-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 06

Atstovus spaudai pakeitė jau keturi ministrai: ar tai pagerins komunikaciją?

Keturi Vyriausybės nariai – teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska, ekonomikos ministrė Aušrinė Armonaitė, vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė ir sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys – per mažiau nei metus nutarė pakeisti savo atstovus spaudai. Komunikacijos ekspertai sako, kad šių karštų kėdžių keitimas bent trumpuoju metu esminių pokyčių neatneš – kaip komunikuoti, sprendžia patys ministrai, o atstovai gali tik patarti.
Evelina Dobrovolska, Aušrinė Armonaitė, Agnė Bilotaitė, Arūnas Dulkys
Evelina Dobrovolska, Aušrinė Armonaitė, Agnė Bilotaitė, Arūnas Dulkys / Teisingumo ministerijos, 15min ir LRVK/Laimos Penek nuotr.

Visi keturi su komunikacija dirbę patarėjai iš pareigų pasitraukė dėl skirtingų priežasčių.

Kovą E.Dobrovolskos politinę komandą paliko atstovė spaudai Karolina Frolovienė. Ministerijoje ji išdirbo tris mėnesius.

„Deja, tenka pripažinti, kad požiūriai į komunikaciją ne visiškai sutapo“, – BNS komentavo K.Frolovienė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Karolina Frolovienė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Karolina Frolovienė

Ją teisingumo ministrės atstovės spaudai pareigose pakeitė Rasa Laurinavičiūtė-Vaisbrodė, prieš tai dirbusi Seimo Laisvės frakcijos atstove spaudai.

Rugpjūtį savo patarėjų komandą atnaujino A.Armonaitė – jos patarėju strateginės komunikacijos klausimais tapo žurnalistas Martynas Čerkauskas, o atstove spaudai – Eglė Girdzijauskaitė, prieš tai dirbusi Vilniaus Gedimino technikos universiteto kūrybiškumo ir inovacijų centre „LinkMenų fabrikas“.

Anksčiau ekonomikos ir inovacijų ministrės atstovės spaudai pareigas ėjo Skaistė Barauskienė. Kodėl ji pareigas paliko, viešai nepranešama.

Vidaus reikalų ministrės komandoje – D.Ulbinaitė

Rugpjūtį savo patarėją komunikacijai Liną Laurinaitytę-Grigienę pakeitė su migracijos krize besitvarkanti vidaus reikalų ministrė A.Bilotaitė.

„Dėkoju L.Laurinaitytei-Grigienei už bendrą darbą tokiu iššūkių kupinu metu – migracijos krizės akivaizdoje. Tikiu, kad ši patirtis „mūšio lauke“ bus naudinga ateityje ir nuoširdžiai linkiu sėkmės“, – pranešime žiniasklaidai dėstė ministrė.

Po savaitės jos komandoje pradėjo dirbti buvusi prezidentės Dalios Grybauskaitės vyriausioji patarėja Daiva Ulbinaitė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Daiva Ulbinaitė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Daiva Ulbinaitė

Vidaus reikalų ministrė reiškė viltį, jog ekstremalios situacijos metu „D.Ulbinaitės komunikaciniai gebėjimai, analitinės įžvalgos, bendravimo su žiniasklaida patirtis, nacionalinių informacinių kampanijų ir tarptautinių renginių organizavimo patirtis, didelis kontaktų su įvairių sričių ekspertais ratas padės greičiau rasti efektyvius komunikacinius sprendimus“.

Atstovę spaudai paaukojo A.Dulkys

Galiausiai spalio 4-ąją, kilus skandalui dėl Sveikatos apsaugos ministerijos inicijuotos laidos „Kitokie pasikalbėjimai“, kurioje dalyvavo ministro visuomeninis patarėjas Edgaras Kulikauskas, dar žinomas Ciniško chirurgo slapyvardžiu, iš pareigų pasitraukė A.Dulkio atstovė spaudai Aistė Šuksta.

„Prisiimu atsakomybę už esamas ir galimas pasekmes, kurias sukėlė mano priimti sprendimai dėl SAM komunikacijos“, – pranešime žiniasklaidai nurodė A.Šuksta.

Patarėja apgailestavo, jog jos sprendimai „sukėlė neigiamas reakcijas visuomenėje“ ir teigė nebegalinti dirbti ministro komandoje, nes tai esą „pradėtų kenkti numatytiems darbams“.

Ministras bent kol kas naujo atstovo spaudai nesusirado.

Tikrai mielai kviečiu, kas turite pilietinį jausmą.

„Tikrai kviečiu, kas norėtumėt prisijungti prie Sveikatos apsaugos ministerijos, bet gyventi ne feisbuko sienoje, bet gyventi čia, šalia mūsų, 24 valandas per parą, ir šeštadienį, ir sekmadienį. Tikrai mielai kviečiu, kas turite pilietinį jausmą“, – antradienį LRT radijo laidai „Ryto garsai“ komentavo A.Dulkys.

Atstovo spaudai pareigos – vienos karščiausių

Su 15min kalbėdamas apie įvykių, susijusių su „Kitokių pasikalbėjimų“ laida, atomazgą, viešųjų ryšių agentūros „Nova media“ vyresnysis partneris Arijus Katauskas pažymėjo, jog šiuo atveju visą atsakomybę už klaidas prisiėmė komunikacijos žmogus.

Pasitraukdamas atstovas spaudai nunulino situaciją.

„Pasitraukdamas atstovas spaudai nunulino situaciją, bet ir toliau matome, kad ministro vykdoma komunikacija yra šiek tiek gulinčio spardymas. Bet galbūt tai yra tam tikra strategija, ar taktika“, – svarstė A.Katauskas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Arijus Katauskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Arijus Katauskas

Atstovo spaudai pareigos, pasak jo, yra vienos karščiausių viešajame sektoriuje:

„Paprastai atstovas spaudai yra tiek tas, kuris organizuoja komunikaciją, tiek tas, kuris pirmasis patiria atakas, pirmąjį spaudimą, kai yra kaltinimai institucijai arba vadovui dėl prastos, netinkamos komunikacijos. <...> Tai yra, mano nuomone, viena iš karščiausių pozicijų, jeigu mes žiūrime į viešąjį sektorių ir ypač į ministerijas.“

Ir vienos aiškios priežasties, kada verta keisti atstovą spaudai, pasak A.Katausko, įvardyti negalima.

Esą svarbiausia, kad sutaptų vadovo ir atstovo spaudai požiūriai, jie pasitikėtų vienas kitu.

Svarbiausia – besąlygiškas pasitikėjimas

„Tarp atstovo spaudai ir vadovo turi būti vienareikšmiškai besąlygiškas pasitikėjimas. Kai kurias atvejais vadovas gali nuspręsti dėl nesutampančių požiūrių jį atleisti, ar tas pats komunikacijos žmogus, dirbantis tiesiogiai su vadovu, dėl požiūrių nesutapimo, nesutarimų gali priimti sprendimą pasitraukti“, – kalbėjo viešųjų ryšių ekspertas.

„Neatmeskime atsirandančių naujų galimybių tiek vienam, tiek kitam dėl potencialių žmonių pritraukimo, išėjimo į naujas darbo vietas“, – pridūrė jis.

Neatmeskime atsirandančių naujų galimybių tiek vienam, tiek kitam.

Ar pasikeitus ministro atstovui spaudai galima išvysti didesnių pokyčių jo ir institucijos komunikacijoje?

A.Katausko vertinimu, pokyčiai taip greitai nevyksta – atstovas spaudai gali kažkiek komunikuoti pats, gali patarti vadovui, bet galiausiai viskas esą priklauso būtent nuo jo.

„Visgi, tai labiau susiję su paties vadovo pozicija. Turėtumėm žiūrėti, ar komunikacijos žmogui, ar komandai, pavyksta po tam tikro laiko įnešti tam tikrų pokyčių vadovo ir institucijos komunikacijoje“, – teigė komunikacijos specialistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius