-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 28

A.Veryga 15min studijoje: žmogus savo vidaus dezinfekuoti neturi jokių galimybių

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga penktadienį 15min studijoje sakė, kad žmonės, kurie bendravo su koronavirusu apsikrėtusia moterimi, užkrato požymių kol kas neparodė. Tačiau kontaktavusių žmonių paieška dar nebaigta. Ministras tikino, kad po stogu suplanuoti Kovo 11-osios renginiai greičiausiai bus atšaukti. Kaip elgtis grįžus iš masinių renginių? Ministras sako, kad savo vidaus žmogus negali dezinfekuoti, tad į renginius geriau neiti.
Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Žmogaus vidaus dezinfekuoti neįmanoma

15:46

Kaip dezinfekuotis grįžus iš masinių renginių? Ką daryti sugrįžus iš varžybų, jei nenori susirgti ir apkrėsti artimųjų? 

„Neiti į varžybas. Nieko jūs nedezinfekuositės, nes žmogus savo vidaus dezinfekuoti neturi jokių galimybių“, – teigė jis. 

Ministras sakė, kad virusas gali kelias valandas išgyventi ant paviršių, bet jis juk taip pat gali būti įkvėptas. 

„Žmogus pats neįlįs į dezinfekatorių, – pabrėžė jis. – Jei yra toks nuogąstavimas – rizika kol kas nėra didelė, bet gali būti (...) rekomenduojame neiti. Kas gali paneigti, kad yra parvykusių, nepranešusių apie tai? Tokios galimybės atmesti negalime, venkit tokių renginių geriau, neikit“. 

A.Veryga sakė, kad jei labai rūpi, rungtynes galima pažiūrėti ir per televiziją. 

Ar gali policija pradėti tramdyti žmones, kurie galbūt apsikrėtę koronavirusu, bet nenori izoliuotis? 

A.Verygos teigimu, atsiradus pirmajam atvejui, valstybėje pereinama nuo rekomendacijų iki imperatyvesnio lygmens – iki privalomų įpareigojimų. 

„Jei kils tokių situacijų – kas tai bebūtų, ar mokykla, jei žmogus parvykęs iš židinio, ne šiaip apskritai iš šalies (kur yra atvejis – aut.), kai jis nebūtinai turi izoliuotis. Jei jis grįžta iš Šiaurės Italijos regiono, kur visas regionas paskelbtas kaip židinys, tada jis turėtų izoliuotis“, – teigė jis. 

Ministras vylėsi, kad žmonės būs protingi ir grįžę iš židinio, ar žinantys, kad kontaktavo su apsikrėtusiu asmeniu, save izoliuos dviems savaitėms. Grįžus iš šalių, kur fiksuoti pavieniai atvejai, nieko daryti nereikia. 

Ministras ragino rūpintis ne tik savimi, bet ir aplinkiniais. 

„Mes ne Kinija, mes neuždarinėsime namų, bent jau kol kas neturime tokio tikslo, nei pagrindo“, – teigė ministras. Jis pridūrė, kad apie tokias priemones gal ir galima būtų mąstyti, jei virusas išplistu kokiame nors mieste. 

Šiaurės Italijoje, anot jo, spygliuota viela teritorijų niekas neaptveria – keliuose prie išvažiavimų stovi karo policija ir žmones, kurie vyksta iš miesto, nukreipia atgal. Iš miesto nevyksta viešasis transportas. 

Siūlo naudoti muilą, kurio netrūksta

15:37

Anot A.Verygos, dabar nėra poreikio stabdyti planinę pagalbą sveikatos priežiūros įstaigose. 

Ligoninės, pasak ministro, turi įsivertinti medicinos priemonių poreikį ir apie tai, ko gali prireikti ateityje, galvoti jau dabar.

Kalbėdamas apie kompensacijas grožio salonams, kuriems trūksta dezinfekavimo priemonių, ministras sakė, kad ne dėl visų dalykų įmonės galės kreiptis į Vyriausybę, kad gautų kompensacijas. 

Neseniai pasirodė pranešimų, kad prekybos vietose trūksta rankų dezinfekavimo priemonių. 

„Negirdėjau, kad kažkas būtų pritrūkęs muilo“, – kalbėjo jis, pabrėždamas, jog muilas taip pat puiki priemonė ir ją reikia naudoti. 

Eksperimentuoti su alkoholiu, ypač didesnės koncentracijos, ministras nerekomenduoja, nes jie gali dirginti odą, sukelti alergiją. A.Veryga teigė, kad priemones reikia naudoti pagal paskirtį. 

Viena įmonė, kuri gamina alkoholį, pasak ministro, pasisiūlė pagalbą – pagaminti dezinfektorių.

„Didžiąją dalį dezinfektanto sudaro alkoholis – tai yra alkoholio pagrindu kuriami tam tikri mišiniai“, – sakė jis. 

Kovo 11-osios renginiai po stogu greičiausiai nevyks

15:29

Kalbėdamas apie masinius renginius, A.Veryga sakė, kad kol kas sunku rekomenduoti drausti tokius renginius, nes yra vienas izoliuotas atvejis, o situacija kontroliuojama. 

Ministras sakė, kad derėtų nepamiršti ir dabar siaučiančio gripo, o vyresnio amžiaus žmonėms geriau neiti į jokius renginius, nes jiems pirmiausiai gresia užsikrėsti gripu. 

Vyresnis amžius, anot ministro - 60-65 metai, neretas tokio amžiaus žmogus turi ir lėtinių ligų. 

„Ne tik į Žalgirio rungtynes, jiems geriau neiti į jokį didesnį renginį, nes jie pirmiausia rizikuoja susirgti gripu. Bet kalbant ir apie koronavirusą. Čia ne darbas, jei nenorit – neikit. Jeigu bijote, ir nereikia niekur eiti, tai logiškas sprendimas“, – sakė jis. 

Kovo 11-osios renginius, kurie suplanuoti uždarose patalpose, ekstremalių situacijų centras rekomenduos drausti. Tai reiškia, kad iškilmingo Seimo posėdžio Kovo 11-osios salėje šiemet gali ir nebūti. 

„Toje salėje rekomenduosime jo atsisakyti (...) Bet lauke vykstantys renginiai – nėra nekontroliuojamo plitimo...“, – sakė ministras. 

Anot jo, jeigu ir kiti susirgimo nuo koronaviruso atvejai bus pakankamai izoliuoti, bus reaguojama vienaip, o jeigu nebebus įmanoma identifikuoti asmenų, bendravusių su susirgusiais, dėl didelio jų kiekio, net ir lauko renginiai gali būti draudžiami. 

Iš oro uosto moteris viešuoju transportu nevyko

15:23

Kokiu keliu moteris vyko iš oro uosto į Šiaulius? 

„Kontaktus visus aiškinasi visuomenės sveikatos specialistai“, – sakė ministras. 

Anot jo, jei tai būtų buvęs viešasis transportas, apie tai jau būtų paskelbta, kad žmonės, vykę tuo pačiu transportu, atsilieptų patys.

Ministro duomenimis, moteris iš oro uosto vyko asmeniniu automobiliu kartu su savo vyru. 

A.Veryga sakė negalintis pasakoti, kaip moteris ir jos šeima jaučiasi, nes tai – asmens duomenys. 

„Paciento sveikatos nelabai galiu komentuoti“, – patikino ministras. 

Pasak ministro, neseniai buvo praplėstas koronaviruso simptomų ratas, užsikrėtimą gali reikšti ne tik pasunkėjęs kvėpavimas, bet ir tam tikri slogos simptomai. 

„Natūralu – kuo daugiau susirgusių, tuo daugiau įvairiausių variacijų atsiranda“, – patikino ministras. 

A.Veryga pasakojo, kad moters iš Šiaulių atvejų sistema suveikė – jos duomenys buvo paimti oro uoste. 

Artimam žmonių ratui simptomai nepasireiškė

15:18

Anot ministro, paskutiniais duomenimis, Lietuvoje vis dar fiksuotas vienas koronaviruso atvejis. 

„Dėl ko tas naktinis pranešimas buvo? (...) Dar vakar buvo labai daug spekuliacijų, kad neaišku, kad yra nustatyti atvejai, bet jie slepiami. Žadėjome, kad pranešime, tą ir padarėme“, – kalbėjo jis. 

Anot ministro, jei atsiras kitų koronaviruso atvejų, naktinių spaudos konferencijų nebus. 

Penktadienį apie 23 valandą ketinama paskelbti Šiaulių ligoninėje gulinčios moters šeimos narių tyrimų rezultatus. 

„Ne, tai nereiškia, kad pirminis teigiamas“, – sakė jis, paklaustas, kodėl tyrimas vyksta taip ilgai – ar tai gali reikšti, kad tyrimas daromas antrą kartą, nes pirminis atsakymas buvo teigiamas. 

Moters šeimos nariai yra izoliuoti. 

„Tad jokios skubos su tuo tyrimu tikrai nėra. O ką jis pakeistų?“, – klausė ministras. 

Išgirdęs, kad tada būtų galima izoliuoti jų kontaktinius asmenis, ministras pabrėžė, kad klinikinių simptomų pas juos nėra, todėl maža tikimybė, kad tyrimai gali būti teigiami.

„Jei nėra simptomų, tyrimo nėra prasmės daryti“, – patikino ministras. 

A.Verygos teigimu, tyrimo laiką ištempia paties mėginio gabenimas ir tai, kad mėginiai užkraunami ne dažniau kaip tris kartus per parą. Pats tyrimas užtrunka apie 6-7 valandas. 

Kada paaiškės moters tėvų, brolio ir vyro tyrimų duomenys? Ministras sakė negalintis pasakyti, ar šie tyrimai dabar yra užkrauti. 

Asmenų, kurie skrido viename lėktuve su moterimi, yra izoliuojami, jiems rekomenduojama neišvykti iš namų. 

Ministro duomenimis, yra susisiekta su 19 žmonių, kartu skridusių viename lėktuve su koronavirusu apsikrėtusia moterimi. 

Paskutinis atnaujinimas 2020-02-28 15:18

Respublikinėje Šiaulių ligoninėje gydoma 39 metų moteris, kuriai pirmajai Lietuvoje nustatytas koronavirusas. Moteris užsikrėtė Veronoje, Italijoje, į Lietuvą vasario 24 dieną grįžo per Kauną. Pacientė yra izoliuota Respublikinėje Šiaulių ligoninėje, keturi jos šeimos nariai – stebimi.

Informaciją apie koronavirusą sekite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius