Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 11

COVID-19 tyrimų atsakymų kauniečiai laukė penkias dienas – vėluojama ne tirti, o suvesti duomenis

Kauniečiai Jūratė ir Algimantas praėjusią savaitę Kauno mobiliajame punkte pasidarė COVID-19 tyrimus. Jie vylėsi atsakymų sulaukti per dieną-dvi, tačiau kad ir kiek tikrino duomenis e-sveikatos sistemoje, ten nieko nebuvo. Natūralu, kad žmonės susirūpino, kad mėginių tyrimai jau vėluoja ir stringa. Tačiau Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija tikina, kad jokių gedimų laboratorijose nėra. Nacionalinis kraujo centras tikina, kad tyrimai atliekami laiku, tačiau užtrunka rezultatų suvedimas.
Mobilus koronaviruso patikros punktas
Mobilus koronaviruso patikros punktas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Abu į 15min kreipęsi kauniečiai tikino, kad tyrėsi Kauno mobiliajame punkte ketvirtadienį.

Jūratė nurodė, kad mėginys buvo paimtas 13.54 val., o atsakymo ji nesulaukė iki sekmadienio.

„Buvau informuota, kad užtruks 2-3 paras. Šiandien paskambinus į sveikatos centrą pasakė, kad ne aš pirma skundžiuosi ir gali būti, kad sistema kažkur stringa. Nukreipė skambinti 1808. Ten pasakė, kad užtrunka iki 5 parų ir jie informuoja, kai registruojasi. Bet manęs tikrai neinformavo, nes būčiau ėjus mokamą pasidaryti. (...) Yra pasityčiojimas iš žmonių, nes aš negaliu eiti į darbą būdama sveika vien dėl supuvusios sistemos“, – rašė Jūratė.

Spaudžiau vis spaudžiau tą e-sveikatą, o nuo ketvirtadienio tai, žinokit, mane ir siaubas ėmė jau, nežinojau nė ką daryt.

Piktas tapo ir Algimantas. Jis tyrimą atliko ketvirtadienį 09.35 val., o atsakymą gavo tik pirmadienį 22 val.

„Spaudžiau vis spaudžiau tą e-sveikatą, o nuo ketvirtadienio tai, žinokit, mane ir siaubas ėmė jau, nežinojau nė ką daryt. Jau sėdėjau beveik savaitę namuose, laukiau to atsakymo, tai šiaip ne taip jau 22 val. galėjau visiems pranešti, kad nesergu. Tiesą sakant, per tą laiką ir simptomai pradingo. Man čia sakė, kad sutrikimai tos sistemos, o tai negali telefonu pranešti?“ – piktinosi Algimantas.

Laboratorijose tyrimai nestringa

Tačiau apie jokius sutrikimus ir antradienį niekas nieko nebuvo girdėjęs.

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos atstovė Simona Kalvelytė nurodė, kad apie jokius sutrikimus informacijos neturi.

„Naujausiomis mano turėtomis žiniomis – niekas nestrigo, laboratorijos spėjo daryti tyrimus. Pas mus, NVSPL, SARS-CoV-2 tyrimų rezultatai, skaičiuojant nuo ėminio patekimo į laboratoriją, pacientus pasiekia per 24 val. (tyrimas gali būti kartojamas, tokiu atvejų tyrimų rezultatai gali būti pateikiami per 36–48 val.)“, – teigė ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga tikino nieko nežinantis apie problemą, ar ji išvis yra.

„Matyt, viskas priklauso nuo logistikos, nuo to, kurioje laboratorijoje atsiduria tyrimas. Tam tikras vėlavimas gali būti, gali susikaupti tam tikras skaičius neištirtų mėginių ir paprastai jų kažkiek būna. Anksčiau veikė mechanizmas, kad mėginiai buvo vežami į laboratoriją, kuri tyrimą gali padaryti anksčiau ir greičiau. Matyt, kartais atsitinka taip, kad mėginiai nėra nuvežami ir tenka palaukti, bet kiek tokių atvejų, negalėčiau pasakyti“, – kalbėjo A.Veryga.

15min domėjosi, ar tyrimai stringa Kauno laboratorijose, tačiau čia jokių sutrikimų nebuvo fiksuota.

Vėluojama suvesti duomenis

Galiausiai Nacionalinio kraujo centro, atsakingo už mėginių paskirstymą, vadovas Daumantas Gutauskas paaiškino, kad stringa ne mėginių ištyrimas, o vėluojama atsakymus suvesti į sistemą.

„99 proc. mėginių yra ištiriami per 24 val. Tačiau problema yra ta, kad žmogiškųjų išteklių trūksta ir laboratorijos nespėja suvesti atsakymų. Tie mėginiai dažniausiai būna ištirti, bet žmonės laukia, kol atsakymai bus suvesti į e-sveikatą. Va čia yra problema. Ir čia jau ne mūsų darbas, mes niekuo negalime pagelbėti, nes užsiimame logistika mėginių ir jų ištyrimu“, – aiškino jis.

D.Gutauskas pripažino, kad laboratorijoms reiktų daugiau žmonių, kurie suvestų duomenis, nes dabar tie patys žmonės ir tiria, ir suvedinėja duomenis.

Tie mėginiai dažniausiai būna ištirti, bet žmonės laukia, kol atsakymai bus suvesti į e-sveikatą.

„Dabar, kaip matote, yra 12-13 tūkst. mėginių ištiriama per dieną ir dirba žmonės pamainomis, ir naktimis, tai nėra žmogiškųjų išteklių. Anksčiau gal tų žmonių užtekdavo, o dabar gal jų reikia ir daugiau. Kartais stringa ir e-sveikata“, – sakė jis.

D.Gutauskas tikino, kad vis dėlto tokių atvejų, kai atsakymai vėluoja, yra labai nedaug. Tiesa, jis pripažino, kad kiekvienam žmogui – tai problema.

„Girdėjau atvejį, kai vaikas buvo tirtas, kuriam reikėjo daryti operaciją, o jo negalėjo paguldyti, nes vėlavo atsakymas. Tai tokie atvejai skaudūs, gerai tik, kad jų nėra daug“, – kalbėjo Nacionalinio kraujo centro vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius