Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 23 /12:48

Atskilę socialdarbiečiai vasarį kurs savo partiją

Kitų metų vasarį Lietuvos politiniame žemėlapyje atsiras nauja partija – Lietuvos socialdemokratų darbo partija (LSDDP). Seime įvyko partijos iniciatyvinės grupės susirinkimas, kuriame dalyvavo per pusšimtis naujosios kairiosios partijos steigėjų. Pranešime spaudai rašoma, kad LSDDP „ne pakeliui“ su Gintauto Palucko pasirinktomis Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) vadovavimo idėjomis.
Gediminas Kirkilas
Gediminas Kirkilas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Daugeliui Lietuvos žmonių nėra priimtini pono Palucko propaguojami komunistiniai klasių kovos lozungai.

Pasak Seimo LSDDP frakcijos seniūno Andriaus Palionio, naujoji partija nuosekliai sieks būti didžiosios Lietuvos dalies žmonių interesų gynėja, kartu su koalicijos partneriais sieks mažinti socialinę nelygybę, emigraciją ir kitus susitartus tikslus.

„Ponui Paluckui perėmus Lietuvos socialdemokratų partijos vadovo vairą ir pasukus šią partijai liūdnai pagarsėjusio Algirdo Paleckio keliu, tapo aišku, kad Lietuvai gyvybiškai reikalinga europietiška kairė. Todėl tęsiant skandinaviškos socialdemokratijos tradicijas jau kitų metų vasarį bus įsteigta Lietuvos socialdemokratų darbo partija. Daugeliui Lietuvos žmonių nėra priimtini pono Palucko propaguojami komunistiniai klasių kovos lozungai, todėl savo gretose tikimės apjungti tuos, kuriems yra artimi progresyviųjų Europos socialdemokratų principai“, – sako Seimo vicepirmininkas Gediminas Kirkilas.

Tiesa, G.Kirkilas anksčiau 15min teigė nedalyvausiąs jokios naujos partijos veikloje, o laidai „Savaitė“ tikino bandysiąs grįžti į socialdemokratų partiją, iš kurios pats pasitraukė.

Mes nekursime kitų partijų, kaip dažnai atsitikdavo pas liberalus.

„Mes nekursime kitų partijų, kaip dažnai atsitikdavo pas liberalus. Mes sieksime diskusijos ir teisinių priemonių pagalba laimėti šitą bylą. Nemanau, kad partijai tai bus naudinga, nemanau. Todėl aš ir sakau: ieškoti kompromisų reikia“, – sakė G.Kirkilas, kai socialdemokratų frakcija Seime balansavo ties skilimo riba.

LSDDP iniciatyvinės grupės susirinkime dalyvavo Seimo nariai, miestų ir rajonų merai, politiniai aktyvistai, kurių dauguma – iki šiol nedalyvavę visuomenininkai ir buvę bei dabartiniai Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) aktyvūs politiniai veikėjai. Iš LSDP gretų pasitraukė Klaipėdos rajono socialdemokratų grupė kartu su rajono meru Vaclovu Dačkausku.

„Mums ne pakeliui su ponu Palucku. Partijos suskaldymo kelias, kurį jis pasirinko, Lietuvos kairiuosius atves prie politinės prarajos. Todėl esu atviras tiek su savo rinkėjais, tiek su visais bičiuliais – pasitraukiau iš Lietuvos socialdemokratų partijos ir prisijungsiu prie Lietuvos socialdemokratų darbo partijos kūrimo“, – teigia Klaipėdos rajono meras V.Dačkauskas.

Pranešime žiniasklaidai rašoma, kad prie LSDDP rugsėjį prisiglaudė Rokiškio rajono meras, o ateityje planuoja prisijungti dar keli Lietuvos rajonų merai ir jų vadovaujami skyriai su šimtais aktyvistų.

Neringos meras Darius Jasaitis BNS sakė tikrai nebūsiąs tarp naujos partijos steigėjų.

„Dalyvauju visuose pasitarimuose, analizuoju, žiūriu kryptis, kuri bus kairesnė“, – teigė jis, bet tuo pačiu pabrėžė, kad niekur neisiąs, kol nebus įtikintas ne tik gražiomis programomis, bet ir jų įgyvendinimo realumu.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ričardas Malinauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ričardas Malinauskas

Prisidėti prie naujos partijos kvietimo sulaukė ir buvęs socialdemokratas Druskininkų meras Ričardas Malinauskas.

„Susitinkame, kalbame, diskutuojame“, – apie galimą prisidėjimą prie naujos partijos meras kalbėjo abstrakčiai.

Jis tik patvirtino, kad jeigu apsispręstų prisidėti prie naujos partijos, tai darytų ne vienas, o su savo komanda.

Lietuvos socialdemokratų darbo partija steigiamąjį suvažiavimą planuojama surengti 2018-ųjų metų vasario pabaigoje.

Nors steigiamos partijos pavadinime yra žodis „darbo“, laikinasis Darbo partijos vadovas Šarūnas Birutis ketvirtadienį BNS tvirtino, kad „darbiečiai“ kol kas nedalyvauja šiame procese, bet apie jį yra informuoti.

„Viską žinau, kas vyksta, palaikome ryšius, bet nedalyvaujame kūrime“, – sakė jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Šarūnas Birutis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Šarūnas Birutis

Socialdemokratų partija lapkritį skilo po to, kai jų frakcija Seime, vadovaudamasi partijos tarybos sprendimu, nutarė trauktis į opoziciją. Parlamentarams, nepritarusiems šiam sprendimui, grėsė pašalinimas iš partijos, tačiau šie užbėgo įvykiams už akių – iš partijos savo noru pasitraukė 8 Seimo socialdemokratai. Tiksliau – A.Palionis, Algirdas Butkevičius ir G.Kirkilas, Rimantas Sinkevičius, Juozas Bernatonis, Rimantė Šalaševičiūtė, Irena Šiaulienė ir Artūras Skardžius. Tarybai iš partijos teko pašalinti tik Antaną Vinkų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius