Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Ar tikrai „globalistai“ atsikratė tūkstančiais viščiukų išmetę juos į sąvartyną?

Socialiniuose tinkluose platinamas vaizdo įrašas, kuriame matyti daugybė į visas puses lekiančių mažyčių viščiukų. Klipą lydi komentaras, kad jie buvo išvežti į sąvartyną Saudo Arabijoje, – taip esą „globalistai” tyčia žudo gyvūnus. Tokia interpretacija nepagrįsta – panašu, kad buvo išmesti valgyti nebetinkami kiaušiniai, o iš jų viščiukai išsirito pakaitinus saulei.
Viščiukai
Viščiukai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Siekė nužudyti?

Maždaug 1.45 min. trukmės klipe matyti tūkstančiai viščiukų, lekiančių į visas puses. Veiksmas vyksta prie prasto kelio, ant kurio stovi du sunkvežimiai, atokiau – ir pora lengvųjų mašinų.

Tarp viščiukų vaikšto keli žmonės, dar daugiau būriuojasi prie automobilių, vienas tarytum krauna paukščius į maišą, vėliau tą patį daro ir kiti.

Vaizdo įrašą su tūkstančiais viščiukų lydi komentarai, esą jais atsikratė „globalistai“
Vaizdo įrašą su tūkstančiais viščiukų lydi komentarai, esą jais atsikratė „globalistai“

Iš matomo kraštovaizdžio, žmonių, transporto priemonių aprangos sunku suprasti, kur ir kada filmuota scena bei kas tiksliai čia matyti. Vyras už kadro kalba arabiškai, tad galima spėti, kad filmuota arabakalbėje šalyje.

Tai patvirtina klipu pasidalijusios „Facebook“ vartotojos komentaras: „Vaizdo įrašas iš Saudo Arabijos.

Panašu, kad viščiukai buvo išvežti į sąvartyną. Vietiniai gyventojai juos gaudo ir vežasi namo.

Ir ten globalistai kontroliuoja ir tyčia žudo paukščius ir gyvūnus…“

Viena iš komentatorių, kurių dauguma piktinasi tokiu elgesiu, nurodė, esą Rusijoje kiaušiniai buvo išvežti į savartyną, siekiant „vykdyti bado programą“, ir po kelių dienų paukščiukai taip pat į visas puses pradėjo bėgioti.

Abi moterys pateikė teisingų detalių, bet jų skelbiama idėja – esą šie naminiai paukščiai naikinami sąmoningai, pavyzdžiui, siekiant sukelti badą, yra klaidinga.

Minėjo ir Arabiją, ir Iraką, ir Sakartvelą

Atvirkštinė vaizdo paieška pagal kai kuriuos stopkadrus rodo, kad šiuo vaizdo įrašu internete dalijamasi jau keletą metų.

Prieš ketverius metus klipu „Facebook“ pasidalijęs nigerietis domėjosi, kas čia nufilmuota, malajietis tuo pačiu metu aiškino, kad buvo išmesti ne viščiukai, o kiaušiniai.

To paties socialinio tinklo vartotojai kiek anksčiau arabiškai tvirtino (čia, čia), esą „šiaurės Bagdade esančio lauko savininkas įsitikinęs, kad į gatvę buvo išmesti ką tik išsiritę viščiukai siekiant jais atsikratyti dėl komendanto valandos“. Kas turėta omeny, išsamiau nepaaiškinta.

Dar vienas „Facebook“ vartotojas, kaip ir cituota lietuvė, prieš ketverius metus nurodė, kad filmuota Saudo Arabijoje.

Iš šių įrašų ir jų komentarų taip pat sunku suprasti, kada ir kur tiksliai bei kokiomis aplinkybėmis buvo įamžinti viščiukai. Iš anksčiau publikuotų įrašų galima suprasti, kad filmuota vėliausiai 2020 m.

Paieška internete pagal įvairius raktažodžius rodo, kad kai kurie socialinių tinklų vartotojai situaciją interpretavo neteisingai. Panašu, kad iš tiesų buvo išmesti valgyti nebetinkami kiaušiniai, ne viščiukai. Iš saulėje pabuvusių kiaušinių jie išsirito vėliau.

Tiksli filmavimo vieta neaiški. Klipas buvo platinamas daug kur pasaulyje, minint įvairias šalis. Internete galima rasti daugiau įrašų, panašiais atvejais esą nufilmuotų Saudo Arabijoje. Kai kur prie to paties ir panašių įrašų aiškinama, kad tai buvo Sakartvele. Apie tokį įvykį pastarojoje valstybėje rašė net britų dienraštis „The Daily Mail“.

Sąmokslo teorijos dalis

Nors tikslios viščiukų radimo vietos pasakyti negalima, teiginiai, esą jie susiję su „globalistų“ veiksmais, neturi pagrindo.

Jie yra susiję su sąmokslo teorija apie „naują pasaulio tvarką“. Tikintieji ja įsitikinę, esą COVID-19 pandemija buvo surežisuota, skiepai nuo šios ligos yra kenksmingi ir skirti žmonijai išnaikinti, pasitelkus dirbtinį intelektą ir 5G ryšį pasaulyje kuriama nauja tvarka, kurios tikslas – visus kontroliuoti, o už to stovi technologijų elitas.

Taip pat skaitykite: Sąmokslo teorijų kolekcija: COVID-19 sugalvota dėl 5G ryšio ir siekiant užvaldyti pasaulį

Pastaraisiais metais ši sąmokslo teorija buvo papildyta mitais apie tai, kad žmonės bus verčiami valgyti vabzdžius, kirminus ar laboratorijose išaugintą mėsą.

Taip pat skaitykite: Internete – vėl panika dėl svirplių maiste: ar tikrai jų jau sunku išvengti?

Taip pat skaitykite: Varlė ir obuolys ant maisto produktų nesusiję nei su Billu Gatesu, nei su skiepais

Siekiant žmones priversti pereiti prie naujoviškų patiekalų, tariamai naikinamas įprastas maistas.

Šis naratyvas skleidžiamas įvairiose Europos šalyse, jis ypač eskaluojamas Rusijos propagandoje.

15min verdiktas: iš dalies melas. Vaizdo įrašą su tūkstančiais ką tik išsiritusių viščiukų lydi klaidinantys komentarai. Jie išsirito iš kiaušinių, kurie tikrai buvo išmesti. Bet ne dėl „globalistų“ plano naikinti maistą, o dėl to, kad buvo nebetinkami vartoti.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius