Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 19 /22:50

Baltarusijos režimas kaltina Lietuvos pasieniečius smurtu prieš migrantus

Baltarusijos režimas apkaltino Lietuvos pasieniečius, esą šie sumušė irakiečių migrantus, sunaikino jų dokumentus ir pasiuntė juos atgal per sieną į Baltarusiją. Lietuvos politologai 15min šiuos pareiškimus vadina propaganda, siekiant apjuodinti Lietuvą ir įnešti sumaišties. O Seimo narys Laurynas Kasčiūnas sako, kad dalis irakiečių gali grįžti į Baltarusiją tam, kad pareikalautų režimo susigrąžinti išviliotus pinigus.
Spiralinė pjaunanti viela „Concertina“
Spiralinė pjaunanti viela „Koncertina“ pasienyje / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Apie tariamą incidentą pirmadienio vakarą pranešė Aliaksandro Lukašenkos valdžiai lojali naujienų agentūra BELTA, remdamasi Valstybinio pasienio komiteto informacija.

Jos teigimu, Baltarusijos pasieniečiai sulaikė tris grupes migrantų, neteisėtai kirtusių valstybės sieną iš Lietuvos.

Anot pranešimo, žmonės buvo sulaikyti sekmadienio rytą Geranainių pasienio posto teritorijoje greta vadinamojo Dieveniškių apendikso.

Pasieniečiai esą pastebėjo neteisėtą sienos kirtimą iš Lietuvos pusės. Surengus paiešką, esą buvo sulaikyta 14 Irako piliečių su tapatybę patvirtinančiais dokumentais.

Pirmadienį toje pačioje teritorijoje, kaip skelbiama, buvo sulaikyti dar septyni nenustatytos tapatybės asmenys, prisistatę Irako piliečiais. Klevinės posto teritorijoje pasieniečiams tariamai įkliuvo dar penki žmonės: du vyrai, du vaikai ir nėščia moteris. Šoko ištiktai nėščiajai iškart buvo iškviesta greitoji medicinos pagalba, pavojaus jos sveikatai nėra, rašoma pranešime.

Remiantis agentūros pranešimu, žmonės iš antrosios grupės papasakojo, kad Lietuvoje buvo atsidūrę pabėgėliams skirtoje stovykloje. VSAT pareigūnai esą surengė jų apklausą ir reikalavo prisipažinti, jog papirko baltarusių pareigūnus, kad šie padėtų neteisėtai kirsti sieną.

„Be to, sulaikytųjų nemaitino, nedavė atsigerti, o „pokalbį“ lydėjo smūgiai teleskopine lazda – tai patvirtina kraujosruvos ir mėlynės įvairiose užsieniečių kūnų vietose, – rašoma žinutėje. – Iškart po apklausos, kaip paaiškino irakiečiai, teisėsaugininkai juos nuvežė prie valstybės sienos ir, grasindami panaudoti ginklą, privertė pereiti į Baltarusijos teritoriją.“

Vienas iš trečiosios grupės narių esą patvirtino, kad visi jie – irakiečiai. Lietuvos teritorijoje jie esą buvo sustabdyti ginkluotų žmonių maskuojančiomis uniformomis. Pažeidėjai atidavė savo pasus, bet pareigūnai neva juos suplėšė nė nepatikrinę. Tuomet, panaudojant jėgą, Irako piliečiai esą buvo nuvesdinti prie sienos.

Politologai: tai – propaganda

Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas sako, kad, atsiuntęs tūkstančius migrantų, režimas gali sulaukti akimirkos, kai jie pareikalaus susigrąžinti pinigus.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Laurynas Kasčiūnas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Laurynas Kasčiūnas

„Kai atveži tūkstančius nelegalių migrantų ir juos siunti į Lietuvą, dalis gali pasiklysti pasienio miškuose, o gal dalis jų tiesiog grįžta į Baltarusiją ir nori iš režimo susigrąžinti apgaule išviliotus tūkstančius eurų už neištesėtus pažadus“, – 15min pirmadienio vakarą sakė L.Kasčiūnas.

15min kalbinti politologai šį pranešimą vertina kaip propagandos akciją, siekiant sudrumsti vandenį.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytis Jurkonis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytis Jurkonis

„Baltarusijos režimas sukuria problemą, paskui apkaltina pačią Lietuvą, tada gūžčioja pečiais, o vėliau sako, kad gal ir galėtų padėti, bet užsiima šantažu, o kai tai pavadinama tikru vardu, užmeta keletą neva diskredituojančių istorijų ant viršaus. Kol kas visa tai panašiau į sąmoningą vandens drumstimą. Lietuvai svarbu laikytis tarptautinės teisės normų ir nepasiduoti galimoms provokacijoms“, – 15min sakė „Freedom House“ atstovas Lietuvoje Vytis Jurkonis.

Vilniuje veikiančio Rytų Europos studijų centro direktorius Linas Kojala sako, kad šią temą A.Lukašenka yra tikslingai pavertęs informacinių atakų objektu, ką rodo ir jo paties dalijami interviu.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Politologas Linas Kojala
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Politologas Linas Kojala

„Kadangi tai režimo skleidžiama ir nepriklausomų šaltinių nepatvirtinta informacija, jos neįmanoma atsieti nuo Lukašenkos tikslų visais įmanomais būdais didinti spaudimą bei mėginti diskredituoti Lietuvą“, – 15min sakė L.Kojala.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laurynas Jonavičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laurynas Jonavičius

Politologas Laurynas Jonavičius šį pareiškimą vadina propaganda, kuria siekiama apjuodinti Lietuvą.

„Tai propaganda, siekiant parodyti, kokia baisi ir negera Lietuva. Visa tai, kas Lietuvoje pasakojama apie Baltarusijos režimą, perdaroma siekiant taip pat pateikti Lietuvą. Whataboutismas“, – 15min sakė L.Jonavičius.

Nuo šių metų pradžios Lietuvos pasieniečiai sulaikė daugiau kaip 2 tūkst. sieną neteisėtai kirtusių migrantų, daugiau kaip pusė jų – irakiečiai. Lietuvos valdžia teigia, kad Baltarusijos režimas sąmoningai siekia sukurti krizę Lietuvoje, skatindamas šią migraciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius