-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 31 /17:39

Po Zuokų namuose rastų dėžių prabilo pats A.Zuokas: grąžinkite į vietą, kas ne jums priklauso

Besiskiriančių politikų Agnės ir Artūro Zuokų laukia nelengvi laikai. Rinkdamasi daiktus iš šeimos namų Užupyje A.Zuokienė teigia radusi nemažai „besavininkių“ dėžių, kurios, kaip ji įtaria, atkeliavo iš Amerikos ir yra Jono Meko palikimas. Apie radinį moteris informavo Vilniaus miesto savivaldybę, kuri yra Jono Meko centro steigėja. Tačiau, anot A.Zuoko, daiktai priklauso Jono Meko fondui, kuris nėra susijęs su savivaldybe.
Artūras ir Agnė Zuokai
Artūras ir Agnė Zuokai / 15min nuotr.

Į Zuokų namus Užupyje trečiadienį atvyko Vilniaus savivaldybės mikroautobusai, į kuriuos buvo ir sukrautos dėžės. Radinį užfiksavo ir antstoliai. Jie čia lankėsi antradienį, atvyko ir trečiadienį perpiet, kai susiruošta dėžes krauti į mikroautobusus.

Už pernai metus A.Zuokas Valstybinei mokesčių inspekcijai yra deklaravęs, kad juvelyrinių ir meno dirbinių turi daugiau nei už 46 tūkst. eurų, A.Zuokienė – 13 tūkst. eurų.

Bendra A.Zuoko turto vertė, kaip nurodoma Vyriausiosios rinkimų komisijos tinklalapyje, kur deklaraciją A.Zuokas turėjo pateikti kandidatuodamas į Europos Parlamentą, yra kur kas didesnė. Čia nurodoma, kad privalomo registruoti turto jis turi už 112 892 eurų, vertybinių popierių, meno kūrinių, juvelyrinių dirbinių – už 1 264 989 eurų, piniginių lėšų – 112 989 eurų, yra suteikęs 248 348 eurų paskolų ir pasiskolinęs 333 678 eurų.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Agnė Zuokienė savo namuose rado galima Jono Meko kolekcijos dalį
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Agnė Zuokienė savo namuose rado galima Jono Meko kolekcijos dalį

Rado šeimos namuose

Agnė Zuokienė žurnalistams pasakojo nusprendusi persikraustyti iš šalimais esančio nuomojamo būsto, kuriame šeima gyveno ne vienerius metus, į savo būstą, kurį Zuokai turi jau kelis dešimtmečius. Viename iš palėpės kambarių ji ir atrado daugybę dėžių, kuriose, tikėtina, Jono Meko palikimo dalis.

VIDEO: A.Zuokienė apie namuose rastą galimai Jono Meko kolekcijos dalį: „Tai tikrai nėra mano šeimos turtas“

„Noriu atlaisvinti mūsų šeimos būstą, kuris priklauso mūsų šeimai, dėl to, kad po skyrybų ten planuoju gyventi su savo dukra. Norėjau atlaisvinti kambarį, kuris skirtas mūsų dukrai, kuriai 14 metų, ir darydama tam tikrą tvarką namuose radau kai ką tokio, ko nesitikėjau“, – kalbėjo A.Zuokienė.

Dauguma dėžių nėra atidarytos, tačiau į kai kurias politikė sakė žvilgtelėjusi – ten ji pamatė kasečių su filmais ir kitais daiktais. „Mane džiugina, kad dauguma dėžių neatidarytos, iš kitos pusės labai liūdna, matyt, ten yra tam tikras ar savivaldybės, ar J.Meko fondo, ar valstybės tam tikras turtas, meno turtas. Labai gaila, kad miestiečiai neturėjo progos su tuo susipažinti“, – sakė A.Zuokienė.

Ji teigė kalbėjusi ir su J.Meko centro vadovu G.Sodeika, su M.Mažvydo bibliotekos atstovais, tačiau niekas nieko esą nežino apie šį turtą.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Agnė Zuokienė savo namuose rado galimai Jono Meko kolekcijos dalį
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Agnė Zuokienė savo namuose rado galimai Jono Meko kolekcijos dalį

Negalėjo būti dovana

A.Zuokienė tvirtina, kad tai negalėjusi būti dovana jų šeimai, nes ji būtų apie tai žinojusi – pati irgi bendravo ir su Jonu Meku, ir su jo sūnumi bei dukra. Kaip tie daiktai čia atsidūrė, kokį planą jiems turėjo A.Zuokas, ji teigė negalinti žinoti.

A.Zuokienė patvirtino su vyru kalbėjusi trečiadienį, savo gimtadienio dieną, tad jis greičiausia yra informuotas, jog tie daiktai bus rasti. O ir anksčiau jie yra kalbėję apie tuos daiktus, tačiau esą nei ji įsivaizdavo, kiek čia visko esama, nei yra gavusi konkretų atsakymą, kas čia ir kodėl guli.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Agnė Zuokienė savo namuose rado galimai Jono Meko kolekcijos dalį
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Agnė Zuokienė savo namuose rado galimai Jono Meko kolekcijos dalį

„Negaliu šiandien teigti, kad tai ta dalis, kuri nupirkta savivaldybės, ar tai yra kažkokie papildomi daiktai, deja, šiandien nieko negaliu atsakyti, tik galiu pasakyti, kad tai tikrai nėra mano šeimos turtas. Jeigu tai būtų mums padovanota, aš būčiau žinojusi, nes aš lygiai taip pat su Jonu Meku esu bendravusi daugybę kartų, kaip ir su jo sūnumi ar dukra, ir aš tikrai būčiau žinojusi, nes mes su vyru buvome visą gyvenimą didžiuliai partneriai ir aš žinau žymiai daugiau nei bet kas kitas apie jo visus gyvenimo įvykius ir sandorius. Ir tikrai būčiau žinojusi, jeigu tai būtų sandoris ar kažkokie susitarimai. Faktas, kad tai nėra susiję su mūsų šeima ir šitie dalykai negali būti mūsų namuose“, – teigė moteris.

Šitų dalykų šeimos deklaracijose nėra, užtikrino Agnė.

Savivaldybė tikrins turinį

Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis teigė, kad daiktai bus pervežti į savivaldybę, peržiūrėti ir tada sprendžiama, ką su jais toliau daryti – kai bus išsiaiškinta, kas tai iš tikrųjų yra.

„Viską užfiksavo antstolis, kuris vakar jau suinventorizavo tas dėžes, jų kiekį, surašytas protokolas. Ir kaip bešeimininkis turtas savivaldybės transportu bus nuvežtas į savivaldybę ir ten saugomas, kol galėsime geriau išsiaiškinti, kas ten viduje yra“, – kalbėjo P.Poderskis.

Jis teigė spėjęs pastebėti, kad dėžėse yra meno dirbiniai, paveikslai, vaizdo kasetės ir t.t., darbai susiję su Jonu Meku.

A.Zuokas: yra dvi skirtingos įmonės

Kiek vėliau trečiadienį A.Zuokas situaciją pakomentavo feisbuke, susidariusią padėtį pavadinęs „fluxus performansu“. Jis nurodo, kad yra dvi skirtingos organizacijos: „Jono Meko vizualinių menų centras“ (JMVMC) ir VŠĮ „Jono Meko fondas“ (JMF). Jis taip pat teigia, kad tiek Vilniaus meras Remigijus Šimašius, tiek sostinės administracijos direktorius P.Poderskis neatskyrė, kad JMF yra visai kita įstaiga.

„Todėl paimtos dėžės, kuriose ne meno kūriniai, o knygos bei žurnalai apie kiną ir jo istoriją priklauso būtent Jono Meko fondui. Kaip ir kiti artefaktai iš Fluxus ministerijų Vilniuje ir Kaune laikotarpio. Todėl, kuo skubiau grąžinkite į vietą, kas ne jums priklauso. Ir saugiai“, – rašė A.Zuokas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Artūras Zuokas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Artūras Zuokas

Anot A.Zuoko, minėtos knygos, kino projektorius buvo skirtas Fluxus ministerijos projektui Gedimino pr. Vilniuje, kur jis planavo įrengti juostinio kino centrą.

„Minėtos knygos ir artefaktai nieko bendro neturi su VMS įsigyta FLUXUS kolekcija 2007, kuri aprašyta ir inventorizuota saugoma savivaldybės. Kuri buvo inventorizuota ir tikrinta to pačio Remigijaus Šimašiaus administracijos bent 2 kartus“, – nurodė A.Zuokas.

A.Zuokas taip pat pašiepė gimtadienį švenčiančią A.Zuokienę.

„Sveikinimai Agnei, kuri savo gimtadienio proga surengė puikų fluxus performansą. Ir sandėliuko nereikėjo pačiai valyti, tai padarė Vilniaus miesto savivaldybė. Gaila, jie fluxus pokšto, atrodo, nesuprato“, – rašo dabartinis sostinės tarybos narys.

15min pavyko susisiekti su užsienyje esančiu A.Zuoku, kuris teigė, kad jo žmona, su kuria dabar skiriasi, dėžių norėjo atsikratyti.

„Agnė seniai norėjo išmesti šituos daiktus, tačiau aš neleisdavau. Todėl dabar, man išvykus, tai padarė. Pasikvietusi Vilniaus miesto vadovus į talką“, – kalbėdamas su 15min ironizavo A.Zuokas.

BNS rašo, kad, anot A.Zuokienės, jis yra išvykęs į Italiją su nepilnamete dukra, žmonos apie išvyką neinformavęs. Moteris sako dėl to kreipusis į vaiko teisių specialistus.

„Mes su dukra keliaujame, tikrai nepagrobiau ar panašiai“, – 15min sakė A.Zuokas.

„Komiška situacija“

BNS rašo, kad viešosios įstaigos Jono Meko fondo vadovo Edgaro Stanišausko teigimu, A.Zuokienės sostinės savivaldybei perduoti JAV gyvenusio lietuvių kilmės menininko Jono Meko daiktai priklauso fondui. Jie saugoti Zuokų namuose, nes daugiau nebuvo kur, dabar teisininkai rengia raštą savivaldybei, kad jie būtų grąžinti.

„Neapskaityti tie daiktai turtiškai, tačiau teisininkai šiandien ruošia savivaldybei kreipimąsi, kad parvežtų viską atgal, nes situacija – komiška“, – BNS sakė E.Stanišauskas.

„Sumaišė centrą su fondu, manau, nes ten ant dėžių net parašyta – J.Meko fondas. Kuriozinė situacija, net nesuprantu, kodėl savivaldybė dalyvauja tokiuose procesuose“, – stebėjosi viešosios įstaigos vadovas.

Čia yra J.Meko padovanoti daiktai, jis juos padovanojo fondui“, – pridūrė E.Staniškauskas.

Jis teigė, kad rasti daiktai į Lietuvą atkeliavo maždaug prieš dešimt metų ir saugoti A. Zuoko namuose Vilniuje, laukiant progos panaudoti.

„Tiesiog paprašėme tuos daiktus kažkur padėti. Tai nėra lobynas, ten yra daug knygų, daug kasečių, projektorius, plakatų. Buvo norima daryti kino biblioteką, kino salę ir daryti „Fluxus“ kambarį iš plakatų, tačiau „Fluxus“ ministerijos nėra, tai neturime, kur dėti“, – BNS sakė E.Stanišauskas.

„Čia yra J.Meko padovanoti daiktai, jis juos padovanojo fondui“, – pridūrė jis.

J.Meko fondui kaip ir viešajai įstaigai „Azzara“ šiuo metu vadovauja E.Stanišauskas, jis pastarosios įstaigos vairą perėmė būtent iš A.Zuokienės.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Agnė Zuokienė savo namuose rado galimai Jono Meko kolekcijos dalį
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Agnė Zuokienė savo namuose rado galimai Jono Meko kolekcijos dalį

Paklaustas, ar A.Zuokienė galėjo žinoti apie A.Zuoko namuose Užupyje saugomus ir trečiadienį rastus daiktus, E.Stanišauskas susilaikė nuo atsakymo.

„Žinokit, aš galvoju, kad nenoriu komentuoti. Čia kažkokie vidiniai reikalai ir mes tiesiog įtraukti į tai, nes tai gana privatus reikalas“, – sakė E.Stanišauskas.

Anot A.Zuoko, minėtos knygos, kino projektorius buvo skirtas Fluxus ministerijos projektui Gedimino pr. Vilniuje, kur jis planavo įrengti juostinio kino centrą.

G.Sodeika: Zuokų namuose „Fluxus“ kūrinių būti negali

Trečiadienį popiet Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius pranešė nusprendęs atleisti iš pareigų viešosios įstaigos „Jono Meko vizualiųjų menų centras“ direktorių G.Sodeiką. Apie tai rašoma savivaldybės išplatintame pranešime. Toks sprendimas grindžiamas pasirodžiusia informacija apie rastą J.Meko kolekciją Zuokų namuose.

G.Sodeika 15min teigė apie atleidimą nieko nežinantis, tvirtino, kad savivaldybės išplatintas pranešimas, anot jo, remiantis gandais, „mažų mažiausia – neišmintingas“.

„Aš apie tai dar nieko negirdėjau. Gandus tiktai esu kažkokius girdėjęs. Mano darbdavys – savivaldybė – man turėtų pranešti apie tai, kad esu atleidžiamas, tuomet aš turėsiu pagrindą tuo tikėti“, – kalbėjo jis.

J.Meko vizualiųjų menų centro vadovas tikino, kad visa menininko sukaupta Jurgio Mačiūno „Fluxus“ kolekcija apskaityta laikoma saugykloje.

Viskas yra savo vietose, viskas saugiai padėta.

„Zuokų namuose Jono Meko centro turimų „Fluxus“ kolekcijos kūrinių niekada nebuvo ir jų ten nėra, ir būti negali. Jie visi yra saugomi saugykloje, visi iki vieno yra apskaityti, nes tai yra didžiulė vertybė ir ji negali būti kur nors kitur negu mūsų turimoje saugykloje, – nurodė G.Sodeika.

– Kas yra Zuokų namuose, visų pirma, reikėtų pamatyti, pasižiūrėti. Dabar niekas nėra matęs to, kas yra rasta, ir jau gandų pagrindu, kažkokių pramanų, aš esu atleidžiamas iš savo užimamų pareigų. Tuo pat metu kai 2015 metais pati savivaldybė atliko pilną, nuodugniausią auditą Jono Meko vizualiųjų menų centro ir mūsų kolekcijos. Viskas yra savo vietose, viskas saugiai padėta.“

P.Poderskis patvirtino, kad savivaldybė atliko auditą, bet jis esą buvo dėl akių.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Paroda
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Paroda

„Auditas buvo atliktas 2015-aisiais, bet jis buvo atliktas tik dokumentine prasme, popieriai buvo tvarkingi, bet niekas nepažiūrėjo, ar pagal popierius yra atitinkamai turtas sužiūrėtas. Dabar mes tą darbą padarysime. Manau, kad visko gali būti – čia labiau teisėsaugos institucijų nuomonė atsakys į šį klausimą“, – nurodė jis.

15min birželį pranešė, kad ilgai sklandžiusios kalbos apie Agnės ir Artūro Zuokų skyrybas pasitvirtino. 15min žiniomis, pradėtas oficialus skyrybų procesas. Skyrybų iniciatorė – Agnė Zuokienė.

Žurnalistė, projekto „Nedelsk“ iniciatorė ir vadovė, Vilniaus tarybos narė, Kontrolės komiteto pirmininkė A.Zuokienė išsamiau kalbėti apie šeimą ištikusią krizę atsisakė.

Tai buvo pirmoji santuoka tiek Agnei, tiek Artūrui. Jiedu kartu praleido daugiau nei 25 metus, turi tris vaikus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius