-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 29

COVID-19 pandemiją neigia pasitelkę iškreiptą testų matematiką

Feisbuke skelbiama publikacija, kurioje tvirtinama, kad COVID-19 pandemijos nėra. Teiginį bandoma įrodyti atsainiai žongliruojant skaičiais ir remiantis Bulgarijos veterinaru. Kaip kuriamos tokios legendos?
VU Gyvybės mokslų centro laboratorija
VU Gyvybės mokslų centro laboratorija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Antros COVID-19 epidemijos bangos nebus, nes nebuvo pirmos“, – skelbiama tinklalapyje lebionka.blogspot.com. Gegužės 28 d. paskelbtu įrašu jau pirmą jo publikavimo dieną pasidalino daugiau nei 320 socialinio tinklo vartotojų.

15min nuotr./Klaidinančios publikacijos antraštė
15min nuotr./Klaidinančios publikacijos antraštė

Publikacijoje remiamasi veterinaro iš Bulgarijos įžvalgomis. Teigiama, kad pandemiją sukėlė žiniasklaida ir vieno „Microsoft“ įkūrėjų Billo Gateso valdoma Pasaulio sveikatos organizacija (PSO).

B.Gatesas PSO nevaldo. Organizacijos finansinės ataskaitos duomenimis, 51 proc. įplaukų sudaro PSO narių suneštos lėšos, 16 proc. Jungtinių Tautų (JT), Pasaulio banko ir kitų organizacijų dotacijos, 13 proc. skyrė labdaros fondai, 9 proc. skyrė nevyriausybinės organizacijos.

Dar tiek pat gauta partnerysčių pagalba, 2 proc. skyrė privačios įmonės ir mažiau nei 1 proc. akademinės institucijos. Billo ir Melindos Gates'ų fondas 2018 m. PSO skyrė apie 250 mln. JAV dolerių, o tai sudaro apie 5 proc. organizacijos pajamų. Daugiausia lėšų PSO kasmet skiria JAV.

Įvertinti, ar žiniasklaida pandemijai skiria per daug dėmesio, nesiimsime. Tačiau 10 iš 20 paskutinių lebionka.blogspot.com publikacijų archyve nurodytų įrašų – apie COVID-19 ir kitas su liga susijusias temas.

Apdulkėjusi aritmetika

„Išgalvotos pandemijos“ naratyvą autorius tęsia išsakytas tezes papildydamas vokiška publikacija apie COVID-19 testų tikslumą. Šioje teigiama, kad teigiamų rezultatų skaičiui artėjant prie testams suteikiamos paklaidos, duomenys gali netekti prasmės.

Publikacijos autorius remiasi apibendrintu tyrimu, kuriame įvardijama, kad testo paklaidos riba yra 1,4 proc. Tai reiškia, kad ištyrus 1 tūkst. žmonių, 14 iš jų gali būti nustatytas klaidingai teigiamas rezultatas.

15min nuotr./Mitai apie COVID-19 sklaidą
15min nuotr./Mitai apie COVID-19 sklaidą

Naujausiais duomenimis, iš visų Vokietijoje testuotų gegužės 11-17 dienomis, 1,7 proc. sulaukė teigiamo rezultato. Vokiškos publikacijos autorius daro prielaidą, kad vis sunkiau nustatyti, ar žmonės serga išties, ar rezultatai atitinka testo paklaidą.

Tuo metu lebionka.blogspot.com išvada – kuo daugiau testų, tuo daugiau „melagingų rezultatų“, o tai neva leidžia tęsti „netikrą pandemiją“.

Vis dėlto tie patys Vokietijos duomenys rodo, kad ankstesnėmis savaitėmis teigiamų testų rezultatų skaičius gerokai viršijo testams skiriamos paklaidos ribą.

19-ą šių metų savaitę teigiami buvo 2,7 proc. testų, 18-ą – 3,9 proc., 17-ą – 5 proc., 16-ą – 6,7 proc., 15-ą – 8,1 proc. Tokių teigimų rezultatų skaičiaus paaiškinti vien „testo paklaida“ neišeina.

Dar daugiau, Europos mirtingumo stebėsenos duomenų bazės (EUROMOMO) duomenys rodo, kad 2020 m. registruotų mirčių skaičius Europoje gerokai viršijo prognozes.

Pandemija – tikra. Informaciją apie COVID-19 pandemiją pateikia Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), Europos ligų kontrolės ir prevencijos centras (ECDC), JAV ligų kontrolės ir prevencijos centras (CDC), Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

Gegužės 28 d. NVSC duomenimis, Lietuvoje COVID-19 serga 387 žmonės. Iš viso patvirtintų ligos atvejų – 1656, 1193 asmenys nuo ligos pasveiko, o 68 – mirė.

Lietuvos kariuomenės atstovas SAM Ekstremalių situacijų operacijų centre vyr. leitenantas Mažvydas Kunevičius pirmadienį teigė, kad nors COVID-19 pandemija Lietuvoje – slūgsta, melagingos informacijos apie ligą nemažėja.

Nuo vasario pradžios užfiksuoti 1278 klaidinančios informacijos atvejai. Palyginti su trimis pastaraisiais metais, šis skaičius įprastas normas viršija beveik 4 kartus. Daugiausia klaidinančios informacijos – apie COVID-19.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius