-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 09

Ar, praradę partinius bilietus, Seimo socialdemokratai turės teisę į partijos pavadinimą?

Šiuo metu dar vienai Seimo frakcijai priklausantys ir socialdemokratų maištautojai, ir paklususieji partijos tarybos sprendimui trauktis iš koalicijos su „valstiečiais“ netrukus gali tapti skirtingų frakcijų nariais. Tačiau kol kas neaišku, ar abi frakcijos turės teisę į socialdemokratų vardą. Partijos lyderis Gintautas Paluckas LRT.lt teigė manąs, kad nepaklususieji partijai neturi jokios moralinės teisės savintis socialdemokratų vardo.
LSDP suvažiavimo akimirka
LSDP suvažiavimo akimirka / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vis labiau aiškėja, kad po Socialdemokratų partijos Etikos ir procedūrų komisijos sprendimo praėjusį šeštadienį šalinti iš partijos dešimt Seime dirbančių partiečių, nepaklususių tarybos sprendimui, kompromisas jau mažai tikėtinas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gintautas Paluckas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gintautas Paluckas

„Juk jie net neatvyko į Etikos ir procedūrų komisijos posėdį. Bet iki kito šeštadienio dar yra laiko. Dar galima pamąstyti apie savo sprendimus ir vėl dirbti Seime vieningai“, – kalbėjo G.Paluckas apie vadinamuosius partijos atskalūnus.

Tačiau socialdemokratų garbės pirmininkas ir politikos veteranas Česlovas Juršėnas, dar praėjusią savaitę vylęsis, kad vis dėlto pavyks rasti kelią kompromisų link, pirmadienį optimizmo jau nedemonstravo: „Norėtųsi kompromiso, bet – vargiai. Greičiausiai vieni (iš partijos pašalinti socialdemokratai – LRT.lt) su „valstiečiais“ dirbs Seime valstybei, kiti valstybę tobulins, būdami opozicijoje. Kartais jų nuomonės skirsis, o kartais, matyt, sutaps.“

Auksinio balso savininkas – vis dar paslaptis

Socialdemokratai, nesipriešinę partijos tarybos sprendimui nutraukti saitus su „valstiečiais“, kol kas – tik šeši. Jiems frakcijai sudaryti trūksta vieno parlamentaro.

Pasak Algirdo Syso, frakcija tikrai bus sudaryta ir septintasis jos narys Seime bus rastas.

Tuo metu vadinamieji socialdemokratų bolševikai Seimo frakcijoje savo gretose kartu su iš partijos pasitrauksiu užsienio reikalų ministru Linu Linkevičiumi ir dviem Darbo partijos atstovais Petru Čimbaru bei Valentinu Bukausku turi trylika narių.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Sysas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Sysas

Praėjusią savaitę Seimo kuluaruose intensyviai vyko diskusijos, esą tas auksinis balsas, kurio „valstiečiams“ ir su jais pasukusiems socialdemokratams reikia norint sudaryti konstitucinę 71 balso daugumą, priklauso Juliui Sabatauskui.

Tačiau jis kategoriškai neigė, kad pasirašė „valstiečių“ ir socialdemokratų susitarimą dėl frakcijų koalicijos Seime.

„Valstiečiai“ gali patirti nuostolių

Manoma, kad šiuo metu Seime vyksta intensyvios to auksinio parlamentaro paieškos. Kalbama, kad jo ieško ir socialdemokratai, ir „valstiečiai“.

„Seimo koridoriuose gyvenimas verda kaip dramatiškiausiuose serialuose – čia užsimezga draugystės ir meilės romanai, dėl naudos išduodami draugai ir sudaromi sandoriai su velniu. Ir viskas – dėl tos Lietuvos. Sužinojau, kad dėl tos pačios mylimos šalelės į Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakciją kviečiamas žmogus, per pastaruosius metus įrodęs, jog dėl valdžios troškimo yra pasiruošęs paminti moralines normas.

Todėl tvirtai pareiškiu – jeigu tas žmogus prisijungs prie frakcijos, balsų santykis vis tiek nepasikeis, nes tą pačią dieną aš pasitrauksiu. Juk yra padorumo riba, kurios peržengti nevalia“, – pirmadienį savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje parašė „valstiečių“ atstovas Justas Džiugelis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Justas Džiugelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Justas Džiugelis

„Valstiečių“ lyderis, Seimo narys Ramūnas Karbauskis, bendraudamas su LRT.lt, pirmadienį patikino, kad konstitucinė dauguma tikrai bus sudaryta,

„Kol kas visi socialdemokratai dirba vienoje frakcijoje. Kai jie išsiskirstys, tada ir žiūrėsime. Bet esu tikras, kad už kitų metų biudžetą balsuos apie devyniasdešimt Seimo narių“, – tvirtino R.Karbauskis.

Neturės teisės į partijos vardą?

Kaip galėtų vadintis frakcija nepaklusniųjų socialdemokratų, jeigu jie iki šeštadienio nepakeis savo pozicijos ateityje dirbti Seime išvien su „valstiečiais“?

„Mūsų frakcija vadinasi Lietuvos socialdemokratų partijos frakcija. Taigi, jei bičiuliai neapsigalvos ir iki šeštadienį vyksiančio partijos tarybos posėdžio, kuris turėtų svarstyti Etikos ir procedūrų komisijos sprendimą šalinti juos iš partijos, nepakeis savo nuostatos, jie neturės teisės vadintis socialdemokratais“, – įsitikinęs A.Sysas.

Tačiau vienas įtakingas socialdemokratas, nenoręs skelbi savo pavardės, tvirtino, kad pagal Konstituciją ir jos išaiškinimus, kuriuos Konstitucinis Teismas paskelbė 1993 m., Seimo frakcijos turi tam tikrą autonomiją ir esą ne bet kokį nutarimą partijos gali frakcijoms primesti.

„Gal jie širdyje jaučiasi socialdemokratais? Todėl jų teisė, dirbant Seime, išlaikyti ir socialdemokratų vardą. Galės vadintis tiesiog socialdemokratais, be žodžio partija“, – kalbėjo LRT.lt pašnekovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius