Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 03 16

Aurelijus Veryga: blogoji žinia – beveik nelieka šalių, iš kur nebūtų atsivežtas užkratas

Naktį iš sekmadienio į pirmadienį Lietuvoje patvirtinti du nauji koronaviruso infekcijos atvejai, bendras patvirtintų atvejų skaičius išaugo iki 14, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija. LRT radijo laidoje sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sakė, kad užsikrėtusiųjų būklė nėra sunki. Tačiau ministro teigimu, yra ir blogų žinių.
Aurelijus Veryga
Aurelijus Veryga / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kaip pranešta naktį, vienas užsikrėtęs asmuo grįžo iš Ispanijos, kitas – iš Vokietijos, jie abu izoliuoti ir gydomi Vilniuje, Santaros klinikose. Tad visi COVID-19 atvejai Lietuvoje kol kas įvežtiniai.

Pirmoji pacientė, kuriai naujasis virusas patvirtintas Šiauliuose, jau pasveiko ir išleista namo.

Geografija išsiplėtė

A.Veryga LRT radijuje sakė, kad pacientai jaučiasi neblogai, tai jauni žmonės, kurie nėra rizikos grupė. „Blogoji žinia yra ta, kad maksimaliai išsiplečia geografija ir beveik nelieka šalių, iš kur nebūtų atvykę tie mūsų piliečiai, iš kur nebūtų atvežtas užkratas“, – LRT radijuje kalbėjo ministras.

Todėl karantinas įgauna ypatingą svarbą, sakė ministras, raginimas mažiau judėti ir kontaktuoti labai svarbus, o grįžusieji iš bet kokios užsienio valstybės privalo dvi savaites izoliuotis.

„Iš pradžių tai buvo Šiaurės Italija, paskui tas sąrašas plėtėsi iki dešimties, paskui iki 18, o dabar iš bet kokios šalies grįžus reikia likti namuose, 14 dienų stebėti savo būklę“, – teigė A.Veryga.

Anot ministro, kol kas visi užsikrėtusieji jaučiasi patenkinamai – sunkios būklės nėra, bet čia lemia jų jaunas amžius. Tačiau kaip tik šie žmonės privalo pagalvoti apie kitus, vyresnio amžiaus žmones, apsaugoti juos.

Gali nepavykti grįžti

Daliai Lietuvos gyventojų nespėjus grįžti ir kirsti Lietuvos sienos, teks laukti karantino pabaigos užsienyje, sako A.Veryga.

„Situacija labai sudėtinga, ir, matyt, dalis gyventojų, kol šalys liks užsidariusios sienas, matyt, turės likti ten, nes bus tikrai tokių šalių, į kurias jau nebėra net ir tranzitinių skrydžių. Kai kam teks pasirūpinti, kur apsistoti tose šalyse“, – pirmadienį Lietuvos radijui sakė A. Veryga.

„Šalys labai agresyviai uždarinėja sienas ir, matyt, kad tų įstrigusių, likusių tose šalyse gali būti, kad jų bus, kol šalys neatšauks karantino“– pridūrė ministras.

Anot jo, Užsienio reikalų ministerija renka užsienyje esančių ir grįžti siekiančių Lietuvos gyventojų kontaktus, registruoja prašymus, ieškoma galimybių organizuoti skrydžius, tačiau situacija išlieka labai sudėtinga.

„Kad ir kaip norėtume, „Spartanas“ skraidina keliasdešimt žmonių, Vokietijoje vien, kiek žinau, yra apie keliasdešimt tūkstančių lietuvių, todėl „Spartanas“, net jei ir skraidytų kiekvieną dieną ir ne po vieną kartą negalės tokio kiekio žmonių parskraidinti“,– sakė ministras.

Prasidėjo karantinas

Visuomenės grupės informavimo grupės vadovas Giedrius Surplys LRT televizijos laidoje „Labas rytas, Lietuva“ sakė pirmadienį važiavęs į darbą, tačiau jį sustabdė ministras. „Mano abu vaikai karščiuoja“, – prisipažino G.Surplys.

Jo teigimu, anksti imtasi priemonių, o tai esą viena iš priežasčių, kodėl Lietuvoje vis dar neturime didžiulio kiekio užsikrėtusiųjų ir mirčių.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Giedrius Surplys
Arno Strumilos / 15min nuotr./Giedrius Surplys

Nuo pirmadienio Lietuvoje paskelbtas karantinas, jo metu su retomis išimtimis užsieniečiams draudžiama atvykti į Lietuvą, uždaromos daugelis parduotuvių, neveikia mokyklos, darželiai ir universitetai. Žmonės raginami likti namuose. Pajutus ligos simptomus į medikus pagalbos reikia kreiptis telefonu, nevykti patiems į gydymo įstaigas.

Grįžusiems iš užsienio privaloma 14 dienų saviizoliacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius