Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 05 /16:38

Artūro Skardžiaus šeimos įmonė Minske: įtakingi verslo partneriai ir pelninga sutartis su Baltarusija

Politiko Artūro Skardžiaus šeima valdo baltarusišką įmonę, kuri gamina elektrą ir brangiai ją parduoda Baltarusijos valstybiniam koncernui „Belenergo“. Išsukti pelningą energetikos verslą jiems padėjo įtakingas baltarusis – buvęs to paties „Belenergo“ vadovas. Šio baltarusiško verslo Skardžiai ėmėsi po to, kai Seime nepavyko prastumti jiems naudingo įstatymo.

2015 metų gegužės 29 dieną Baltarusijos Gardino regiono laikraštis „Perspektyva“ aprašė atsinaujinančių išteklių energetikos verslą jų krašte. Rašyti buvo apie ką. Tada Baltarusijos ir Lenkijos pasienyje dygo saulės elektrinės.

Suprasti akimirksniu

  • A.Skardžiaus šeima turi verslą Baltarusijoje
  • Įmonė užsiima saulės energetika
  • Ji itin brangiai parduoda elektrą Baltarusijai
  • Tarp jos akcininkų – buvęs „Belenergo“ vadovas

Gardino laikraštis rašė, kad baltarusiška įmonė „Investenergostroi“ šiame regione vysto 2 didelius projektus, o saulės modulius jiems tiekia neįvardyta Lietuvos įmonė.

Tačiau ir pati „Investenergostroi“ iš esmės yra lietuviškas verslas. Nors bendrovė registruota Minske, bet didžiąją dalį jos akcijų iki šiol valdo du Lietuvos piliečiai.

Tarp jų – Seimo nario Artūro Skardžiaus žmona Snieguolė Skardžiuvienė.

Nėra nieko nusikalstamo turėti energetikos įmonę Baltarusijoje. Kita vertus, kaimyninę valstybę valdo nedemokratiškas Aliaksandro Lukašenkos režimas, per Minską į Vakarus driekiasi Kremliaus politiniai ir energetikos interesai. Todėl Lietuvos visuomenė turi teisę žinoti, kokį verslą Baltarusijoje valdo energetikos srityje dirbančio Seimo nario A.Skardžiaus šeima. Ir kas yra jų verslo partneriai.

15min ir Lenkijoje veikianti baltarusių žurnalistų komanda „Belsat TV“ išsiaiškino, kad tie Skardžių partneriai Baltarusijoje – įtakingi ir visuomenės dėmesio verti žmonės.

VIDEO: Seimo nario Artūro Skardžiaus šeimos kišenę šildo Baltarusijos saulė

Planavo saulės elektrinių verslą

Šią istoriją galima pradėti nuo 2012 metų, kai Lietuvos valstybė skatino verslininkus statyti saulės elektrines. Už jų pagamintą elektrą buvo siūloma labai gera kaina ir ilgalaikės sutartys. Vienu metu valstybė mokėdavo net 46 euro centus už kWh, o tai buvo vienas geriausių tarifų pasaulyje.

Lietuvoje kilo saulės elektrinių bumas. Tūkstančiai žmonių paskubomis kūrė popierines įmones ir tikėjosi gauti pelningą sutartį su valstybe.

Saulės elektrinių verslą įsukti bandė ir A.Skardžiaus artimieji. Jis pats tuo laiku buvo Lietuvos atsinaujinančių išteklių energetikos asociacijos prezidentas ir ruošėsi Seimo rinkimams, taigi, išmanė energetikos politiką ir rinką.

Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Artūras Skardžius su žmona Snieguole
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Artūras Skardžius su žmona Snieguole

2012 metų kovo 12 dieną A.Skardžiaus sūnus Mantas Skardžius nusipirko bendrovės „Paįstrio vėjas“ akcijas ir tapo vienvaldžiu šeimininku. Įmonės direktore jis paskyrė savo motiną Snieguolę Skardžiuvienę.

Po septynių mėnesių, 2012-ųjų spalio 1-ąją, Energetikos ministerija išdavė Skardžių įmonei „Paįstrio vėjas“ leidimą Kėdainiuose plėtoti 30 kW saulės elektrinę.

Tą patį mėnesį leidimus 30 kW elektrinių plėtrai gavo ir 9 mažosios bendrijos, kurios iš esmės buvo valdomos A.Skardžiaus dukterėčios Audronės Jakučionienės ir jos vyro Tomo Jakučionio. Šie sutuoktiniai dirba Lietuvos slaptosiose tarnybose. Apie tai išsamiau skaitykite 15min tyrime.

Tačiau Skardžių šeimos verslo planas nepavyko.

Reikalus tvarkė ir Seime

2012 metų pabaigoje buvo išrinktas naujasis Seimas. Į jį pateko ir A.Skardžius. Jis tapo Seimo Ekonomikos komiteto pirmininko pavaduotoju ir Energetikos komisijos nariu.

Vienas svarbiausių klausimų energetikos srityje tada buvo saulės elektrinių bumas. Politikai suprato, kad valstybė nebekontroliuoja situacijos. Bene kasdien buvo steigiamos vis naujos ir naujos saulės energetikos įmonės.

Vyriausybė pabandė sustabdyti chaosą ir ėmėsi ribojimų. Tas procesas gali atrodyti sudėtingas ir painus, bet būtina apie tai trumpai papasakoti, kad geriau suprastumėte istorijos kontekstą.

Taigi Vyriausybė pasiūlė mažąsias saulės elektrines (iki 30 kW), kurių vystymui anksčiau nebuvo jokių apribojimų, įtraukti į bendrą valstybės nustatytą maksimalią saulės elektrinių kvotą – 10 MW. Paprastai tariant, buvo siūloma nustatyti lubas, kiek saulės elektrinių galėtų pasinaudoti valstybės parama, o bendra jų galia neturėtų viršyti 10 MW. Pasiekus šią ribą, naujos sutartys su saulės įmonėmis nebesudarinėjamos.

Bet Seime buvo ir kitokių pasiūlymų.

Štai A.Skardžius ir keli parlamentarai siūlė, kad ribojimai nebūtų taikomi įmonėms, kurios iki 2013 metų sausio 1 dienos gavo leidimus plėtrai ir ruošėsi statyti 30 kW saulės elektrines. Jie norėjo, kad tokių įmonių pagaminta elektra nebūtų įtraukta į bendrą 10 MW maksimalią kvotą. Tai reikštų, kad valstybė turėtų iš jų brangiai supirkti visą pagamintą elektrą.

A.Skardžius ir bendraminčiai siūlė taikyti geresnes sąlygas įmonėms, kurios leidimus saulės elektrinių (iki 30 kW) plėtrai gavo iki 2013 metų. O štai Skardžių šeimos bendrovė „Paįstrio vėjas“ ir jų giminaičių įmonės leidimus plėtoti saulės elektrines iki 30 kW gavo dar 2012-ųjų spalį.

Skardžių įmonė „Paįstrio vėjas“ atitiko šiuos kriterijus.

Be to, A.Skardžius siūlė, kad tokioms įmonėms už pagamintą elektrą būtų mokama pagal didelį tarifą, kuris galiojo išduodant leidimus plėtrai, o ne pagal sumažintą naująjį tarifą, kuris galiotų tik pradėjus gamybą.

Šios techninės detalės yra labai svarbios. Iš esmės A.Skardžius ir bendraminčiai siūlė taikyti geresnes sąlygas įmonėms, kurios leidimus saulės elektrinių (iki 30 kW) plėtrai gavo iki 2013 metų. Tai svarbu, nes Skardžių šeimos bendrovė „Paįstrio vėjas“ ir jų giminaičių įmonės leidimus plėtoti saulės elektrines iki 30 kW gavo dar 2012-ųjų spalį.

Taigi A.Skardžius bandė Seime pramušti įstatymus, naudingus jam pačiam.

Bet parlamentas nepritarė pastarajam pasiūlymui.

Skardžiai verslo nebevystė ir saulės elektrinių nepastatė.

Iki 2015 metų.

„Paįstrio vėjo“ leidimas plėtoti saulės elektrinę ir Artūro Skardžiaus siūloma įstatymo pataisa
„Paįstrio vėjo“ leidimas plėtoti saulės elektrinę ir Artūro Skardžiaus siūloma įstatymo pataisa

Baltarusijoje gavo gerą tarifą

Seimo narys A.Skardžius savo viešųjų ir privačių interesų deklaracijoje įrašė, kad jo žmona 2015 metų lapkričio 10 dieną įsigijo bendrovės „Investenergostroi“ akcijų. Sandorio sumos politikas nenurodė. Pažymėjo tik tai, kad toji įmonė registruota užsienyje. Kaip vėliau išsiaiškinome – Baltarusijos sostinėje Minske.

15min šaltinis, turintis galimybę patikrinti šio sandorio finansines detales, teigė, kad 2015-ųjų lapkritį ir gruodį S.Skardžiuvienė iš savo asmeninės sąskaitos į „Investenergostroi“ sąskaitą Baltarusijos banke pervedė 100 tūkst. eurų – du pavedimai po 50 tūkst. eurų.

Ar tai suma, kurią Skardžiai sumokėjo už verslą Baltarusijoje? Pats A.Skardžius savo viešųjų ir privačių interesų deklaracijoje yra nurodęs, kad tuos 100 tūkst. eurų jo žmona savo įmonei paskolino.

Svarbus klausimas: kuo verčiasi toji Baltarusijos bendrovė „Investenergostroi“, kurios akcininke yra Seimo nario žmona?

„Google Maps“ nuotr./„Investenergostroi“ saulės elektrinės Rožankoje
„Google Maps“ nuotr./„Investenergostroi“ saulės elektrinės Rožankoje

Ši įmonė vysto saulės elektrines Baltarusijoje.

Pagal publikacijas žiniasklaidoje galima suprasti, kad „Investenergostroi“ valdo saulės elektrinių parkus Gardino srityje – Rožankos ir Rogači gyvenvietėse. Tai patvirtina Baltarusijos elektros gamybos sertifikatų registras, kuriame viešai skelbiama, kad 2017 metų birželį „Investenergostroi“ valdė du saulės elektrinių parkus, kurių maksimalus pajėgumas 573 tūkst. kWh ir 860 tūkst. kWh.

Beje, 2016 metų gegužės 27 d. Seimo valdybos sprendimu A.Skardžius išvyko į Baltarusiją. Ten jis dalyvavo ekonomikos forume. Politiko ataskaitoje pažymėta, kad renginyje jis susitiko su Gardino srities gubernatoriumi V.Kravcovu. Būtent šiame regione stovi „Investenergostroi“ elektrinės.

Išanalizavus Baltarusijos atsinaujinančios energetikos rinką, susidaro įspūdis, kad saulės elektrinių verslas turėtų būti itin pelningas. Žemiau pateikta informacija gali atrodyti sudėtinga, bet tai labai svarbu, siekiant suprasti situaciją.

Štai kaip Baltarusijoje nustatomas elektros supirkimo tarifas įmonėms, kurios užsiima atsinaujinančiais ištekliais (tokioms kaip „Investenergostroi“) – imamas elektros tarifas pramoniniams vartotojams, prijungtiems prie 750 kV linijos, ir padauginamas iš nustatyto koeficiento.

„Investenergostroi“ saulės elektrinės Baltarusijos žiniasklaidoje
„Investenergostroi“ saulės elektrinės Baltarusijos žiniasklaidoje

Šiuo metu tarifas pramoniniams vartotojams yra 0,25197 Baltarusijos rublio už kWh, kitaip – 0,11 Eur/kWh. Taigi, norint sužinoti, kiek mokama už saulės elektrą, reikia 0,11 Eur/kWh padauginti iš valstybės nustatyto koeficiento. Tačiau pirma būtina sužinoti, koks būtent koeficientas taikomas įmonei „Investenergostroi“.

Tikslių duomenų apie tai neradome. Bet. Apie „Investenergostroi“ saulės elektrines buvo parašyti keli straipsniai Baltarusijos žiniasklaidoje. Jų publikavimo datos leidžia daryti pagrįstą prielaidą, kad Skardžių įmonės investiciniai projektai buvo patvirtinti dar iki 2015 metų gegužės 20 dienos. Tai reikštų, kad „Investenergostroi“ turimas koeficientas yra toks: 2,7 pirmąjį elektrinių eksploatavimo dešimtmetį, 0,85 antrąjį dešimtmetį, 0,45 trečiąjį dešimtmetį.

Kalbant paprastai, Skardžių įmonė iš Baltarusijos valstybės per pirmąjį saulės elektrinių eksploatavimo dešimtmetį gauna apie 0,30 Eur/kWh, antrąjį dešimtmetį gaus 0,09 Eur/kWh, o trečiąjį – apie 0,05 Eur/kWh.

Ar tai gera kaina?

Palyginkime su A.Skardžiaus žemės sklypuose Šilutės rajono Čiūtelių kaime stovinčiomis vėjo jėgainėmis. Jas valdanti bendrovė „Naujoji energija“ iš Lietuvos valstybės gavo solidų elektros supirkimo tarifą – 0,08 Eur/kWh. Tai garantuoja gerą pelną. Tačiau šis tarifas yra beveik 4 kartus mažesnis už tą, pagal kurį Baltarusijos valstybė moka Skardžių įmonei už saulės elektrą – 0,30 Eur/kWh.

Elektros supirkimo kainų palyginimas
Elektros supirkimo kainų palyginimas

Pagrįstai kyla klausimas: kaip Lietuvos pilietis sugebėjo sukurti pelningą energetikos verslą Baltarusijoje – šalyje, kur įtaką energetikos rinkai daro autoritarinis A.Lukašenkos režimas?

Gali būti, kad atsakymas susijęs su Skardžių verslo partneriais.

Tarp akcininkų – A.Skardžiaus bendražygis

Viešų duomenų apie bendrovę „Investenergostroi“ yra labai mažai. Priežastis paprasta – Baltarusijos juridinių asmenų registras yra uždaras. Norint gauti duomenų apie įmonių akcininkus ar jų finansines ataskaitas, reikia raštu kreiptis į Baltarusijos teisingumo ministeriją. Ir tai negarantuoja, kad duomenys bus suteikti.

Mes, 15min tyrimų komanda, ilgiau nei pusmetį ieškojome būdų, kaip sužinoti, kas kartu su Skardžiais valdo „Investenergostroi“. Tačiau padėti negalėjo nei šaltiniai Lietuvos valstybės institucijose, nei teisėsaugoje, nei diplomatinėje tarnyboje.

Ir visgi pavyko išsiaiškinti „Investenergostroi“ akcininkus. Tai atskleisti padėjo kolegos, tyrimų žurnalistai iš „Belsat TV“ – Lenkijoje veikiančios Baltarusijos žiniasklaidos priemonės. Iš šaltinio Minske jie gavo dokumentus apie „Investenergostroi“ valdymą.

„Investenergostroi“ akcininkai
„Investenergostroi“ akcininkai

Iš tos medžiagos paaiškėjo, kad A.Skardžiaus žmona S.Skardžiuvienė valdo 20 procentų bendrovės akcijų.

Dar 20 procentų kontroliuoja toks Rustemas Nigmetzianovas. Jo tapatybės nepavyko nustatyti, todėl kol kas nežinome, kas jis toks ir kaip pateko į šią kompaniją.

40 procentų „Investenergostroi“ akcijų valdo Lietuvos pilietis Romualdas Patalavičius. Ši pavardė yra labai svarbi, nes jis – ilgametis A.Skardžiaus politinis bendražygis ir verslo partneris. Iki 2008 metų abu jie priklausė Naujajai sąjungai, 2009 metais jiedu ir kiti bendražygiai įkūrė Lietuvos atsinaujinančių išteklių energetikos asociaciją.

ELTA nuotr./Iš kairės: Romualdas Patalavičius, Artūras Skardžius
ELTA nuotr./Iš kairės: Romualdas Patalavičius, Artūras Skardžius

R.Patalavičiaus pavardė yra labai svarbi ir 15min tyrime apie A.Skardžiaus žemės nuomą vėjininkams – tos istorijos pradžioje Skardžių sklypą Šilutės rajono Čiūtelių kaime išsinuomojo R.Patalavičiaus įmonė, o dabar žemę nuomoja jo sūnaus Tomo Patalavičiaus valdoma bendrovė. R.Patalavičius prisidėjo prie vėjo jėgainių parko Čiūtelių kaime.

Galima sakyti, kad prieš pasukdamas į verslą R.Patalavičius buvo įtakingas politikas. Skirtingais laikotarpiais jis buvo Seimo Audito komiteto patarėjas, Seimo pirmininko Artūro Paulausko patarėjas, vėliau – jo patarėjas Aplinkos ministerijoje.

Seimo kanceliarija nurodė, kad 2016 metais R.Patalavičius buvo to paties A.Paulausko visuomeninis konsultantas. Tada A.Paulauskas ėjo itin svarbias pareigas – vadovavo Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui.

Tada R.Patalavičius privalėjo užpildyti viešųjų ir privačių interesų deklaraciją. Bet pernai rugpjūtį pateiktame dokumente jis nenurodė, kad valdo energetikos įmonę Baltarusijoje.

O būtent R.Patalavičius yra pagrindinis „Investenergostroi“ akcininkas.

Tačiau ši įmonė turi ir ketvirtąjį akcininką, kuris gali būti labai svarbus šiam verslui.

Verslo partneris – buvęs „Belenergo“ vadovas

Likusius 20 procentų įmonės „Investenergostroi“ akcijų valdo Baltarusijos pilietis Sergejus Belyj. Viešos informacijos apie jį yra labai mažai, bet aišku – jis yra įtakingas veikėjas Baltarusijos energetikos srityje.

Sergejus Belyj
Sergejus Belyj

2002–2007 metais S.Belyj vadovavo Baltarusijos valstybiniam koncernui „Belenergo“. Galima sakyti, kad tai yra savotiškas „Lietuvos energijos“ atitikmuo – milžiniška valstybės įmonė, kuri perka ir parduoda elektrą.

Būtent „Belenergo“ superka elektrą iš tokių įmonių kaip „Investenergostroi“.

Taigi buvęs ilgametis Baltarusijos valstybės koncerno „Belenergo“ generalinis direktorius S.Belyj yra akcininkas įmonės „Investenergostroi“, kuri turi labai gerą sutartį su buvusia jo darboviete „Belenergo“. Dalis šio verslo priklauso Lietuvos Seimo nario A.Skardžiaus šeimai, o būtent šis politikas yra labai aktyvus energetikos srityje.

Ar S.Belyj yra susijęs su Baltarusijos prezidentu A.Lukašenka arba jo aplinka? Viena vertus, viešoje erdvėje mums nepavyko rasti jokių tai rodančių duomenų. Kita vertus, S.Belyj daug metų vadovavo vienai svarbiausių Baltarusijos valstybės įmonių „Belenergo“, dabar vykdo sėkmingą energetikos verslą, todėl negalima atmesti galimybės, kad jis turi politinių užtarėjų.

S.Belyj daug metų vadovavo vienai svarbiausių Baltarusijos valstybės įmonių „Belenergo“, o dabar vykdo sėkmingą energetikos verslą, todėl pagrįstai būtų galima įtarti, kad jis turi politinių užtarėjų.

Tai kelia daug klausimų, į kuriuos turėtų atsakyti pats A.Skardžius ir kiti šios istorijos dalyviai. Juk Lietuvos žvalgyba – Valstybės saugumo departamentas ir Antrasis operatyvinių tarnybų departamentas – savo kasmetiniuose grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimuose nedviprasmiškai teigia, kad Rusijos ir Baltarusijos veiksmai kelia didžiausią grėsmę Lietuvos valstybės saugumui, o energetikos sritis yra vienas iš jų taikinių.

Visų šioje istorijoje paminėtų lietuvių bandėme paklausti, kaip jiems pavyko išsukti energetikos verslą Baltarusijoje?

Daugiausia „Investenergostroi“ akcijų valdantis R.Patalavičius atsisakė kalbėti su 15min. Net neišgirdęs klausimų, jis sakė, kad yra privatus asmuo, tad neprivalo nieko komentuoti.

Vėliau R.Patalavičiui paskambinome dar kartą. Visgi pavyko užduoti vieną klausimą: iš kur jis pažįsta buvusį „Belenergo“ vadovą ir savo verslo partnerį S.Belyj? R.Patalavičius nepaneigė pažinties, bet komentuoti atsisakė.

„Jūs turit visą... – antradienio rytą 15min sakė R.Patalavičius. – Aš vakar aiškiai atsakiau, kad aš nenoriu bendrauti su žiniasklaida ir aš turiu tokią teisę. Atsiprašau labai. Viso gero.“

A.Skardžiaus žmona S.Skardžiuvienė irgi atsisakė kalbėti. Net neišgirdusi klausimų, ji teigė, kad neturi laiko.

Pačiam A.Skardžiui klausimus uždavėme raštu, nes į 15min skambučius jis neatsakinėja. Paklausėme apie Skardžių šeimos verslą Baltarusijoje ir ar tai daro įtaką jo sprendimams Seime?

„Tikiuosi, Jūs suprantate, kad net Seimo nario žmona turi visas Lietuvos piliečio teises. Su šiais klausimais siūlau kreiptis į Jūsų šaltinį VSD. Kartu Jums gerai sekasi kurti išgalvotas istorijas. Iki pasimatymo teismuose“, – į klausimus atsakė A.Skardžius.

Artūro Skardžiaus atsakymas apie „Investenergostroi“
Artūro Skardžiaus atsakymas apie „Investenergostroi“

PAPILDYMAS (2017-09-05): Jau publikavus šį straipsnį, Seimo narys A.Skardžius išplatino viešą pareiškimą, kuriame pateikė savo įvykių versiją. 15min tyrimą jis vadino „nauja melo doze“ ir „juodinimu“.

Politikas pripažino, kad jo šeima bandė užsiimti saulės elektrinių vystymu. „Taip, mano sūnus buvo gavęs leidimą vystyti mažąją (30 kW) saulės elektrinę. Kaip ir dar 7,2 tūkst. asmenų, kuriems leidimus 2011-2012 metais išdavė konservatoriaus Arvydo Sekmoko vadovaujama Energetikos ministerija. Gaunant šiuos leidimus nereikėjo dalyvauti konkursuose – užteko užpildyti ministerijos pateiktą paraiškos formą.“

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Artūras Skardžius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Artūras Skardžius

Savo pareiškime A.Skardžius teigė, kad pats sūnui patarė „A.Sekmoko išduotą leidimą išmesti į šiukšlių dėžę“.

Politikas patikslino, kad straipsnyje aprašomas pataisas dėl saulės elektrinių parengė Remigijus Žemaitaitis, o jis tik prisidėjo.

A.Skardžius rašė, kad Seimui teikdamas kitas pataisas, susijusias su saulės elektrinėmis, jis gynė viešąjį interesą ir padėjo sumažinti valstybės išlaidas: „Pagrindines Seimo priimtas pataisas, kurios realiai pažabojo chaotišką saulės elektrinių plėtrą, aš pateikiau 2013 metų gegužės 16 ir 30 dienomis. Būtent šios pataisos realiai ir sustabdė saulės energetikos plėtrą nuo 500 MW iki 70 MW.“

Pareiškime jis komentavo ir verslą Baltarusijoje: „Ne mažiau įdomiai 15min pateikia ir informaciją apie mano žmonos turimas akcijas saulės elektrinėje Baltarusijoje. Vieną iš mažųjų šios elektrinės akcininkų mėginama įvardyti kaip labai įtakingą asmenį Baltarusijoje vien todėl, kad jis prieš 10 (!) metų vadovavo valstybinei energetikos kompanijai. Labai įžvalgu.“

TAIP PAT SKAITYKITE: Artūro Skardžiaus giminės – žvalgybos darbuotojai, susiję su energetika ir rusišku kapitalu

VIDEO: Lietuvos žvalgyboje – Artūro Skardžiaus giminės ir jų ryšiai su energetika
VIDEO: Apie ryšius su vėjo energetikais paklaustas A.Skardžius: „Gal tu norėtum savo akytes man parodyt?“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius