Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 02 /12:43

Aukštojo mokslo reformos planas: vieni universitetai nori jungtis, o kiti kasa apkasus

Nors pasiūlytame aukštųjų mokyklų pertvarkos plane Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) ir Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) susijungimo nėra, VDU rektorius Juozas Augutis neslepia, jog viliasi politikų paramos jungtuvėms. Šiaulių universitetas norėtų likti savarankiškas, Kauno technologijos (KTU) ir Mykolo Romerio universitetų (MRU) rektoriai teigė pasiūlymams nesipriešinsiantys.
Lietuvos universitetų rektorių konferencijos posėdis
Lietuvos universitetų rektorių konferencijos posėdis

Antradienį darbo grupė paviešino pasiūlymus, pagal kuriuos VDU yra matomas plačios aprėpties Kauno universiteto sudėtyje. Darbo grupė pasiūlė, kad šis universitetas, be VDU, būtų formuojamas iš Kauno technologijos universiteto (KTU), Aleksandro Stulginskio universiteto (ASU), Lietuvos sporto universiteto (LSU) ir Vilniaus universiteto Kauno fakulteto.

Tačiau VDU dar prieš porą metų yra nusprendęs jungtis su Lietuvos edukologijos universitetu (LEU), o įtakingų šio universiteto užtarėjų dėka šioms jungtuvėms jau yra pritaręs Seimo Švietimo ir mokslo komitetas.

Tačiau po to, kai tokiu savarankiškumu pasipiktino švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė ir premjeras Saulius Skvernelis, valdantieji sutarė, kad į Seimą šis klausimas keliaus tik tada, kai parlamente bus svarstomas visas darbo grupės aukštųjų mokyklų reformos planas.

Tikisi, kad jungtuvėms pritars Seimas

Aš nemanau, kad čia yra pateiktas kažkoks, sakykim, labai veiksmų planas.

„Aš nemanau, kad čia yra pateiktas kažkoks, sakykim, labai veiksmų planas. Čia gal daugiau yra pasvarstymai, suaktualizavimas problemų. Nes ne taip yra tie planai daromi. Tam visai kiti dalykai turi būti padaryti: bendruomenių sutarimai, universitetų tarybų sprendimai, Seimo sprendimai. Kol kas niekas nesikeičia“, – antradienį 15min sakė VDU rektorius.

Jis pabrėžė, kad darbo grupės planą dar svarstys politikai.

„Kol kas jis nėra kaip oficialus planas, nei turi požymius to plano, kuriame turėtų būti tie dalykai, kad jį galima būtų planu laikyti – tai nėra dar pagrindo ką nors keisti“, – teigė jis.

Paklaustas, ar turi politikų pažadą palaikyti VDU ir LEU jungtuves, J.Augutis sakė, kad šių dviejų aukštųjų mokyklų susijungimas tėra viena plano dalis.

„Aš manau, kad Seimas, svarstydamas ar šio pasiūlyto plano korekcijose, ar savo plane kažkokį padarys, kuriame, tikimės, VDU ir LEU jungtis kaip dėl mokytojų rengimo, kvalifikacijos kėlimo sistemos sukūrimo, bus viena iš pagrindinių... Ir bus pritarta“, – teigė jis.

Šiaulių universitetas nori išlikti savarankiškas

Šiaulių universitetas norėtų išlikti kaip specializuota aukštoji mokykla, sako jo rektorius Donatas Jurgaitis.

„Mes labai norėtume, (...) kad Šiaulių universitetas ten, kur jis stiprus, tose srityse jis išliktų ne kaip universitetas, o kaip specializuotas universitetas, kurio pavadinime galėtų būti ir žodis „akademija“ ar kitoks žodis, o tose srityse, kurios pas mus yra silpnos, jas sustiprinti galėtume įvairiais tinkliniais ryšiais su kitais Lietuvos universitetais“, – BNS antradienį sakė universiteto vadovas.

Donatas Jurgaitis
Donatas Jurgaitis

Darbo grupė pasiūlė, kad ŠU taptų Vilniaus universiteto dalimi.

„Tas variantas manęs kaip rektoriaus nelabai tenkina. Aš norėčiau, kad būtų „prie“, – BNS teigė D.Jurgaitis. Pasak jo, išliksianti Šiaulių aukštoji mokykla galėtų turėti pedagogų, inžinierių, informacinių technologijų specialistų rengimo studijų programas. D.Jurgaitis teigė, kad universitetas jaučiasi stiprus socialiniuose, humanitariniuose moksluose.

KTU darbo grupės idėja yra priimtina

KTU, kuris pagal darbo grupės siūlymą, taip pat nelieka savarankiškas universitetas, rektorius Petras Baršauskas 15min teigė šiam planui nesipriešinsiantis.

„KTU visada bando žiūrėti valstybiškai, pakilti virš savo siaurų, pigių interesų, kaip kai kas daro. Mes eisime į kontaktą ir remsime tas idėjas. Kaip pavyks įgyvendinti – čia kiti dalykai, bet pačias konsolidacijos idėjas mes remsime, nes daugiau taip būti, kaip yra, negali“, – teigė rektorius.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Petras Baršauskas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Petras Baršauskas

Anksčiau buvo svarstoma, kad darbo grupė turėtų siūlyti KTU palikti savarankišką.

Tačiau šios aukštosios mokyklos rektorius 15min teigė, kad jo darbo grupės pasiūlymas nenustebino.

„Jeigu žiūrėti egoistinio, pragmatinio savo intereso, tai aišku mums patogiau su niekuo nesijungti. Bet kažkas turi pradėti žiūrėti valstybiškai. Jeigu mes to nepadarysime, niekada to neįvyks“, – tvirtino rektorius.

Jis pridūrė, kad 27 metus apie reformą yra fantazuojama, tačiau nieko nedaroma.

„Taip, mums yra problemų – turime savo strategijas, planus, ir dabar turime jas koreguoti. Bet vardan aukštojo mokslo ateities mes einame į kontaktą ir tą darysime“, – pabrėžė P.Baršauskas.

VU rektorius: mechaninio sujungimo mes nelabai pageidaujame

VU nepritartų mechaniniam universitetų jungimui, bet nesipriešins reformoms, jei politikų siūlomi variantai garantuos studijų kokybės stiprinimą, BNS teigė VU rektorius Artūras Žukauskas.

„Mes esame nusistatę, kad galėtumėme integruoti tuos universitetus, tačiau yra tam tikros sąlygos, kad nepablogėtų Vilniaus universiteto situacija, ypač studijų kokybė. Mechaninio sujungimo mes nelabai pageidaujame. Bet jei būtų užtikrintos sąlygos, kad tos sinergijos galimos lemtų aukštesnę studijų kokybę (MRU atveju – socialinių mokslų srityje, LEU – mokytojų rengimo srityje), tai mes pasiryžę tuos iššūkius priimti“, – BNS sakė A.Žukauskas.

A.Žukauskas sako, kad universitetai ir anksčiau aptarė galimybes jungtis – LEU yra pasiūlyta kurti mokytojų rengimo akademiją.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Artūras Žukauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Artūras Žukauskas

Jis neatmeta, kad LEU svarsto ir šį variantą. Šiaulių universitetas, jo nuomone, galėtų veikti įvairiomis formomis – kaip filialas, kaip specifinis padalinys ar net savarankiška aukštoji mokykla, su specifinėmis sąlygomis savo statute.

A.Žukauskas svarsto, kad „draugystė“ tarp universitetų visada gali atsirasti, jei Vyriausybė pasiūlys visiems tinkantį planą: „Viskas priklauso nuo Vyriausybės pozicijos. O ta draugystė – šiandien yra, rytoj nėra. Yra du elementai, kaip santuokoje: meilė ir išskaičiavimas. Jei bent vieno trūksta, nieko nebus. Meilės visuomet galime rasti, nes esame viena akademinė bendruomenė, o išskaičiavimas priklauso nuo Vyriausybės.“

MRU rektorius įsiliejimui į VU nesipriešina

MRU rektorius Algirdas Monkevičius 15min sakė, kad pasiūlymas MRU prijungti prie VU neatsirado netikėtai.

„Tai buvo keleto mėnesių bendradarbiavimas, darbas. Tarp kitko, jis yra ir vienas iš mūsų pasiūlymų, jį kartu suderinome su VU“, – teigė jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Monkevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Monkevičius

A.Monkevičiaus teigimu, jau metus diskutuojama, kaip būtų galima išvystyti socialinių mokslų bloką sostinėje.

Jis pripažino, kad socialiniai mokslai Lietuvoje nėra aukščiausio lygio ir šioje srityje dar daug ką reikia padaryti.

Daug kas priklauso nuo tolimesnės aiškios politinės valios.

„Atskirai darydami mes ilgai, turbūt, vargtume, ir kiltų daug problemų ir tai nėra racionalu“, – pridūrė jis.

A.Monkevičiaus teigimu, sukoncentravus kritinę masę tyrėjų, procesą galima gerokai paspartinti.

„Daug kas priklauso nuo tolimesnės aiškios politinės valios. Tai nėra konkretus projektas. Abiejų universitetų administracijų nuomone, labai svarbu įtraukti universitetų bendruomenes – mokslininkus, tyrėjus, kad jie tame projekte aiškiai matytų savo perspektyvą“, – kalbėjo rektorius.

Jis pridūrė, kad snausti nėra ko, o MRU yra pasirengęs aktyviai dalyvauti pertvarkoje. „Jei bus politinė valia ir instrumentai, kurie skatins tai daryti, mes gana žvaliai judėsime ta kryptimi“, – teigė pašnekovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius