Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 17

Buvę LVŽS frakcijos nariai: „valstiečiai“ pasipriešino R.Karbauskiui, jo autoritetas susvyravo

Buvę Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos nariai, vertindami besikeičiančią frakcijos poziciją dėl pasitraukimo iš valdančiosios daugumos, sako, kad buvo pasipriešinta lyderiui Ramūnui Karbauskiui. Esą žinią apie pasitraukimą jis paskelbė vedamas emocijų ir dabar turi prisiimti atsakomybę. Pats R.Karbauskis teigia, kad buvusių bendražygių „piktdžiuga“ – jų sąžinės reikalas.
Raimundas Martinėlis, Povilas Urbšys, Justas Džiugelis
Raimundas Martinėlis, Povilas Urbšys, Justas Džiugelis / 15min nuotr.

LVŽS frakciją į opozicinę Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionis demokratus išmainęs Raimundas Martinėlis 15min teigė, kad „valstiečių“ pozicijų kaita atrodo keistokai.

„Frakcija priima vieną sprendimą vienbalsiai, praeina kuris laikas – kitą sprendimą vienbalsiai. Labai keista, kad visi 50 ar mažiau nuomonę keičia“, – kalbėjo jis, bet priežasčių, argumentuodamas tuo, kad neturi visos informacijos, spėlioti nesiėmė.

R.Martinėlis: pasitikėjimo klausimas anksčiau nekilo

Klausiamas, ar anksčiau, kol jis buvo frakcijos nariu, R.Karbauskis išstodavo viešai su asmeniniu siūlymu, bet kalbėdavo visos frakcijos vardu, tai yra, vartodamas įvardį „mes“, R.Martinėlis sakė tokių atvejų nepamenantis: „Bijau ir komentuot. Tikrai negalėčiau pasakyt.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Raimundas Martinėlis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Raimundas Martinėlis

Jis tikino, kad frakcijoje diskusijos vykdavo įvairiais klausimais, bet pasitikėjimo ar nepasitikėjimo R.Karbauskiu klausimas nebūdavo keliamas.

„Nebuvo tokių dalykų, kad būtų klausimas keliamas tuo metu, kai aš buvau frakcijos narys“, – tvirtino R.Martinėlis.

Apie naująją frakciją politikas atsiliepė tik teigiamai: „Viskas puikiai. Puikiai dirbam. Specifika šiek tiek kitokia, nes opozicija. Opozicija netgi išsamiau išnagrinėja įstatymų projektus, nes reikia daug daugiau išsidiskutuoti. Atmosfera gera.“

J.Džiugelis vadina negebėjimu susitvardyti

Apie tai, kad nesėkmės prezidento ir Europos Parlamento rinkimuose atveju partija trauksis iš valdančiosios daugumos, „valstiečių“ lyderis R.Karbauskis prabilo gegužės 2-ąją. Jis pabrėžė, kad tai – asmeninis jo siūlymas.

Ir nors nei frakcija, nei partija siūlymo neapsvarstė, jau gegužės 3-iąją LVŽS lyderis, mintis dėstydamas trečiuoju asmeniu, socialiniame tinkle „Facebook“ išstojo su pareiškimu: „Vertindami faktą, jog artėjantys Prezidento ir Europos Parlamento rinkimai yra nacionaliniai, mes juos suprantame kaip pasitikėjimo mumis pasitikrinimą ir po jų priimsime atitinkamus sprendimus.

Pralaimėjimo šiuose rinkimuose atveju žinosime, jog Tautos pasitikėjimo mandato nebeturime, todėl iš karto po rinkimų pasitrauksime iš valdančios daugumos. Valdžią garbingai grąžinsime Tautai, jei ji mūsų valdžia nebepasitiki.“

Buvęs LVŽS, o dabar TS-LKD frakcijai priklausantis Seimo narys Justas Džiugelis 15min pasakojo, kad R.Karbauskis ir anksčiau dažnai savo nuomonę ištransliuodavo kaip frakcijos.

„O po to visa frakcija turi taikytis prie Ramūno Karbauskio nuomonės“, – komentavo jis.

„Šį kartą gal išskirtinumas toks, kad visa frakcija pasipriešino R.Karbauskio norui išvesti frakciją iš valdžios“, – pažymėjo J.Džiugelis.

Klausiamas kodėl, jo nuomone, apskritai R.Karbauskis paskleidė žinią apie pasitraukimą, Seimo narys darė prielaidą, kad tai lėmė emocijos ir įtampa prieš prezidento rinkimus.

„Vertinu tai kaip tam tikras Ramūno emocijas, negebėjimą susitvardyti“, – kalbėjo parlamentaras.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Justas Džiugelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Justas Džiugelis

Jis stebėjosi, kad R.Karbauskis frakcijoje iki šiol pasitikėjimo nesitikrino.

„Man labai keista, kad antradienį pasitikėjimą frakcijoje tikrinosi Saulius Skvernelis [...], kai turėjo tai padaryti būtent R.Karbauskis dėl tokių viešai išsakyti pareiškimų, įpareigojant frakciją jį palaikyti dar nesuderinus pozicijos.

Pradžioje, manau, turėjo būti suderinta pozicija su frakcija, o tik tuomet tokie pareiškimai. Akivaizdu, kad R.Karbauskis vengia tokio pasitikrinimo. Man atrodo, bijo, ir tas klausimas yra nukeltas“, – darė prielaidą politikas.

Jis svarstė, kad R.Karbauskio autoritetas ir frakcijoje, ir koalicijoje susvyravo.

„Man atrodo, save gerbiantis lyderis pats turėtų priimti atitinkamus sprendimus“, – ragino jis.

P.Urbšys: „R.Karbauskis išsigando“

Apie partijos pirmininko atsakomybę kalbėjo ir Mišrioje Seimo narių grupėje dirbantis Povilas Urbšys. „Valstiečių“ frakciją jis paliko 2018-ųjų gegužę, kai Seimas atsisakė tirti žemės valdymo klausimus.

Pagrindinis trukdis yra ne kas kitas, o R.Karbauskis.

„Jeigu LVŽS partija iš esmės nori išlikti politiniame elite, ji turi suvokti, kad pagrindinis trukdis yra ne kas kitas, o R.Karbauskis, – dėstė P.Urbšys. – Jis labiausiai yra įsikabinęs partijos vadovo kėdę. Jeigu jis galvotų apie partiją, ne apie save, protingiausiai būtų pasakyta taip: turime pripažinti, kad padarėme klaidų, aš kaip partijos lyderis prisiimu atsakomybę ir sudarau visas galimybes partijai atsinaujinti.“

Seimo nario įsitikinimu, R.Karbauskis turėtų pasitraukti iš LVŽS pirmininko pareigų, turėtų vykti debatai ir nauji rinkimai, o juose dėl lyderio posto konkuruoti ir pats S.Skvernelis.

„Jeigu „valstiečiai“ iš tikrųjų turi ambiciją būti politinio elito orbitoje, užimti kairės-centro politinę nišą, jie turi transformuotis į demokratinį politinį darinį, kuriame ne vienas asmuo priiminėtų strateginius sprendimus, o eitų kaip kolegiali struktūra“, – aiškino P.Urbšys.

Jo manymu, antradienį, kai LVŽS frakcija, nors ir nebalsavusi, R.Karbauskio žodžiais, nutarė prisiimti atsakomybę, įvyko lūžis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Povilas Urbšys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Povilas Urbšys

„Tai, kas įvyko antradienį, parodė, kad žmonės gali suformuluoti kitokią nuomonę negu yra partijos lyderio“, – dėstė P.Urbšys. Jo manymu, R.Karbauskis išsigando: „Išsigando, kad gali netekti partijos lyderio posto.“

„Akivaizdžiai pasirodė, kad jo asmeninis valdymas destabilizuoti situaciją gali ne tik frakcijos viduje, bet ir valstybėje. Mano giliu įsitikinimu, tai, kas įvyko šią savaitę, antradienį, akivaizdžiai pademonstravo, kad R.Karbauskis yra mažumoje su savo politiniais šantažais. Dabar jis bando išeiti iš tos situacijos“, – svarstė politikas.

Klausiamas apie savo ateitį, ar ketina dalyvauti kituose Seimo rinkimuose, P.Urbšys tikino, kad jei bus palanki opinija, dalyvaus nebent kaip save išsikėlęs kandidatas.

„Nebūsiu jokiam sąraše“, – pabrėžė jis.

R.Karbauskis: nėra frakcijos nario, kuris keltų abejones

R.Karbauskis teigė, kad 15min kalbinti buvę LVŽS frakcijos nariai džiaugiasi bet kokia partijos nesėkme ar įvykiu. Politikas sakė juos vadinantis savanaudžiais.

„Įsipareigojimai prieš rinkėjus jiems nieko nereiškia. Jie galvoja tik apie savo asmeninius reikalus ir asmeninę karjerą. Piktdžiugą, šiuo atveju, paliksim jų sąžinei“, – komentavo politikas.

Piktdžiugą, šiuo atveju, paliksim jų sąžinei.

„Jūs bet kada paskambinkit Povilui ar kažkuriam kitam – J.Džiugeliui – gausit absoliučiai neigiamą informaciją apie mane. Jeigu reikia, jiems skambinkit. Jiems labai reikia dėmesio, jo jie turi labai mažai“, – dėstė R.Karbauskis ir pridūrė, kad buvę LVŽS frakcijos nariai ras bet kokią progą jį ar „valstiečius“ pažeminti.

Antradienį vyko LVŽS frakcijos posėdis, kurio metu frakcijos nariai S.Skverneliui išreiškė pasitikėjimą ir aptarė traukimosi iš valdančiosios daugumos klausimą. Po posėdžio R.Karbauskis žurnalistams komentavo, kad „visi pasisakė už tai, kad mes (LVŽS – 15min) turime prisiimti atsakomybę, kadangi matome, kad niekas kitas jos nesiruošia prisiimti“.

Jis tikino, kad siūlymas trauktis iš daugumos, nebuvo rinkėjų šantažas ar jų spaudimas.

„Tai buvo mūsų valia, kad rinkėjų pasirinkimą vertinom kaip pasitikėjimą“, – pasakojo R.Karbauskis.

Klausiamas, kaip vertina, kad frakcija nepritarė jo siūlymui trauktis iš daugumos, atsakė: „Aš irgi klausausi, girdžiu, kas vyksta. Suprantu, kad niekas nenori imtis atsakomybės. Tas yra akivaizdu. Visi sako, kad mes turim dirbti toliau. Visi taip sako – netgi opozicija, kad ir kaip būtų keista. Turime išklausyti dar partijos narių nuomonės ir priimsim sprendimą – vienokį ar kitokį.“

R.Karbauskis tvirtino, kad iš frakcijos niekas trauktis neketina, o ir frakcijos skilimo požymių esą nėra.

„Nėra tokio mūsų frakcijos nario, kuris keltų kokias nors abejones, nepasitikėjimą“, – dėstė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Nemato reikalo „barstyti galvą pelenais“

R.Karbauskis tikino penktadienį tikrinsiantis savo pasitikėjimą LVŽS taryboje. Penktadienį taryba turėtų balsuoti ir dėl pasitikėjimo į antrąjį prezidento rinkimų turą nepakliuvusiu premjeru S.Skverneliu.

Ketvirtadienį klausiamas, ar nesvarsto atsistatydinti ir iš naujo dalyvauti pirmininko rinkimuose, LVŽS lyderis kėlė klausimą, dėl ko tai turėtų būti daroma.

Nemanau, kad būtų koks nors kitas pasirinkimas.

„Nemanau, kad būtų koks nors kitas pasirinkimas. Visai neseniai vyko suvažiavimas, išrinktas esu dvejiems metams, rezultatai savivaldybių rinkimų – plius 60 proc. mandatų.

Vienintelis dalykas, dėl ko man galima priekaištaut, kad aš kaip partijos pirmininkas sakiau, kad mes norime ir siekiame laimėti visus trejus rinkimus. Bet kuris partijos pirmininkas neturi to sakyti arba neturi to norėti?“ – svarstė politikas ir pridūrė, kad rinkimų rezultatai nėra tokie, kad „reikėtų pelenais galvą barstyti“ ir abejoti, ar teisingu keliu vedama partija.

LVŽS tarybos posėdis prasidės 15 valandą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius