Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti
2023 03 19 /23:38

Artūras Zuokas: šių rinkimų aš nelaimėjau, sveikinu Valdą Benkunską

Šiek tiek po 23 valandos iš televizijų laidų grįžęs į vyninę Vilniaus centre Artūras Zuokas iš pradžių kalbėjęs apie „nekokias tendencijas“, po kelių minučių jau teigė sveikinąs Valdą Benkunską su pergale. Vis dėlto jis teigė, kad rinkimai ir jam, ir partijai buvę geri. Jis neslepia ketinąs dalyvauti artėjančiuose Seimo rinkimuose.

Papildytas 23.30 val.

Po kelių televizijos laidų pas kolegas grįžęs A.Zuokas teigė, kad rinkimų jis jau nelaimėjo.

„Likusios apylinkės jau tokios vilties nebesuteikia, nes visi skaičiuoti mokame ir žinome, kas kaip. Aš jau pasveikinau V.Benkunską kol kas neakivaizdžiai su pergale“, – dėkodamas komandai kalbėjo A.Zuokas.

Vakarą vainikavo Gedimino pilies formos su pačius A.Zuoku viršuje torto pjaustymas.

VIDEO: A.Zuokas pripažino savo pralaimėjimą: vakarą vainikavo padėkos kalba, tostai ir torto pjaustymas

Jis kartojo, kad konkurento pergalė pasiekta labai nedidele persvara, balsų gauta daugiau, nei per praėjusius rinkimus.

„Rinkimai yra netradiciniai, yra dar galimybė, bet tendencija nėra pati palankiausia. Netradiciniai, turiu omeny, kandidatai vienas šalia kito yra labai arti. Tuos kelis procentus gali lemti kelių apylinkių balsai“, – kalbėjo A.Zuokas vos grįžęs, bet jau pripažino, kad netrukus sveikins oponentą su pergale, ką ir padarė po vos minutės kitos.

Tuo metu, kai kalbėjo, buvo suskaičiuotos 138 rinkimų apylinkės ir V.Benkunskas pirmavo keliais procentais.

„Galima sakyti – mieli vilniečiai, ačiū už pasitikėjimą, bet šių rinkimų aš nelaimėjau, sveikinu Valdą Benkunską“, – pasakė A.Zuokas.

Jis neslėpė, kad tikėjosi tokių rezultatų, jog laimėtojas paaiškės labai nedidele persvara – arba į jo, arba į konkurento pusę.

Klausiamas, ar galėjo kažką daryti kitaip, jis teigė, kad šiuo metu laikas nėra pats geriausias analizei, esą reikia padėkoti vilniečiams, nes balsų gauta išties daug.

„Ženkliai daugiau nei ankstesniuose rinkimuose“, – apie gautus balsus kalbėjo A.Zuokas.

Jis prisiminė ir „purvo vonias“, kurios esą buvo pilamos jo atžvilgiu rinkiminės kampanijos metu, tad jos tikrai įnešė bent dvejonių tam tikrai daliai rinkėjų. Pats A.Zuokas teigė jokio purvo nepylęs, tik kėlęs klausimus.

Kitais metais vyks Seimo rinkimai, kuriuose A.Zuokas ketina dalyvauti. O trečią kartą merų rinkimų antrajame ture jis pavadino irgi laimėjimu.

Treti tiesioginiai rinkimai

„Diena buvo laukimo – pati sunkiausia. Nes per rinkimų kampaniją, visą laiką kažką darai, bendrauji, nėra laiko likti su savom mintim. O paskutinė diena jau tokia laukimo. Bet nieko, jau tuoj sulauksime rezultatų“, – rinkimų vakarą, apie 20.30 val. 15min sakė A.Zuokas.

VIDEO: A.Zuokas antrojo rinkimų turo vakarą: labiausiai vargina laukimas

A.Zuokui tai buvo treti tiesioginiai merų rinkimai – iki šiol 2015 ir 2019 metais jis pralaimėjo Remigijui Šimašiui. Vis dėlto po pirmo šių rinkimų turo jis pažadėjo, kad Vilniaus konservatorius nevaldys, nes esą nežinąs nė vieno didelio Lietuvos miesto, kur meru būtų konservatorius ir tam miestui gerai sektųsi.

Pirmajame ture A.Zuokas liko antras, už jį balsavo 47 805 rinkėjai ir tai yra 21,4 proc. dalyvavusių rinkimuose Vilniuje žmonių. V.Benkunskas pirmajame ture gavo 68 788 balsų (30,79 proc. nuo dalyvavusių rinkėjų).

Apklausą vadina naudinga

Prieš antrąjį turą prognozės buvo palankesnės V.Benkunskui: 15min užsakymu bendrovės „Norstat“ kovo 7–14 dienomis atliktoje apklausoje (internetu apklausta 700 žmonių) paramą V.Benkunskui išsakė 45,4 proc. apklaustųjų. A.Zuokui – 32,3 proc. respondentų, o 14,4 proc. dar nežinojo, kurį pasirinks. Tačiau prognozės tam ir yra, kad kartais nepasitvirtintų.

Pats A.Zuokas teigė, kad jam keista, jog VRK leidžia tokias apklausas, esą Vakarų šalyse ne visur jos leidžiamos.

„Apklausos yra geras manipuliacinis įrankis rinkimų kampanijos metu. Man keista, kad VRK leidžia tokias apklausas skelbti, nes daugelyje Vakarų demokratijų apklausos paskutinį mėnesį neskelbiamos.

Šiuo atveju apklausa padėjo mobilizuoti mano rinkėją, kad eitų, pasiruoštų. Žiūriu tai kaip į teigiamą dalyką“, – kalbėjo A.Zuokas.

Rinkimų rezultatų A.Zuoko komanda laukė viename iš jam pačiam priklausančių barų Vilniaus centre. Po 20 val. čia buvo vos keletas žmonių, tačiau komanda pradėjo po truputį rinktis.

Pats A.Zuokas atvyko netrukus ir teigė su kolegomis galėsiąs pabūti vos kelias minutes, nes laukia televizijų laidų eteriai.

„Laukimo nuotaikos“

Apie 21 val. paskaičiavus pirmųjų apylinkių rezultatus, būtent A.Zuokas pirmavo. Ir gana ryškiai.

VIDEO: Artūro Zuoko štabas laukia rinkimų rezultatų – įvertinkite laukimo nuotaikas

„Laukimo nuotaikos, – juokėsi paklaustas, su kokiomis nuotaikos laukia rezultatų, jis. – Kaip visą laiką – esu optimistas, tikimės geriausio.“

Jis teigė aktyviai dirbęs rinkimų kampanijos metu, komanda buvo daug priplanavusi, beveik viskas tik su nedideliais vėlavimais buvo padaryta: „Viską padarėme, ką galėjome.“

A.Zuokas teigė komandą dar formuojantis, tarkim, vicemerų pozicijos priklausys nuo to, kokia koalicija formuosis. O ši esą būsianti plati ir įvairi.

„Koalicijos formatas diktuos kandidatus į vicemerų pozicijas. Apie vicemerus konkrečiai kalbėti plačiąja prasme anksti. O šiaip manau, sulauksim rezultatų, išsimiegosim ir žinosim, ką toliau daryti“, – kalbėjo jis.

Žada dirbti ir laimėjęs, ir ne

Paklaustas apie tai, koks svarbiausias būsiąs dalykas, jei laimės ir jei pralaimės, jis juokėsi – esą jei laimės, tai dirbs, formuos valdančiąją daugumą, komandą, dėliosis sprendimus, kurie galimi dar iki oficialios inauguracijos, kuri nusimato tik balandžio pabaigoje.

„Norėtųsi neprarasti to laiko, ruoštis tam, kas bus po. O jeigu nelaimėsiu, vis tiek turime didelį rinkėjų pasitikėjimą, dirbsime taryboje ir gyvensime, kaip gyvenę“, – teigė A.Zuokas.

Konkrečių partijų, su kuriomis galėtų ar negalėtų sudaryti daugumos, A.Zuokas įvardinti nenorėjo, kartodamas, kad viskas priklausys nuo rezultatų. Bet esą arba konservatoriai, arba Laisvės partija valdančiojoje daugumoje turėtų būti. TS-LKD turės 19 mandatų iš 51, Laisvės partija – 9. Kaip ir A.Zuoko vesta „Laisvės ir teisingumo“ partija.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Artūras Zuokas ir jo komanda laukia Vilniaus mero rinkimų rezultatų
Lukas Balandis / BNS nuotr./Artūras Zuokas ir jo komanda laukia Vilniaus mero rinkimų rezultatų

Paprašytas pasakyti, ar galėtų dar kartą pakartoti savo pasakymą po pirmojo turo, kad Vilnius neturės konservatoriaus mero, A.Zuokas juokėsi: „Greit sužinosim. Po kelių valandų sužinosim. Aktyvumas džiugina, nes toks pats kaip pirmajame ture. O jeigu lyginti su 2019 metais, nes antras turas paprastai pameta 5-7 proc., iki 10 proc. rinkėjų, tai džiugina, kad rinkėjai antrame ture buvo tokie pat aktyvūs, kaip ir pirmajame ture.“

Jis dar pašmaikštavo, kad visada sakąs, jog yra „tarp blogiausių geriausias“, o juk geriausi rinkimuose nedalyvauja, tai neįmanoma ir balsuoti už juos, taip atsakydamas į ne vieno vilniečio išsakytą mintį, kad šiuose mero rinkimuose teko rinktis geresnį ir blogiausių.

Rinkimų vakarą jis sakė bent paskambinsiąs savo oponentui bent padėkoti už rinkimų kampaniją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Užsisakykite 15min naujienlaiškius