Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 09 28 /14:36

Į Raseinių rajoną ragina be reikalo nevykti, apribojimai čia gali tęstis ir porą savaičių

Raseinių rajono gyventojai pratinasi prie griežtesnio gyvenimo režimo, tai sekasi visai neblogai, sako rajono savivaldybės administracijos direktorius Edmundas Jonyla. Jis viliasi, jog COVID-19 plitimą rajone pavyks stabilizuoti be nacionalinės valdžios įsikišimo, o taip esą gali prireikti ir kelių savaičių.
Prekybos centro lankytojai
COVDI-19 pandemija / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

COVID-19 židinys Raseinių rajone yra vienas iš tų, kuris epidemiologams pastaruoju metu kelia daugiausiai susirūpinimo. Čia infekcija išplito staigiai ir plačiai, tad savivaldybė ėmėsi priemonių – įvedė privalomą kaukių dėvėjimą viešose vietose, ugdymo įstaigoms nurodė dirbti nuotoliniu ar mišriu būdu, uždraudė renginius, suaktyvino izoliuotų asmenų patikrą.

Kreiptis į Vyriausybę dėl lokalaus karantino rajone kol kas neplanuojama.

„Turėtumėm patys per kurį laiką stabilizuoti situaciją“, – pirmadienį 15min komentavo savivaldybės administracijos direktorius E.Jonyla.

Apie padėtį rajone, įvedus savisaugos priemones, jis atsiliepė gana palankiai.

„Kol kas situacija nėra tokia bloga“, – sakė direktorius ir atkreipė dėmesį į statistinius duomenis.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Laboratorijos akimirka
Arno Strumilos / 15min nuotr./Laboratorijos akimirka

Trečiadienį, pasak E.Jonylos, rajone nustatyti 27 koronaviruso atvejai, ketvirtadienį – 51, penktadienį – 33, šeštadienį – 16, sekmadienį – 7.

„Kas liečia saviizoliaciją, papildomai gavom iš Šiaulių policijos komisariato pajėgų, tikrinom žmones. Kažkiek pažeidimų ir nebuvo, tik melagingų pranešimų buvo. Tai labai trukdė“, – dėstė administracijos direktorius.

Kaukes, pasak jo, gyventojai taip pat pradėjo dėvėti: „Kažkiek žmones po truputį pradeda kaukes dėvėti. Šiandien dar kartą skelbiam, kad tai privaloma tiek atvirose, tiek uždarose erdvėse.“

Dabar Raseinių rajono gyventojai skatinami tirtis mobiliajame punkte, planuojama ilginti jo darbo laiką.

„Kaip tik susisieksim didesnių įmonių vadovus, raginsim dar kartą, kad jie savo įmonių darbuotojus ragintų eiti tikrintis. Nuo rytojaus punkte prisidės papildomos pajėgos, prailginsim darbo laiką“, – teigė E.Jonyla ir vylėsi, jog po patikrinimų pavyks sužinoti „realesnę situaciją rajone“.

„Ir tuo pačiu užkirsim kelią šitam plitimui“, – pridūrė jis.

Klausiamas, kiek laiko savivaldybė ketina gyventi su ribojimais, E.Jonyla teigė, jog tai galėtų tęstis apie porą savaičių.

„Bent porą savaičių tai tikrai turi praeiti, nes dabar, pagal atskiras įstaigas, ir po 40 žmonių – ne tik, kad sergantys, bet ir po kontakto. Yra ir nurodymas, kad suėjus dviem savaitėms, prieš eidamas į darbą, kad ir neturi jokių simptomų, vis tiek turi pasitikrinti ir tik tada, kada bus neigiamas tyrimo rezultatas, grįžti į darbą. Aš galvoju, rezultatą po dviejų savaičių bus galima pamatyti“, – svarstė jis.

Apie padėtį Raseiniuose pirmadienį spaudos konferencijos metu užsiminė ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Jis ragino gyventojus nevykti į šį rajoną, jeigu nėra didelio reikalo.

Važinėti ten nerekomenduotumėm.

„Važinėti ten nerekomenduotumėm – nei giminaičių lankyti, lankytis kituose formatuose. Luktelkit. Raseiniai, aš neabejoju, susitvarkys, jie priėmė nemažai priemonių. Tai geras porą savaičių, jeigu nėra reikalingumo, geriau susilaikyti nuo kelionių į Raseinius“, – kalbėjo ministras.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Daiva Razmuvienė antrino ministrui teigdama, kad be reikalo Raseinių rajone nereikėtų lankytis. O jeigu visgi tektų, privaloma imtis saugos priemonių, pirmiausia, dėvėti kaukes, laikytis fizinės distancijos.

Per praėjusią parą nustatyti 9 su Raseiniais susiję koronaviruso atvejai:

  • 3 nauji atvejai patvirtinti Raseinių savivaldybėje. Patikslintais duomenimis, su šiuo protrūkiu jau susiję 40 atvejų;
  • 5 nauji atvejai iš jų 3 antriniai patvirtinti Raseinių choro „Šatrija“ protrūkyje. Su šiuo židiniu jau siejami 25 atvejai;
  • 1 antrinis atvejis patvirtintas Raseinių policijos komisariate. Šiame židinyje jau patvirtinti 39 atvejai.

Iš viso rajone koronavirusu serga apie 240 gyventojų. Daugiau apie infekcijos plitimą šalyje – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius