-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 19

Bliūkšta galimybės Seime tirti žemės ūkį: tam pasipriešino A.Širinskienės vadovaujamas komitetas

Žemės ūkio komisijos Seime greičiausiai nebus. Pirmadienį „valstietės“ Agnės Širinskienės vadovaujamas Teisės ir teisėtvarkos komitetas nusprendė nepritarti žemės ūkio parlamentiniam tyrimui, kuris paliestų ir „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio verslą.
Ramūnas Karbauskis ir Agnė Širinskienė
Ramūnas Karbauskis, Agnė Širinskienė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Iš aštuonių Teisės ir teisėtvarkos komiteto narių šeši balsavo už parlamentinio tyrimo atmetimą. Kitokią nuomonę turėjo tik opozicijos atstovai.

Ketvirtadienį Seimas turės priimti galutinį sprendimą, ar sutikti su A.Širinskienės vadovaujamo komiteto nuomone ir tyrimo nepradėti, ar vis dėlto žemės ūkio reikalus tirsiančią komisiją parlamente sudaryti.

A.Širinskienė: toks tyrimas nėra suderinamas su demokratine visuomene

A.Širinskienė po posėdžio sakė, ūkininkų sąrašų sudarinėjimas nėra suderinamas su demokratine visuomene.

„Mes manau, puikiai suprantame, kas atliekant tyrimą įvyktų, jeigu būtų renkami visų Lietuvos ūkininkų asmens duomenys ir ne tik jų pačių, bet ir jų šeimos narių. Būtų renkama papildoma perteklinė informacija apie vaikus, sutuoktinius, kitus asmenis, kurie dalyvauja valdant ūkį. Manau, tikrai nėra suderinamas toks tyrimas ir ūkininkų sąrašų sudarinėjimas su demokratine visuomene.

Kitas dalykas, kuris yra labai svarbus, kad šiuo atveju yra pradėta daug tyrimų. Puikiai žinome, kad Generalinė prokuratūra yra pradėjusi tyrimą dėl 500 hektarų ribos galimo neišlaikymo. Buvo pradėti ir kiti tyrimai, kurių rezultatai šiandien paaiškėjo, t. y. Lietuvos bankas atliko tyrimą dėl UAB „Agrokoncernas“ mokėjimų atidėjimo ir šiandien, kiek teko matyti pranešimus, yra pateikta informacija, kad nerado pažeidimų. Manau, kol nėra pabaigti tyrimai, mes tikrai negalime Seime dubliuoti nei Generalinės prokuratūros veiksmų, nei VMI veiksmų. Sulauksime rezultatų ir vėliau priimsime sprendimus“, – kalbėjo A.Širinskienė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

– Ar taip neįduodat opozicijai ginklo į rankas? Jeigu viskas tvarkinga ir švaru, gal verta ištirti ir parodyti tai?

– Manau, kad jeigu viskas tvarkinga ir švaru, tai Generalinė prokuratūra turi visas galimybes tai konstatuoti. Ir tikrai manau, kad Generalinės prokuratūros ir kitų valstybės institucijų tyrimai yra kur kas objektyvesni nei politiniai tyrimai Seime.

– Ponia Širinskiene, jūs sakote, kad Generalinė prokuratūra yra pradėjusi tyrimą dėl 500 hektarų, bet jūs puikiai žinote, kad tai yra tyrimas liečiantis tik Ramūną Karbauskį ir jo šeimą. Ar jūs sąmoningai meluojate, ar galvojate, kad Ramūnas Karbauskis yra visas Lietuvos žemės ūkis?

– Na, jeigu jūs matote, kad kiti Lietuvos ūkininkai pažeidžia įstatymus, tai tikrai labai prašau informuokite Generalinę prokuratūrą ir tikrai neabejoju, kad ji tyrimą pradės ir kitų ūkininkų atžvilgiu.

– Jūs sakėte, kad kai buvo sudarinėjama komisija dėl Skardžiaus, nebuvo kitų institucijų tyrimų. Bet ar ir STT, ir VMI jau nebuvo pradėjusi savo tyrimų?

– Kiek aš atsimenu, tai tyrimai prasidėjo tada, kai buvo sudarymo procesas jau prasidėjęs.

– Per pateikimą dalis „valstiečių“ frakcijos narių balsavo arba prieš, arba susilaikė. Yra dalis, kurie nori to tyrimo. Kaip toliau bus?

– Mūsų frakcija yra ne konservatorių, kur balsavimai yra privalomi, mes esame demokratiška frakcija ir jeigu pateikimo stadijoje matė žmonės, kad jie nori balsuoti vienaip, jie balsavo taip, kaip norėjo.

G.Landsbergis: dabar Seimo darbas suksis apie vienos frakcijos nario apsaugojimą

Vienas iš parlamentinio tyrimo dėl žemės ūkio iniciatorių Gabrielius Landsbergis teigė, kad Seimo sprendimas atmesti tyrimą parodytų, kad šiame Seime galima tirti tik tuos klausimus, kurie rūpi R.Karbauskiui.

„Akivaizdu, kad visuomenei problema egzistuoja. Mes turėtumėm padėkoti Ramūnui Karbauskiui, kad apie tą problemą sužinojome, žmonės išdrįso kalbėti apie tai. Verslas sukosi pilkoje zonoje vien dėl to, kad mes paprasčiausiai nebuvom atkreipę į tai dėmesio. O dėmesys atkreiptas dėl to, kad žmogus staiga pradėjo ginti visą tai, neleisti užduoti klausimų ir kuo labiau žmogus tai gina, atrodo, kad yra kažką ten slėpti. Todėl pagrįstai norima išsiaiškinti“, – sakė G.Landsbergis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

Konservatorių lyderis neatmetė galimybės, kad Seimui nesudarius žemės ūkio komisijos, jų partija atšauks savo narius ir nedalyvaus LRT komisijos veikloje: „Mes tokių minčių tikrai turime, esame diskutavę frakcijoje apie tai ir su kolegomis, kurie yra komisijoje. Nepaisant to, kad toje komisijoje (LRT komisijoje – aut. pas) kai kurie klausimai, mano nuomone, yra iškelti teisingai. Tačiau kaip politinis žingsnis, mes neatmetame, kad mes nedalyvausime tos komisijos veikloje ateityje. Bet nenoriu užbėgti už akių, palaukime ir balsavimo Seime, ir frakcijoje diskusijos.“

Pasak G.Landsbergio, šiuo metu Seimas bando apginti R.Karbauskį: „Akivaizdu, kad dabar Seimo darbas suksis apie vienos frakcijos nario apsaugojimą ir apgynimą, tai nėra demokratija. Kategoriškai nepritariu sakantiems, kad čia yra kažkokios Seimo rietenėlės ar kažkokie nesutarimai, kurie yra sprendžiami. Kai kurie klausimai, kurie čia yra iškelti, yra pamatiniai demokratijos klausimai.

Rusijoje vykę rinkimai yra ne rietenėlės, tai yra vieno žmogaus išrinkimas pasiskyrus, kaip kadencijos pratęsimas. Viskas vyksta taikoje, neleidžiant politiniams oponentams dalyvauti, ar mes to norime Lietuvoje? Manau, kad mes to nenorime. Mes gyvename demokratiškoje valstybėje, kur yra atstovaujamos visos visuomenės grupės ir keliami klausimai, kurie yra visiems svarbūs.“

Opozicija siūlo identifikuoti asmenis, valdančius daugiau nei 500 hektarų žemės

Opozicija siūlo parlamentinio tyrimo metu aiškintis, kurie fiziniai ir juridiniai asmenys Lietuvoje valdo daugiau nei 500 hektarų žemės ūkio paskirties žemės.

Taip pat būtų bandoma nustatyti, kaip žmonės ir įmonės apeina 500 hektarų ribojimą dėl žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo ir ar dabartinis teisinis reguliavimas yra pakankamas šiam ribojimui įgyvendinti.

Be to, komisija analizuotų, kaip plačiai paplitęs vekselių naudojimas žemės ūkyje ir kiek žmonių dėl to prarado savo žemę. Būtų nagrinėjami trąšų įvežimo į Lietuvą klausimai.

Primename, kad opozicija tirti žemės ūkio sektorių pasiūlė po 15min tyrimų. Juose buvo atskleista, kad R.Karbauskis turi nematomą imperiją – ne tik „Agrokoncerną“ ir jo dukterinių įmonių voratinklį, bet ir artimiausių šeimos narių valdomas bendroves. Su jų pagalba buvo apeitas įstatymas: šeimos įmonės pirko žemes ir įsisavino Europos Sąjungos paramą, kurios teisės aktai neleido gauti pačiam R.Karbauskio „Agrokoncernui“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Po 15min publikacijų apie R.Karbauskio ir jo šeimos verslą tyrimus pradėjo ne viena institucija. Šiuo metu dėl R.Karbauskio galimai laiku nedeklaruotų sandorių, tai yra daugiau nei 3 milijonų eurų dovanos savo sūnums, tyrimą vykdo Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK).

Taip pat dėl Seimo nario ir jo šeimos valdomų žemių tyrimą atlieka Generalinė prokuratūra. Ji reagavo į informaciją, jog juridiniai asmenys galimai valdo daugiau žemės ūkio paskirties žemės nei leidžia teisės aktai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius