-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 10 30

Skurstantiems dalinti konservai užminė mįslę: „Pontem“ apgavystė ar nesusipratimas?

Praėjusią savaitę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Vilniaus skyrius patikrino skurstantiems dalijamus vištienos konservus. Nustatyta, kad jų viduje – ne gabalinė mėsa, kaip turėjo būti, o vientisa smulkinta masė. Konservus iš įmonės „Pontem“ įsigijusios Europos socialinio fondo agentūros (ESFA) atstovai aiškina neturintys pagrindo įtarti, kad buvo apgauti, o „Pontem“ generalinis direktorius Donatas Garbauskas įsitikinęs, kad VMVT tyrimas – subjektyvus ir abejotinas. Nepaisant to, kad ESFA nepripažįsta, jog konservai netinkami, buvo nuspręsta jų nebedalinti.
Konservai
Konservai / Vida Press nuotr.

VMVT atstovė spaudai Jurgita Savickaitė praėjusią savaitę 15min teigė, kad labdaros ir paramos fondui „Maisto bankas“ tarnyba nurodė sustabdyti konservų dalijimą skurstantiems. Tokį sprendimą VMVT priėmė atlikus juslinius tyrimus laboratorijoje, kurių metu buvo tikrinama produktų spalva, skonis, konsistencija ir kitos savybės.

„Konstatuota, kad konservų dėžutėje buvo ne atskiri mėsos gabaliukai, o vientisa smulkinta masė, kas neatitiko ESFA patvirtintos techninės specifikacijos (kuri buvo parašyta perkant konservus viešojo pirkimo būdu – aut.) reikalavimų“, – teigė J.Savickaitė.

„Maisto banko“ direktorės pavaduotoja K.Tylaitė 15min praėjusią savaitę teigė, jog veterinarijos tarnybos specialistai paaiškino, kad nors ant konservų pakuotės rašoma, kad tai – gabalinė mėsa, viduje buvo rasta mechaniškai atskirta mėsa.

Mėsa nuo kaulų atskiriama spaudimo būdu

Kas yra mechaniškai atskirta mėsa, yra paaiškinusi VšĮ „Sveikatai palankus“ maisto saugos ir kokybės ekspertė Akvilė Lekavičiūtė.

Anot jos, tokia mėsa gaminama kaulus su mėsa sukrovus į specialų įrengimą ir mechaninio spaudimo būdu atskyrus mėsą nuo kaulų. Pasak specialistės, pasibaigus šiam procesui gaunami du produktai: sutraiškytų kaulų masė ir susmulkinta – mechaniškai atskirta mėsa.

„Pagal teisės aktus smulkintai mėsai ir aukščiausios rūšies mėsos gaminių gamyboje draudžiama naudoti mechaniškai atskirtą mėsą“, – pabrėžė ji.

ESFA reikalavimas – konservai be mechaniškai atskirtos mėsos

ESFA puslapyje skelbiamoje techninėje specifikacijoje nurodomi reikalavimai vištienos konservams: mėsa turi būti be kaulų, gabalėliais, išgyslinta, negali būti daržovių bei kitaip smulkintos ar mechaniškai atskirtos mėsos.

Techninėje specifikacijoje reikalaujama, kad mėsos gabalėliai būtų supjaustyti, nepervirti, nesuyrantys išimant iš indelio, jos tekstūra – standi, aiškiai matomos mėsos skaidulos.

Tokią dalijimui skirtos vištienos konservų nuotrauką 15min pateikė ESFA atstovai.

ESFA nuotr. /ESFA skurstantiems nupirkti konservai
ESFA nuotr. /ESFA skurstantiems nupirkti konservai

Ar galėjo būti, kad „Pontem“ tiesiog ėmė ir pardavė ESFA prastesnės kokybės, nei buvo numatyta pirkimo dokumentuose, vištieną?

ESFA atstovai tuo netiki.

„Atsižvelgiant į tai, kad visų mūsų turimų tyrimų protokolų išvados byloja, jog šis produktas yra saugus vartoti, kad matomos mėsos skaidulos bei standi tekstūra, o kvapas ir skonis būdingas gaminiui, taip pat į tai, jog VMVT išvada nekoreliuoja su jų tyrimo protokolu, o papildomų paaiškinimų negauname, neturime pagrindo teigti, kad yra apgavystės požymių“, – 15min teigė Agentūros Viešųjų ryšių ir tarptautinio bendradarbiavimo skyriaus vedėja Indrija Aškelovičienė.

Ji pabrėžė, kad Agentūra konservų mėginį atidavė nepriklausomai laboratorijai papildomam ištyrimui.

„Pontem“ atstovai taip pat tikina padarę viską, ko buvo reikalaujama.

„Užtikriname, kad ESFA parduoti vištienos konservai atitinka visas sutartyje numatytas maisto produktų pirkimo ir tiekimo sąlygas“, – komentare 15min teigė įmonės direktorius D.Garbauskas, VMVT tyrimą pavadinęs subjektyviu ir abejotinu.

ESFA: techninė specifikacija – ne VMVT tyrimo objektas

Konservus įsigijusios Agentūros atstovus VMVT sprendimas labai nustebino.

„Išvadoje, vietoj privalomo nurodyti konkretaus teisės akto, kuris buvo pažeistas, yra nurodyti mūsų viešai paskelbto pirkimo techninės specifikacijos reikalavimai, kurie net neturėtų būti VMVT tyrimo objektas“, – 15min tegė ESFA atstovė.

Vėliau ji pateikė informaciją, kad ESFA iš įmonės „Pontem“ įsigijo vištienos konservų dviems dalijimams: balandžio mėnesį buvo įsigyta ir išdalinta 511 659 vienetų vištienos konservų, spalio mėnesį į partnerių sandėlius pristatyta 567 783 vienetų.

Vieno 240 gramų vištienos konservų indelio kaina – 0,56 Eur. ESFA neturi informacijos, kiek tokių konservų projekto partneriai spėjo išdalinti spalio mėnesį,

„Produktai į partnerių sandėlius pradėti vežti spalio 1 dieną, tad dalinimai vyksta jau tris savaites. Kaip ir minėjau anksčiau, nesame gavę nei vieno skundo dėl jų kokybės“, – pabrėžė ji.

Pasak I.Aškelovičienės, ESFA prieš produktų pristatymą į sandėlį įsitikino, jog konservai atitiko keliamus reikalavimus.

„Nepriklausomų laboratorijų tyrimų protokoluose nurodyta, kad produkte yra 78,8 proc. vištienos, tai yra daugiau negu numatytuose reikalavimuose, kur įvardintas kiekis – 70 proc. Mūsų projekto valdymo grupė taip pat visuomet patys turi galimybę atidaryti pavyzdinius konservus ir įvertinti jų kokybę“, – pabrėžė Agentūros atstovė.

Pašnekovė aiškino, kad kai vėl kreipėsi į VMVT su prašymu kuo skubiau atsakyti į klausimus dėl neaiškios tyrimo išvados, buvo sulaukta atsakymo žodžiu, neva tarnybos išvada tebuvo interpretacija ir VMVT esą negali patvirtinti savo sprendimo pagrįstumo ir patys ketina aiškintis situaciją.

Apie tai 15min paklausta VMVT atstovė spaudai J.Savickaitė teigė, jog Vilniaus VMVT sprendimas paremtas Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorinių tyrimų išvadomis ir yra galiojantis.

„VMVT toliau tęsia tyrimą, siekdama išsiaiškinti priežastis“, – pabrėžė ji.

Konservų dalijimą galiausiai sustabdė

Pirmadienį I.Aškelovičienė 15min teigė, kad Agentūra iš VMVT kol kas nėra gavusi nei patikslinto sprendimo, nei atsakymo į užduotus klausimus.

„Kaip ir jūs, iš informacijos žodžiu, žinome, kad jie tęsia tyrimą. Savo ruožtu, nepaisydami to, kad konservai saugūs vartoti, dėl galimų neatitikimų pirkimo techninės specifikacijos reikalavimams, spalio mėnesio vištienos konservų dalinimą nusprendėme sustabdyti“, – teigė pašnekovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius