TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 07 04

D.Mikutienė: dėl pagalbinio apvaisinimo klaidinama tiek visuomenė, tiek prezidentė

Viešoje erdvėje dėl pagalbinio apvaisinimo pasirodė daug tendencingos informacijos, kuri klaidina tiek visuomenę, tiek prezidentę, po Dalios Grybauskaitės veto konservatyviam Pagalbinio apvaisinimo įstatymui sako Seimo Sveikatos reikalų komiteto (SRK) pirmininkė „darbietė“ Dangutė Mikutienė.
Dangutė Mikutienė
Dangutė Mikutienė / BF/Butauto Barausko nuotr.

„Jei ji vetavo dėl embrionų šaldymo (draudimo), tai prezidentė už liberalųjį variantą, bet tie argumentai, kurie išsakyti, kad (įstatymas) diskriminuoja nevaisingas šeimas, dėl gydymo, (nepagrįsti), pagalbinis apvaisinimas nėra gydymas. Kiek spaudoje buvo pasirodę tendencingų straipsnių ir netiesos sakymo, aš matau, tiek visuomenė yra klaidinama, tiek prezidentė klaidinama“, – BNS sakė D.Mikutienė.

Klausiama, kokia pasirodžiusi informacija buvo klaidinanti, D.Mikutienė sakė, kad „daug neatitikimų yra“, minėjo sveikatos apsaugos ministro Juro Poželos pasisakymus dėl paslaugų finansavimo, o kartu sakė „dėl perteklinio embrionų kūrimo akivaizdžiai matanti komercinių struktūrų įtaką“.

Konservatyvųjį įstatymo variantą remianti D.Mikutienė neprognozavo, koks bus Seimo sprendimas dėl prezidentės vetuoto įstatymo. Atmesti prezidentės veto ir priimti grįžusį įstatymą reikia ne mažiau kaip 71 balso „už“.

„Negaliu kalbėti už visą Seimą, veto yra specialios procedūros. Kai yra veto su pataisomis, Seimas negali jokių pataisų registruoti, arba priimamas su prezidentės pataisomis, ar lieka tas, kuris priimtas Seime, lieka du variantai, kaip Seimo nariai apsispręs, taip ir bus“, – sakė komiteto vadovė.

Prezidentė D.Grybauskaitė pirmadienį vetavo Pagalbinio apvaisinimo įstatymą, sakydama, kad draudimas šaldyti embrionus ir jų skaičiaus ribojimas neatitinka šiuolaikinių gydymo metodų. Įstatymas grįžta į Seimą.

Seimas praėjusią savaitę baigė kelerius metus trukusias diskusijas ir įstatymu įteisino pagalbinį apvaisinimą, pasirinkęs konservatyvųjį kelią, kuris draudžia embrionų šaldymą. Priimtas variantas, kad embrionų turi būti sukuriama tiek, kiek vienu metu jų bus perkelta į moters organizmą. Sukurtų embrionų skaičius negalės viršyti trijų.

Uždrausdamas embrionų šaldymą, Seimas kartu išbraukė anksčiau projekte buvusią nuostatą, kuri pagalbinio apvaisinimo procedūras leido taikyti, kai siekiama išvengti ligos, sukeliančios didelę negalią. Pagal patvirtintą reguliavimą, pagalbinio apvaisinimo procedūros bus galimos tik nevaisingoms poroms.

Parlamente diskusijos dėl pagalbinio apvaisinimo vyko ne vienerius metus. Konservatyvaus reglamentavimo šalininkai argumentavo būtinybe saugoti gyvybę nuo pradėjimo momento, o liberalioji stovykla pabrėžė būtinybę tausoti moters sveikatą ir užtikrinti didesnę procedūros sėkmę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius