Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 16

Manevras: V.Matijošaičio visuomeninė organizacija „Vieningas Kaunas“ virsta „Sėkmingu Kaunu“

Dėl pokyčių įstatymuose Kauno mero Visvaldo Matijošaičio daugiau nei dešimtmetį valdoma visuomeninė organizacija „Vieningas Kaunas“ priversta keisti pavadinimą. Nuo spalio organizacija vadinasi „Sėkmingas Kaunas“. To prireikė rinkimuose norint išlaikyti rinkėjams atpažįstamą pavadinimą. Lapkričio 15 dieną registruotas naujas politinis komitetas – „Vieningas Kaunas“.
„Vieningo Kauno“ susirinkimas
„Vieningo Kauno“ susirinkimas / „Vieningo Kauno“ nuotr.

Kalbų, kad „Vieningas Kaunas“ virsta „Sėkmingu Kaunu“, būta dar spalio pradžioje. Tuomet apie tai paklaustas Kauno miesto mero pavaduotojas Mantas Jurgutis patvirtino tik tai, kad spalio 5 dieną vyko visuomeninės organizacijos „Vieningas Kaunas“ susirinkimas. Nuo komentarų, ar tuomet nuspręsta įsteigti politinį komitetą, jis susilaikė.

„Akivaizdu, kad, norint turėti galimybę kelti kandidatus į miesto tarybą, Seimo politikų sugalvoto naujo darinio steigimas – neišvengiamas“, – tuomet teigė M.Jurgutis.

Politinis komitetas jau įregistruotas

Šiandien tai jau oficialu – visuomeninė organizacija „Vieningas Kaunas“ spalį persivadino „Sėkmingu Kaunu“ (direktorius – Simas Sirtautas), o lapkričio 15 dieną buvo įregistruotas naujas juridinis asmuo – politinis komitetas „Vieningas Kaunas“.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Andrius Palionis
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Andrius Palionis

Kaip 15min teigė dabar jau visuomeninės organizacijos „Sėkmingas Kaunas“ narys, jos valdybos narys Andrius Palionis, kadangi Seimas priėmė Politinių organizacijų įstatymą, pagal kurį jokio politinio komiteto pavadinimas negali sutapti su kito juridinio vieneto pavadinimu, jokia organizacija negali būti perorganizuojama į politinį komitetą, teko atlikti pokyčius.

„Teko persigrupuoti, norint ateityje dalyvauti tarybos rinkimuose. Kad rinkėjas mus atpažintų, kad nereiktų jam pasakoti iš naujo apie tai, ką darėme daug metų, kas mes tokie, iš kur atsiradome. Kadangi nereagavo į mūsų siūlymus dėl galimos reorganizacijos, spalio mėnesį, susirinkę į visuomeninės organizacijos „Vieningas Kaunas“ visuotinį susirinkimą, priėmėme sprendimą – sąrašas rinkimuose toliau vadinsis „Vieningas Kaunas“, išlaikant „Vieningo Kauno“ sukurtą identitetą.

Jei taisyklėmis nori apžaisti mus kai kurių partijų politikai, tenka mums žaisti irgi. Priėmėme sprendimą, kad visuomeninė organizacija persivadina į „Sėkmingą Kauną“. Kartu pradėjome geležinių kurpaičių nešiojimą – politinio komiteto „Vieningas Kaunas“ steigimą. Kad turėtume formaliąją teisę kelti kandidatų sąrašą į miesto tarybą, buvome priversti įsteigti naują juridinį darinį. Taip išlaikėme „Vieningo Kauno“ pavadinimą komandai, kuri galėtų dalyvauti tarybos rinkimuose su tuo pačiu pavadinimu. Kad rinkėjai nebūtų klaidinami šiose painiose įstatymų formuluotėse, turėjome padaryti tokį biurokratinį manevrą“, – pokyčius paaiškino A.Palionis.

Polinis komitetas „Vieningas Kaunas“, pasak jo, įregistruotas lapkričio 15 dieną.

„Partijoms įsisteigti procedūra užtrunka 3–4 mėnesius, o komitetam įsisteigti duotas terminas tik nuo rugsėjo vidurio iki gruodžio pirmų dienų. Vaikščiojom ant plonos linijos. Turime dar daug klausimų“, – patikino A.Palionis.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Visvaldas Matijošaitis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Visvaldas Matijošaitis

Kandidatų sąrašo dar nėra

Kandidatų sąrašo, jo teigimu, naujasis politinis komitetas dar nėra paruošęs, šiuo metu vyksta diskusijos. Tikimasi tai padaryti dar lapkritį.

Paklaustas, ar jis pats jau būtų pasiruošęs tapti Kauno meru, A.Palionis susilaikė nuo komentarų. Neprasitarė ir apie tai, ar V.Matijošaitis labiau linkęs ar nelinkęs siekti naujos kadencijos.

„Tikrai neplanavome steigti dar vieno juridinio asmens, buvome priversti. Būtume toliau sėkmingai egzistavę kaip visuomeninė organizacija. Politinio komiteto steigimo procesas užtruko 1,5 mėnesio. Iki vakar nežinojome, ar tikrai galėsime kelti kandidatų sąrašą. Šiandien jau žinome – politinis komitetas yra įsteigtas. Džiaugiamės, kad suspėjome tai padaryti. „Vieningas Kaunas“ jau ketvirtą kartą kels kandidatus į miesto tarybą ir tris kartus keitėsi taisyklės, ką visuomenininkai turi padaryt, kad galėtų iškelti kandidatų sąrašą“, – pridūrė jis.

Anot A.Palionio, visuomeninė organizacija „Sėkmingas Kaunas“ vienija apie 270 narių. Narių skaičius, bėgant metams, išlieka panašus.

Politiniame komitete „Vieningas Kaunas“, kurio pirmininkas – Visvaldas Matijošaitis, narių – 373.

„Teisingumo ministerijai atidavėme būtent tokį sąrašą – 373 asmenų. Ar kažkas buvo „išbrokuotas“, negaliu pasakyti. Nepateikė tokios informacijos. Negaili politikai medžių. Norint priduoti dokumentus dėl politinio komiteto steigimo, reikėjo atspausdinti ir pateikti tūkstančius lapų. Mūsų akimis, tokie reikalavimai – pertekliniai“, – nuomonę išsakė A.Palionis, politinio komiteto „Vieningas Kaunas“ narys, steigėjas, valdybos narys.

Paklaustas, kiek visuomeninės organizacijos „Sėkmingas Kaunas“ narių tapo naujo politinio komiteto „Vieningas Kaunas“ nariais, jis atsakė, kad „didesnė dauguma“.

„Politinio komiteto nariui įstatyme taip pat buvo uždėti reikalavimai. Pavyzdžiui, kad tikrai turi būti registruotas Kauno miesto savivaldybės teritorijoje ir pragyvenęs joje daugiau nei 6 mėnesius. Žinant Kauno specifiką, kai ne maža dalis kauniečių gyvena Kauno rajono teritorijoje, ribos tarp savivaldybių paprastiems gyventojams yra seniai išsitrynusios, natūralu, kad tokie reikalavimai skaldo kauniečius.

Buvo daugiau tokių „Sėkmingo Kauno“ narių, kurie norėjo priklausyti politiniam komitetui „Vieningas Kaunas“, bet neatitiko formalių kriterijų“, – paaiškino A.Palionis ir patikino, kad gyvenimo kultūra ir organizacinė struktūra politiniame komitete bus panaši, kokia yra visuomeninėje organizacijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius