Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ar tikrai įvažiuojant į Rusiją kelio ženklas įspėja apie civilizacijos pabaigą?

Internete platinama nuotrauka iš Rusijos pasienio. Joje matyti ženklas, kad prasideda šios šalies teritorija, o apačioje – užrašas, kad baigiasi civilizacija. Pastarasis dabartinių geopolitinių įvykių kontekste atrodo tikroviškai, bet jo šiame kelyje nėra. Kadras neautentiškas – jis žiniasklaidoje naudojamas jau keletą metų, bet kažkas Leningrado srities pavadinimą pakeitė į sarkastišką frazę.
Kadras su civilizacijos pabaigą Rusijoje rodančiu ženklu sulaukė didelio dėmesio
Kadras su civilizacijos pabaigą Rusijoje rodančiu ženklu sulaukė didelio dėmesio / Ekrano nuotr. iš „Facebook“

Atkeliavo iki Lietuvos

Žiemiškas vaizdas iš pasienio prieš kelias dienas publikuotas vienoje lietuviškoje „Facebook“ paskyroje.

„Sklando internete“, – taip trumpai pakomentuota prie jo. Nuotrauka pasidalijo jau beveik 240 žmonių, daugiau nei 1,2 tūkst. išreiškė reakciją.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Kadras su civilizacijos pabaigą Rusijoje rodančiu ženklu sulaukė didelio dėmesio
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Kadras su civilizacijos pabaigą Rusijoje rodančiu ženklu sulaukė didelio dėmesio

Kur tiksliai yra matoma vietovė, iš nuotraukos suprasti sunku. Fotografuota pamiškėje, galbūt prie kelio. Tolimesniame plane stovi ženklas „Stop“ ir stendas, kokių paprastai būna ant valstybių sienų.

Jame matyti ženklas „Sustoti draudžiama“ ir greičio apribojimas iki 60 km/h. Kas dar ir kokiomis kalbomis parašyta, įžiūrėti sunku.

Pirmame plane aiškiai matomas užrašas rusų ir anglų kalbomis „Rusija“, žemiau tomis pačiomis kalbomis parašyta „Civilizacijos pabaiga“.

Vykstant karui Ukrainoje ši frazė turi tam tikrą prasmę, bet sunkiai tikėtina, kad kas nors būtų užkabinęs tokį įspėjimą prie oficialaus ženklo, juoba kad užrašą būtų pridėjusi pati Rusija.

Kadras iš tiesų nėra autentiškas – bent šioje vietoje nėra nieko panašaus.

Anksčiau iliustravo eiles Suomijos pasienyje

Atvirkštinė vaizdo paieška „Google“ rodo, kad pastarosiomis dienomis nuotrauka platinama įvairiuose socialiniuose tinkluose su komentarais įvairiomis kalbomis.

Bene ankstyviausiai ji buvo publikuota balandžio 3-iąją „X“ su komentaru rusų kalba: „Teisingas ženklas įvažiuojant į RF“. Čia įrašas peržiūrėtas jau daugiau nei 46 tūkst. kartų.

Po dviejų dienų tame pačiame socialiniame tinkle ji pasirodė su rusišku keiksmažodžiu.

Kitą dieną vienas „X“ vartotojas pateikė tikslesnės informacijos: „Kažkur ant Suomijos-Rusijos sienos…“

Nuotrauka dalijamasi ir susirašinėjimų programėlėje „Telegram“.

Ekrano nuotr. iš „X“/Gali būti, kad nuotrauka su su civilizacijos pabaigą Rusijoje rodančiu ženklu ėmė plisti iš šios „X“ paskyros
Ekrano nuotr. iš „X“/Gali būti, kad nuotrauka su su civilizacijos pabaigą Rusijoje rodančiu ženklu ėmė plisti iš šios „X“ paskyros

Paieškos sistema „Yandex“ išmeta panašų kadrą, tačiau jame parašyta ne „Civilizacijos pabaiga“, o „Leningrado sritis“. Taip pat rusų ir anglų kalbomis.

Ši nuotrauka – geresnės kokybės. Joje stende su kelio ženklais galima įžiūrėti žodžius „Dėmesio“ rusų ir anglų kalbomis, tad panašu, kad fotografuota tikrai Rusijos pasienyje.

Kadru buvo iliustruotas 2020 m. sausio pirmomis dienomis „Komsomolskaja pravda“ tinklalapyje publikuotas išmeta pavadinimu „Atostogos – pačiame įkarštyje, bet eilės prie sienos su Suomija nemažėja“.

Čia nurodyta, jog kadro autorius – Artiomas Kilkinas, bet ji esą paimta iš archyvo, reiškia, buvo fotografuota dar anksčiau.

Tai patvirtina dar šiek tiek anksčiau - 2019 m. gruodį - tame pačiame portale publikuotas ir kone identiška nuotrauka iliustruotas rašinys. Jame skaitytojai buvo įspėti apie laukiančias naujametes eiles prie sienos su Suomija ir Estija.

Ekrano nuotr. iš spb.kp.ru/Greičiausiai tai yra originali ženklo nuotrauka
Ekrano nuotr. iš spb.kp.ru/Greičiausiai tai yra originali ženklo nuotrauka

Bet šis kadras buvo kiek didesnis - matyti kelias, automobilių eilė, aplink vaikštantys žmonės. Autoriumi nurodytas tas pats asmuo, bet archyvas neminimas, reiškia, fotografuota tuo metu.

Nuotrauka, kurioje matyti toks pat ir gal net prie to paties miško stovintis kelio ženklas, buvo iliustruota 2021 m. spalį portale RBK publikuota žinutė, kad daugiau nei trečdalis suomių yra teigiamos nuomonės apie rusus.

Ir vienas, ir kitas straipsnis buvo paskelbtas iš Sankt Peterburgo, tad darytina prielaida, kad šis ženklas su Rusijos ir Leningrado srities pavadinimu tikrai stovi prie sienos su Suomija.

Tačiau jis nufotografuotas prieš keletą metų, dar gerokai prieš Rusijos plataus masto invaziją į Ukrainą, kai buvo mažiau priežasčių šiai šaliai klijuoti tokį epitetą.

Beje, frazė „civilizacijos pabaiga“ angliškai parašyta ne visai taisyklingai – turėtų būti „the end of civilization“.

Ekrano nuotr. iš lens.google.com/Nuotrauka, kurioje nėra žodžio „civilizacija“, naudojama nuo 2019 m.
Ekrano nuotr. iš lens.google.com/Nuotrauka, kurioje nėra žodžio „civilizacija“, naudojama nuo 2019 m.

Iš šios informacijos darytina prielaida, kad seną nuotrauką kažkas pakeitė kompiuteriu.

15min verdiktas: pakeista nuotrauka. Ši nuotrauka pakeista kompiuteriu, originalioje parašyta ne „civilizacijos pabaiga“, o „Leningrado sritis“.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius