-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 01 /2019 02 02

Apsimelavusi „Pontem“ toliau laimi konkursus: Vilniuje tieks pieną vaikams

Vilniaus miesto savivaldybės skelbto pieno Vilniaus ikimokyklinio ugdymo įstaigoms tiekimo konkurso sąlygos galimai neatitiko teisės aktų, o konkursą laimėjo į skandalus su viešaisiais pirkimais įsivėlusi bei į melagingą informaciją pateikusių teikėjų sąrašą įtraukta bendrovė „Pontem“. Sostinės savivaldybė patikėjo įmonės „apsivalymu“, tuo metu tiekiamo pieno kokybe susirūpinusi Sveikatos apsaugos ministerija kreipėsi į atsakingas tarnybas.
Pienas
Pienas / 123RF.com nuotr.

Vilniaus miesto savivaldybė praėjusių metų lapkričio 30 dieną paskelbė atvirą konkursą pieno ir pieno produktų 123 Vilniaus miesto ikimokyklinio ugdymo įstaigoms tiekti.

Įmonės teikti paraiškas dalyvauti konkurse galėjo iki šių metų sausio 4 dienos, o tokį norą pareiškė trys bendrovės: „Pontem“, „Žemaitijos pienas“ ir „Sanitex“.

Savivaldybės skelbtą konkursą laimėjo mažiausią kainą pasiūliusi, bene daugiausiai su maitinimu susijusius viešuosius pirkimus laiminti „Pontem“.

Tačiau aiškėja, kad konkursą laimėjusi įmonė buvo įtrauką į melagingą informaciją pateikusių teikėjų sąrašą, o savivaldybės skelbto konkurso reikalavimai galimai neatitiko teisės aktų.

„Pontem“ įtraukta į Melagingą informaciją pateikusių įmonių sąrašą

Nuo 2017 m. liepos 1 dienos atsiradus naujam reglamentui, viešųjų pirkimų vykdytojams atsiranda pareiga įtraukti tiekėją į melagingą informaciją pateikusių tiekėjų sąrašą, jei tiekėjas pirkimo procedūrų metu nuslėpė ar pateikė melagingą informaciją.

Į melagingą informaciją pateikusių tiekėjų sąrašą tiekėjas įtraukiamas 1 metams bei visą šį laikotarpį negali dalyvauti viešuosiuose pirkimuose, LRT.lt patvirtino Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) vadovė Diana Vilytė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Diana Vilytė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Diana Vilytė

Konkursą laimėjusi „Pontem“ į sąrašą buvo įtraukta 2018 metų kovo 29 dieną dėl Lietuvos kariuomenės organizuotame viešajame pirkime pateiktos melagingos informacijos.

Viešojo pirkimo komisijos priminkė Evelina Jakimavičienė LRT.lt teigė, kad „Pontem“ buvo pašalinta bei įtraukta į sąrašą dėl klaidingos informacijos, tačiau dėl kokios – neatskleidė.

„Tai, ką jie deklaravo, neatitiko realybės. Užregistravo deklaracijoje vienaip, o po to gilinantis išaiškėjo, kad kitaip“, – sakė ji.

Dėl šių priežasčių, Vilniaus miesto savivaldybės administracijos skelbtame konkurse ji dalyvauti galimai negalėjo, tačiau konkursą laimėjo.

Viešųjų pirkimų tarnybos rizikų valdymo skyriaus vedėjas Laimis Kuklierius teigė, kad tam tikromis aplinkybėmis įmonėms gali būti taikoma viešųjų pirkimų įstatyme numatoma tiekėjų apsivalymo procedūra, po kurios įmonės vėl gali dalyvauti viešuosiuose konkursuose.

„Tam tikrais atvejais, net jei tu esi sąraše, bet ėmeisi tam tikrų priemonių, tu gali būti nepašalinamas iš pirkimo. (...). Neabejoju, kad Vilniaus miesto savivaldybė žinojo, kad „Pontem“ yra melagingųjų sąrašuose, todėl tikėtina, kad jie taikė apsivalymo doktriną. Tačiau ką jei pritaikė, kaip jie vertino, mes duomenų dar neturime“, – LRT.lt sakė L. Kuklierius

„VPT gavo pranešimą, dėl to, kad „Pontem“ negalėjo dalyvauti konkurse, mes pateikėme užklausą savivaldybei ir laukiame jos paaiškinimo“, – sakė jis.

Vilniaus savivaldybė: „Pontem“ buvo taikoma apsivalymo doktrina

LRT.lt pasiteiravo Vilniaus miesto savivaldybės, kodėl bendrovei „Pontem“ buvo leista dalyvauti viešajame pirkime.

Viliaus miesto savivaldybės viešųjų pirkimų komisijos pirmininkas Audrius Vaznelis portalui LRT.lt patvirtino, kad įmonei buvo taikoma apsivalymo doktrina.

„Jie įrodė, kad apsivalė. Tie, kas įtraukė į tą sąrašą – kariuomenė, tai jie patys iš „Pontem“ perka, jų galit paklausti, kodėl jie taip elgiasi. Yra jų pagrindimas, kad jie pasitaisė. (...). Penki lapai jų apie tai surašyti yra“, – komentavo A. Vaznelis.

Tieks per riebų pieną?

Pagal 2018 metų balandžio 10 d. sveikatos apsaugos ministro patvirtintą naują maitinimo įsakymą nustatyta, kad vaikams tiekiamas geriamasis pienas privalo būti ne didesnio nei 2,5 proc. riebumo.

Pateiktame konkurso projekte nurodoma, kad ikimokyklinio ugdymo įstaigoms per metus turi būti patiekta 120 tūkst. litrų 3,2 – 3,5 proc. riebumo pienas bei 40 tūkst. litrų aseptinio pieno, kuris nėra tinkamas vaikų vartojimui.

LRT.lt portalui susisiekti su sveikatos apsaugos ministru nepavyko, tačiau situaciją pakomentavo jo spaudos tarnybos patarėja Gabrielė Banaitytė.

„Sveikatos apsaugos ministeriją (SAM) pasiekusi informacija iš tiesų kelia nerimą – vaikų maitinimas turi būti viena iš tų sričių, kuriose turi būti užtikrintas visiškas skaidrumas ir vaikų poreikių tenkinimas, neiškeliant aukščiau jokių verslo interesų“.

Kaip rašoma laiške, ministerija, gavusi skundą, kad Vilniaus miesto savivaldybės vykdomame viešajame pirkime iš tikrųjų yra neatitikimų, t. y., jo metu gali būti įsigyti maisto produktai, neatitinkantys vaikų maitinimui keliamų reikalavimų, SAM nedelsdama kreipėsi į Viešųjų pirkimų tarnybą, Specialiųjų tyrimų tarnybą, Konkurencijos tarybą, Vilniaus miesto savivaldybę ir Vilniaus merą.

Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė taip pat pažymėjo: siekiant, kad vaikai vartotų kuo šviežesnius maisto produktus, aseptinis pienas jiems taip pat negali būti tiekiamas.

Vilniaus miesto savivaldybė: konkurso reikalavimai atitinka teisės aktus

Tuo metu Vilniaus miesto savivaldybė teigia, kad konkurso reikalavimai atitinka teisės aktus.

Anot jų, balandžio 10 d. sveikatos apsaugos ministro įsakymu patvirtintame vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašo priede yra nurodytas maisto produktų ir patiekalų patiekimas, kuris apibrėžia, kokia forma, kaip atskiras gėrimas, turi būti patiekiamas pienas. Tuo metu įsakyme nėra nurodoma, kokio riebumo pienas turi būti naudojamas patiekalų gamybai ar kitais atvejais, rašoma Vilniaus miesto savivaldybės atsiųstame paaiškinime.

Vadinasi, pagal balandžio 10 d. sveikatos apsaugo ministro išleista įsakymą, vaikams negalima gerti riebesnio nei 2,5 proc. pieno, tačiau vartoti riebesnį pieną maisto gamyboje – galima.

VPT: atrodo keistai, kai pirkimus laimi įmonės, neturinčios jokių sąsajų su pienu

VPT vadovė D. Vilytė jau anksčiau LTR radijui teigė, kad yra keista, jog „Pontem“ laimi pirkimus, nors neužsiima pieno produktų gamyba ar tiekimu.

„UAB „Pontem“ savo verslo imperijoje neturi jokių sąsajų nei su pienu, nei su karvėmis. Jų verslo imperijoje yra duonos gaminiai, bet jie kažkaip sėkmingai laimi pieno produktų tiekimą. Jie yra perpardavinėtojai, bet kodėl perkanti organizacija kreipiasi ne į arčiau pieno arba pieno produktų esančius verslus?“, – retoriškai klausė D. Vilytė.

Tuo metu L. Kuklierius komentavo, kad reikia žiūrėti, kokį produktą jie žada tiekti.

„Kyla klausimas, kokį produktą jie pasiūlė. Lenkijoje pieno produktai yra pigesni nei Lietuvoje. Nesakau, kad lenkiškus produktus pasiūlė, aš nežinau. (…). Galbūt „Pontem“ veža produkciją iš kitos šalies, galbūt su tiekėjais susitarė dėl didesnio kiekio ir nuolaidų. Čia klausimų yra daug“, – sakė jis.

„Pontem“: sutarties sudarymas yra atidėtas

LRT.lt susiekus su „Pontem“, jos vadovas Dontas Garbauskas teigė, kad įmonė veiklą vykdo vadovaudamasi visais galiojančiais teisės aktais.

Anot jo, Vilniaus miesto savivaldybei buvo pateiktas pasiūlymas, atitinkantis perkančiosios organizacijos pirkimų dokumentuose nurodytus reikalavimus.

„Paskelbus laimėtoją buvo paskirtas sutarties sudarymo atidėjimo terminas. Daugiau informacijos šiuo metu neturime“, – komentavo „Pontem“ vadovas D. Garbauskas.

Savivaldybės viešųjų pirkimų komisijos pirmininkas A. Vaznelis LRT. lt patikino, kad, dėl gautų pretenzijų, sutartis su „Pontem“ dar nėra sudaryta.

Primename, kad Irmanto Norkaus netiesiogiai valdomos bei maisto prekyba užsiimančios „Pontem“ ir „Bruneros“ (buvęs „Kretingos maistas“ pakeitęs pavadinimą po kilusio skandalo dėl nuslėptų mokesčių) yra ne kartą įsivėlusios į viešųjų pirkimų skandalus, o neseniai publikuotas LRT tyrimas parodė, kad Sveikatos apsaugos ministerija gali turėti tam tikrų ryšių su minėtomis bendrovėmis.

Donato Garbausko, UAB „Pontem“ generalinio direktoriaus komentaras:

„Lietuvoje yra daugiau kaip keturiasdešimt įmonių, dalyvaujančių įvairių pieno produktų tiekimo VP konkursuose. Tai gamintojai, ūkinės bendrijos, prekybos įmonės. Pastarųjų trejų metų Centrinės viešųjų pirkimų informacinės sistemos duomenimis (CVP IS) duomenimis, UAB „Pontem“ užima apie 8 proc. pieno produktų tiekimo biudžetinėms organizacijoms rinkos. Todėl stebina pastaruoju metu skiriamas ypatingas LRT žurnalistų dėmesys ir VPT vadovės D.Vilytės pasisakymai apie mūsų įmonę, kaip pieno rinkos žaidėją. Dalyvaujame viešųjų pirkimų konkursuose tokiomis sąlygomis, kaip ir visi, teikiame pasiūlymus atitinkančius pirkimuose keliamus reikalavimus. Kaip ir šiuo atveju. Konkursas buvo viešas, dalyvauti galėjo visi, kas norėjo. Būna, kad laimime, būna, kad ne. Tai normalus procesas ir taip atsitinka visiems rinkos dalyviams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius