėjas
kariuomene.kam.lt nuotr./Vaclovas Latvys, Lietuvos kariuomenės Vilniaus įgulų aptarnavimo centro vedėjas

„Kai matysiu jus asmeniškai, tada kalbėsimės“, – sakė jis.

15min pasiūlius susitikti, V.Latvys sakė neturintis laiko, o išgirdęs, kad norima kalbėtis apie medžioklę, jis net neišklausęs klausimo pareiškė, kad medžioklė yra kaip ir visos medžioklės.

„O ką aš jums turiu pasakyti? (...) Oi, negaliu aš jums nieko komentuoti, ponia. Todėl, kad aš esu fizinis asmuo ir mano čia asmeninis šeimyninis reikalas. Viskas, ačiū“, – baigė pokalbį V.Latvys.

Pavyko rasti sumedžiotų gyvūnų vidurius?

Apie šią medžioklę niekas nebūtų sužinojęs, jei ne to paties medžioklės klubo narys Viktoras Chodinas.

Kalbėdamas su 15min jis neslėpė, kad jo santykiai su „Medeinės“ vadovybe nėra patys geriausi, juos teko aiškintis ir per teismus, tad į medžiokles jis pats nevažiuoja.

Apie tai, kad varyminėje medžioklėje galėjo būti nušautas elnio patinas jis išgirdo iš liudininkų, esą savo akimis mačiusių atvirai automobilyje vežamą nušautą gyvūną. V.Chodinas ėmė ieškoti įrodymų bei minėtos medžioklės varovų, kurie ir papasakojo, kas vyko.

Suradęs liudininkus jis informaciją perdavė AAD.

V.Chodinas ir medžioklėje varovu buvęs Tautvydas 15min tvirtino, jog tyrimą vykdantys aplinkosaugininkai buvo nuvykę į medžioklės plotus ir esą rado sumedžiotų gyvūnų vidurius, kurie neva buvo tiesiog numesti miške.

Anot V.Chodino, nors medžioklės lape yra rašoma, kad buvo sumedžiota elnio patelė, specialioje vietoje, kur turi būti dorojami „Medeinės“ klubo medžiotojų sumedžioti gyvūnai, aplinkosaugininkams esą nepavyko rasti jokio gyvūno pėdsakų – atliekų duobėje nebuvo nei elnių, nei elnio patelės organų.

Medžioklės vadovas: liudytojai – nupirkti

Tuo metu sausio 11-ąją vykusios medžioklės vadovas, medžiotojų klubo „Medeinė“ prezidentas V.Burokas, kuris, anot liudininko, nušovė pirmąjį raguotą elnią, 15min tvirtino, kad medžioklės metu buvo sumedžiota tai, kas ir buvo įrašyta į medžioklės lapą.

„Ką sumedžiojome mes, tą ir užrašėme“, – sakė jis.

V.Burokas tikino jau keturis kartus liudijęs tyrimą atliekantiems aplinkosaugininkams, o ar rado šie elnės vidaus organų, ar ne, siūlė teirautis jų.

„Aš sumedžiojau pats asmeniškai“, – paklaustas, kas sumedžiojo į medžioklės lapą įrašytą elnę, sakė jis.

V.Burokas pabrėžė, kad V.Černevičius toje medžioklėje nieko nesumedžiojo.

Tai, kad galėjo būti sumedžiota ne elnio patelė, o du elniai, V.Burokas pavadino paskalomis, kurių nekomentuos.

Nes man tie varovai patys sakė, kad V.Chodinas duoda 2 tūkst. eurų už tai, kad duotų tokius parodymus, kurie yra jiems reikalingi.

Pašnekovas taip pat neslėpė konfliktuojantis su medžiotoju V.Chodinu, kuris dėl to esą ir bando apjuodinti klubą.

„Mums nėra ką slėpti – mes pildėme visą dokumentaciją, sumedžiojome leistinus žvėris, dabar prieš mus yra kurpiami kažkokie melagingi įrodymai ir duoda parodymus, mano žiniomis, tie žmonės, kurie yra asocialūs ir jie gavę yra atlygį už tą visą dalyką. Nes man tie varovai patys sakė, kad V.Chodinas duoda 2 tūkst. eurų už tai, kad duotų tokius parodymus, kurie yra jiems reikalingi“, – tvirtino jis.

V.Buroko teigimu, viso triukšmo priežastys glūdi teisminiame ginče tarp jo ir V.Chodino. Pastarasis esą kenkia, nes buvo pašalintas iš klubo.

Pasak V.Buroko, klubo nariai medžioja ilgus metus, jie niekuomet nebuvo padarę jokių nusižengimų ir tikrai jų nedarys ateityje.

„Todėl, ką sako šitie asocialūs žmonės, kurie už 20 eurų galėtų savo mamą parduoti, nežinau. Čia yra jų reikalai, vyksta tyrimas“, – teigė jis.

Paklaustas, ar medžioklėje varovais gali būti asocialūs asmenys, V.Burokas aiškino, kad šį dalyką 15min žurnalistė gali traktuoti kaip nori, tačiau „už 20 ar 100 eurų jie galėtų savo mamą parduoti – jis tuo yra įsitikinęs“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius