Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 09

Aurelijus Veryga sklaido kalbas apie Vilniaus klinikinės ligoninės uždarymą: ligoninė veiks

Vilniaus vicemerui Gintautui Paluckui paskelbus, kad Vilniaus miesto klinikinė ligoninė penktadienį tikriausiai bus uždaryta, nes gavo raštą, kuriuo nuo penktadienio stabdoma jos licencija, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) patikino, kad ligoninė nebus uždaroma, bet tyrimas dėl joje teikiamų radiologijos paslaugų vyks.
Aurelijus Veryga
Aurelijus Veryga / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

A.Veryga: ligoninė nebus uždaroma, bet tyrimas vyks

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ketvirtadienį skubiai sušauktoje spaudos konferencijoje teigė norintis išsklaidyti baimes, kurios buvo paskleistos viešoje erdvėje.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gintauts Paluckas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gintautas Paluckas

„Antakalnio ligoninė tikrai nebus uždaroma, pacientams nėra dėl ko nuogąstauti, aš tik galiu apgailestauti, kad G.Paluckas tokiu negražiu būdu bando darytis politiką, ruoštis partijos (socialdemokratų, – red. past.) vadovo rinkimams, sėjant paniką, o sėti paniką, pasakant, kad tai viena svarbiausių Vilniaus ligoninių, mano vertinimu, negražus politinis žaidimas. Mūsų pagrindinis tikslas yra ginti pacientų teises ir užtikrinti, kad sveikatos sistema funkcionuotų skaidriai, kad visi sandoriai būtų sudaromi skaidriai, nepaliekant jokių abejonių.

Mes apie tą problemą žinojome seniai ir skyrėme daug savo laiko jai spręsti. G.Paluckas taip pat tai žinojo, todėl nebuvo prasmės panikos skleisti. Šiuo metu ligoninė turi visas galimybes teikti radiologijos paslaugas. Ko reikėtų, kad jos būtų visiškai garantuotos, tai vadovybės ryžto ir noro – tiek savivaldybės, tiek ligoninės vadovybės – netrukdyti medikams dirbti. Net jei situacija spręstųsi sudėtingai, jie galėtų ir toliau teikti šias paslaugas“, – teigė ministras.

Bijo, kad valstybė negalės kontroliuoti

Vilniaus miesto klinikinės ligoninės direktorius dr. Narimantas Markevičius teigė, kad tai ne vienos dienos situacija, tik keista, kad ji išsirutuliojo iki tokio rezultato.

Jis priminė, kad Vilniaus savivaldybės taryba išnuomojo ligoninės patalpas privačiam investuotojui, kuris renovavo patalpas, investavo į aparatūrą ir dabar teikia radiologijos paslaugas, kurias perka ligoninė. Pasak N.Markevičiaus, dėl to modelio ligoninė sutaupo daug lėšų, o paslaugų kokybė yra net geresnė. Ligoninės vadovas teigė, jog apie tai žinojo ne tik ankstesnė, bet ir dabartinė ministerijos vadovybė ir džiaugėsi tokiu veiklos modeliu.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vilniaus miesto klinikinė ligoninė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vilniaus miesto klinikinė ligoninė

Pasak A.Verygos, nors šis sandoris linksniuojamas kaip geras viešojo ir privataus sektoriaus bendradarbiavimo pavyzdys, jis iš tiesų galėtų būti būti geru pavyzdžiu, kad valstybė turėtų sudėti saugiklius.

„Įsivaizduokite, jeigu tokia įmonė bankrutuotų, o mes matome ženklų, kad ji gali būti monopolininkė, tokias paslaugas ji nori koncentruoti vienose rankose. Įstaiga, vykdydama projektą, žinojo, kad pažeidžia įsakymus, tikėdamasi, kad įsakymai bus pakeisti, taip sukurdama prielaidas tų paslaugų monopolizavimui.

Ne vienos ligoninės reikalas, o sisteminis klausimas, kuriam spręsti sudarėme darbo grupę, kuri ir turėtų sudėti saugiklius, kaip, atsitikus kokiais nors bėdai ar problemai, mūsų pacientai neliktų be paslaugų, – tikino A.Veryga.

Mes nesame tikri, kad koncentruojant paslaugas vienose rankose valstybė turėtų svertų reguliuoti kainą. Todėl tai ne vienos ligoninės reikalas, o sisteminis klausimas, kuriam spręsti sudarėme darbo grupę, kuri ir turėtų sudėti saugiklius, kaip, atsitikus kokiais nors bėdai ar problemai, mūsų pacientai neliktų be paslaugų“, – tikino A.Veryga.

Pasak jo, ministerija nėra prieš privataus ir viešo sektoriaus bendradarbiavimą, ypač sveikatos sistemoje, kurioje trūksta pinigų, bet šis pavyzdys gali tapti precendentu, nes daug klausimų kyla dėl neskaidrumo, dėl to kreiptasi į Viešųjų pirkimų tarnybą. Tiesa, kol kas kaip pagrindinę problemą ministras įvardino tai, kad ligoninė iš principo negalėjo šių paslaugų pirkti.

Tarnyba lauks, kuo baigsis tyrimas

Pasak ministro, dabar ministerija savotiškai šantažuojama. „Esą nesvarbu, koks reguliavimas, padarome, kaip norime, o po to ministerija neturės kur dėtis, nes pagrasinsime, kad pacientai atsidurs lauke. Tada galima sudaryti bet kokį modelį, įstumti ministeriją į kampą ir ji turės priimti“, – teigė jis.

Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos vadovė Nora Ribokienė tikino, kad tarnyba turi reaguoti, kai randama pažeidimų. Ligoninė esą žinojo apie situaciją, jai buvo išsiųsti keturi raštai. Ligoninė nešalino pažeidimų ir, žinoma, negalėjo esamomis aplinkybėmis.

„Uždaryti neketiname įtaigos, tačiau mes rūpinamės pacientų saugumu ir paslaugų kokybe. Tiesiog įstaigai buvo duotas terminas ir turi būti jau sprendimas. Sprendimas – arba keičiamas teisinis reglamentavimas, arba stabdoma licencija, kol įstaiga pašalins trūkumus.

Kadangi sudaroma darbo grupė, kuri šį klausimą spręs sistemiškai, per visų ligoninių prizmę, nes iš tiesų situacija tokia, kad radiologų trūksta ir kitos ligoninės perka paslaugas, bus ieškoma saugiklių, kad būtų užtikrintas pacientų saugumas. Todėl licencijos stabdymas atidedamas, kol bus peržiūrėtas teisės aktas ir bus galutinis sprendimas“, – teigė N.Ribokienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius