TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
2022 02 25

Buvęs Lietuvos kariuomenės vadas: Rusija bando užimti visą Ukrainą

Ukrainą užpuolusi Rusija greičiausiai bando okupuoti visi šalies teritoriją, sako buvęs Lietuvos kariuomenės vadas, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys Arvydas Pocius. Karas, pasak jo, gali tęstis ilgai, o kiek tiksliau, esą sunku pasakyti, tai priklauso nuo daug veiksnių. NATO šiam aljansui nepriklausančiai Ukrainai padėti, pasak A.Pociaus, negali.
Lietuvos kariuomenės vadas Arvydas Pocius
Arvydas Pocius / Ievos Budzeikaitės, Alfredo Pliadžio, Tado dambrausko, Giedrės Maksimovicz, NATO nuotraukos

15min su Seimo nariu A.Pociumi kalbėjosi penktadienį po to, kai antrą dieną invaziją į Ukrainą vykdančios rusų pajėgos priartėjo prie Kijevo, o Europos Sąjunga, JAV ir kitos šalys dėl agresijos Rusijai paskelbė ekonomines sankcijas.

Nuolat atnaujinami svarbiausi Rusijos karo prieš Ukrainą įvykiai

– Ko savo puolimu Ukrainoje siekia Rusija?

– Amerikiečių žvalgyba buvo paskelbusi penkis galimus puolimo variantus. Matyti vienas iš variantų: Rusija pradėjo puolimą šešiomis kryptimis – dvi kryptys eina iš Baltarusijos, rytinės Ukrainos dalies iš Rusijos pusės ir iš Krymo. Juodojoje jūroje Rusijos laivynas irgi blokuoja, vyksta artilerijos apšaudymai, strateginės ir sparnuotosios raketos buvo paleistos jau vakar į strateginius, karinius objektus turint tikslą išvesti iš rikiuotės Ukrainos oro gynybos sistemas.

Rusijos puolimas. Žemėlapis
Rusijos puolimas. Žemėlapis

Paskui – klasika: kai užsitikrino dominavimą oro erdvėje, pajudėjo ir sausumos kariuomenė. Tą ir matome: tankų kolonos, šarvuočių kolonos, sunkvežimiai juda, kautynės vyksta.

Scenarijus vystosi toks, kad norima užimti sostinę Kijevą, kur yra svarbiausios valstybės institucijos – prezidentūra, parlamentas, vyriausybė, televizijos, radijo stotys. Greičiausiai yra bandoma užimti visą Ukrainos teritoriją.

– Okupuoti visą Ukrainą?

– Kol kas Vakarų Ukrainos [puolimo] nematyti, bet jeigu Rusijai pasiseks užimti Kijevą, gali pajudėti ir Vakarų Ukrainos link.

– Kiek šis konfliktas ir visos Ukrainos okupacija gali trukti?

– Sunku pasakyti. Prisiminkime Čečėnijos karą. Maža tautelė, maža teritorija, bet Rusija buvo įklimpusi labai ilgam ir nuostoliai irgi buvo didžiuliai.

Viskas priklausys nuo Ukrainos kariuomenės, nuo Ukrainos žmonių, kaip jie organizuosis, kaip jie ginsis.

Mano supratimu, Ukrainos kariuomenė yra pakankamai gerai pasirengusi, kad duotų rimtą atkirtį, ką ir demonstruoja. Keliose vietose netgi perėjo į kontrpuolimą, atmušė rusų puolimą.

Aš matau, kad veiksmai gali užtrukti labai ilgai. Gal ne visose kryptyse, bet kautynės Kijeve tikrai turėtų trukti ilgai.

Kautynės Kijeve tikrai turėtų trukti ilgai.

Jei Vakarų Ukraina nebus užimta, bus galimi tiekimo keliai iš Vakarų pusės.

Kadangi Vakarų Ukrainos siena ribojasi su NATO valstybėmis – Lenkija, Slovakija, Rumunija, Vengrija – iš šių valstybių kažkokia parama eis, tiek ginkluotė, tiek materialinė, kitokia, aš manau, karas gali užsitęsti gerokai ilgai.

– Kaip vertinate Rusijos pasiruošimą ginkluote šiam karui ir tuo pačiu Ukrainos pasiruošimą?

– Rusija seniai ruošėsi, <...> karinės technikos sukoncentravimas buvo jau prieš metus laiko prie Ukrainos sienos. Paskui techniką rusai paliko, kariai atsitraukė.

Manau, kad Rusijos kariuomenė tikrai pasirengusi, naudoja modernias raketines sistemas, visą savo geriausią ginkluotę ir techniką leidžia į mūšį.

Santykis, pagal klasikinius standartus, kad puolančioji kariuomenė turi būti tris kartus didesnė prieš besiginančią, toks ir yra.

Santykis, pagal klasikinius standartus, kad puolančioji kariuomenė turi būti tris kartus didesnė prieš besiginančią, toks ir yra.

– Vakarai siunčia pakankamai ginkluotės Ukrainai?

– Čia yra atskirų valstybių sprendimai. Kaip žinote, Vokietija yra pareiškusi, kad letalinės ginkluotės nesiųs, ji tik šalmus davė, bet čia jau yra politiniai atskirų valstybių sprendimai.

NATO kaip aljansas, pagal NATO sutartį, negali padėti ne NATO šaliai.

– Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sako, kad Ukraina palikta viena.

– Nėra [palikta]. Vis tiek vakar Rusijai paskelbtas didžiulis Europos Sąjungos sankcijų paketas, Rusijos oligarchų milijardinės lėšos yra įšaldytos ir Britanijos premjero paskelbta, kad Rusijos oligarchų sąskaitos užšaldytos.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arvydas Pocius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arvydas Pocius

Ekonomiškai tikrai Rusija pajus ir, svarbiausia, kad pajus ta mafijinė Vladimiro Putino grupuotė, kurių pinigai [užsienyje] ir vaikai užsienyje leidžia laiką, ir mokosi.

Dar labai svarbus faktorius – Rusijos visuomenė atsibunda. Jau vakar apie 50 Rusijos miestų vyko protesto akcijos prieš karą Ukrainoje. Manau, tai nesustos, tai turi judėti toliau. Tai irgi turės daug įtakos.

– Tik tiek, kad sankcijos veikia ilguoju laikotarpiu, o šiuo metu matom, kad sankcijos V.Putino Ukrainoje dabar nestabdo.

– Kol kas nestabdo, bet tai labai pasijus.

– Ačiū už pokalbį.

TAIP PAT SKAITYKITE: Pasaulio reakcija: ES planuoja asmenines sankcijas V.Putinui ir S.Lavrovui, Lenkija uždarys oro erdvę „Aeroflot“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Užsisakykite 15min naujienlaiškius