Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 30 /16:55

Apsipirkome? Nauji koronaviruso rekordai gali vytis iš prieškarantininės prekybos centrų apgulties

Lietuvoje toliau fiksuojami naujų susirgimų COVID-19 ir mirčių nuo šios infekcijos rekordai. Svarstoma, kad šioje statistikoje gali atsispindėti tai, kad prieš uždarant prekybos centrus žmonės masiškai plūdo apsipirkti. Be to, neatmetama, kad, jeigu drausmingai nesilaikėme karantino per šventes, vykome švęsti su artimaisiais ar juos lankyti, po kelių savaičių galime sulaukti naujos bangos.
Šeštadienis parduotuvėje IKEA
Pirkėjų gausa IKEA parduotuvėje / Skaitytojo Konrado nuotr.

Per antradienį Lietuvoje patvirtinti 3934 nauji koronaviruso atvejai. Mirė dar 75 žmonės, iš kurių trys – jaunesni nei 50-ies.

Vis nauji rekordiniai skaičiai registruojami nepaisant to, kad Lietuvoje jau dvi savaites galioja sugriežtintas karantinas, be to, skelbiama apie sumažėjusį gyventojų mobilumą.

Tiesa, premjerė Ingrida Šimonytė pastebi, kad gyventojų mobilumas į ne maisto prekių parduotuvės buvo padėjęs kelios dienos prieš įsigaliojant naujiems karantino ribojimams, maisto prekių parduotuves gyventojai šturmavo prieš šventes. Su tuo, pasak jos, susijusi ir teigiamų COVID-19 atvejų statistika.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

„To pirmojo šturmo rezultatai turbūt yra prieššventinės dienos, nes tikrai ten statistika buvo gana prasta <...>. Dabar šito maisto prekių šturmo, ar mes pamatysime statistikoje kokį nors rezultatą labiau jau po naujųjų metų, sunku pasakyti.

Mobilumo duomenys tarsi nuteikia gerai, tai aš nenorėčiau sakyti, kad čia laikas kažką lengvinti, nei kad laikas būtinai kažką griežtinti“, – trečiadienį viešėdama „Lietuvos ryto“ laidoje „Ne spaudai“ komentavo premjerė.

Virusas smarkiai išplitęs

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) profesorius, gydytojas infektologas Alvydas Laiškonis sako, jog dar reikia luktelėti, kad pamatytume, ar karantino priemonės duoda rezultatų.

Sumažėjęs mobilumas, pasak jo, dar nieko nelemia, nes COVID-19 smarkiai išplitęs.

„Labai daug yra šeimose [atvejų] ir, matomai, dabar čia atsiliepia pošventiniai, pokalėdiniai [susitikimai]. Vien mobilumu mes nieko negalime užtikrinti, nesitikėkit. Virusas yra išplitęs populiacijoje ir tikrai dar ne greitai turėsime sumažėjimą“, – 15min trečiadienį komentavo jis.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Žmonės karantino laikotarpi leidžia gamtoje
Arno Strumilos / 15min nuotr./Žmonės karantino laikotarpi leidžia gamtoje

Paklaustas, kiek dar reikės laukti pokyčių, profesorius sakė neturintis visų duomenų, kad atsakytų, bet paantrino Vyriausybei, kuri apie situaciją spręs po savaitės.

„Vyriausybė turbūt turi daugiau duomenų, aš tų duomenų neturiu. Jeigu jie mąsto, kad po Trijų Karalių spręs, kokia situacija bus, matyt, jie prognozuoja“, – dėstė A.Laiškonis.

Be kita ko, jis ragino atkreipti dėmesį ir į tyrimų kiekius: šventinėmis dienomis tyrimų daryta mažiau, tad ir teigiamų atvejų skaičiai mažesni.

„Čia greitai nieko negalima pasakyti. Mažiau tiria – mažiau randa, daugiau tiria – daugiau randa“, – tikino LSMU profesorius.

Žmonės vis tiek bendrauja

Buvęs sveikatos apsaugos ministras parlamentaras Aurelijus Veryga svarstė, kad gyventojų mobilumas, matyt, nepakankamai sumažėjęs, jeigu naujų susirgimų koronavirusu skaičiai ir toliau išlieka rekordiniai, situacija bent jau kol kas negerėja.

„Tai reiškia, kad vis tik žmonės kažkur pabendrauja ir užsikrečia. Niekaip kitaip to nepaaiškinsi. Nes turbūt mes negalime daryti prielaidos, kad virusas plinta internetu. Jis vis tiek plinta tarp žmonių ir tam, kad jis plistų tarp žmonių, jie turi bendrauti, susitikti“, – komentavo jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Kartu A.Veryga sakė, kad galbūt „pasiveja“ ir prieššventinis apsipirkimas.

Įvedant griežtesnius karantino ribojimus ir prieš uždarant prekybos centrus, žmonės masiškai plūdo apsipirkti.

Tai, anot buvusio sveikatos apsaugos ministro, buvo labai iliustratyvus parodymas, kad žmonės labiau nusiteikę pasirūpinti dovanomis ir apsipirkti, o ne pasisaugoti nuo viruso.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pirkėjai atvykę į parduotuvę „Senukai“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pirkėjai atvykę į parduotuvę „Senukai“

Taip pat A.Veryga aiškino, kad dar po kelių savaičių susirgimų ir mirčių nuo COVID-19 statistikoje gali atsispindėti tai, kaip žmonės laikėsi reikalavimų ir rekomendacijų bendrauti tik viename šeimos ūkyje, per šventes nelankyti artimųjų.

„Tam, kad sužinotume, atsiliepė ar ne, turėsime sulaukti maždaug sausio vidurio. Tai tada tiksliausiai matysime, kas vyksta“, – pabrėžė jis.

Tam, kad sužinotume, atsiliepė ar ne, turėsime sulaukti maždaug sausio vidurio. Tai tada tiksliausiai matysime, kas vyksta.

Paklaustas, ar užtenka naujos Vyriausybės priimtų papildomų karantino ribojimų, A.Veryga aiškino, kad kiekvienai priemonei įvertinti reikia laiko.

„Klausimas, ar mes matome tą tikrąją situaciją, kokia ji iš tikrųjų yra. Pasakyti, užtenka ar neužtenka priemonių, vis tik reikia gerų 2-3 savaičių po tų griežtų priemonių įvedimo. Tai pamatysime, turėkime kantrybės“, – kalbėjo Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas.

A.Veryga sakė, kad sunku pasakyti apie tikrąjį susirgimų koronavirusu ir mirčių nuo jo mastą. Tyrimų dėl COVID-19, kuriuos galima atlikti, skaičius yra fiziškai ribotas.

Kartu Seimo Sveikatos reikalų komiteto vicepirmininkas minėjo, kad praktiškai pusei iš atvažiuojančiųjų su simptomais tirtis į mobiliuosius punktus yra nustatomas koronavirusas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mobilusis koronaviruso patikros punktas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mobilusis koronaviruso patikros punktas

„Gal tikslesnis vaizdas susidaro žiūrint į ligonines: kiek ten yra pacientų, kiek yra gydomų dėl COVID-19, kiek yra ventiliuojamų, kiek yra sunkių pacientų. Reikėtų labiausiai, matyt, žiūrėti į šitą skaičių, nes jo niekaip nesumeluosi.

Aišku, yra dar vienas toks niuansas, kurį reikia įvertinti, tai, kad dalis žmonių gali būti, kad ir nesikreipia į gydymo įstaigas. Ir tas išaugęs mirčių skaičius, ypatingai – išaugęs mirčių namuose skaičius – vėlgi nežinome, kiek ten žmonių galėjo mirti nuo to paties COVID-19 nesikreipę pagalbos, nes pomirtinio tyrimo nebuvo atliekama, kad išsiaiškintų, ar vis tik žmogus mirė nuo lėtinės ligos, ar jis mirė nuo to paties COVID-19, sakykime, kad ir plaučių uždegimo ar kokios kitos komplikacijos“, – teigė A.Veryga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius