Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 30

Dainius Pavalkis: „Išmetė ne partija, o keli žmonės“

Iš švietimo ir mokslo ministro pareigų po trijų dienų dvejonių atsistatydinęs Dainius Pavalkis teigia galiausiai supratęs, kad dėl jo personos kylanti įtampa yra visai nereikalinga. Todėl ketvirtadienį ryte atsikėlęs ir nutaręs premjerui įteikti atsistatydinimo pareiškimą.
Dainius Pavalkis
Dainius Pavalkis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Dar trečiadienį tokių minčių D.Pavalkis neturėjo ir aiškino, kad nenori trauktis tokiomis aplinkybės, kai partija jį kaltina prastu darbu. Tuo tarpu ketvirtadienį jam pasirodė svarbiau netrukdyti koalicijos darbui ir Lietuvai.

„Žinote, viena didelė tauta, su kuria mes dabar nelabai gerai sutariame, sako, kad rytas už vakarą yra protingesnis. Sudėliojau viską į savo vietas, suskaičiavau visus „už“ ir „prieš“ ir nusprendžiau. Tas dirbtinis įtampos Lietuvoje kėlimas, ypač kai aplink yra neramūs laikai, neturi jokios prasmės“, – teigė jis.

Taip pat D.Pavalkis ketvirtadienį teigė supratęs, kad neturėdamas partijos paramos šiaip ar taip negalėtų normaliai dirbti. Kartu jis džiaugėsi, kad dirbdamas ministerijoje sugebėjo užtikrinti ramų ir nuoseklų jos darbą, o darbuotojai nejautė politinių „perturbacijų“. „Gal tai ir buvo viena iš priežasčių, dėl ko man buvo pasiūlyta trauktis“, – teigė D.Pavalkis.

VIDEO: Algirdo Butkevičiaus ir Dainiaus Pavalkio spaudos konferencija

Darbus skaičiavo pinigais

Ministras džiaugėsi, kad savo darbo metu gerai sutarė su prezidente. Ypač sutapo jų požiūris, kad politikai į švietimo sritį per daug kišasi. Pasak D.Pavalkio, ir būsimam ministrui liks tos pačios užduotys – greičiausiai teks mažinti aukštųjų mokyklų skaičių, pertvarkyti mokyklų tinklą.

Kas tai yra vadovėliai? Tai yra 14 mln. litų, lyginant su 4 mlrd. litų visoje švietimo sistemoje. Sistemos mastu – tai visiškas niekas, – sakė D.Pavalkis.

Tai, pasak ministro, kur kas svarbesni klausimai, nei tie, kurių neišspredžiant jį kaltino Darbo partija. D.Pavalkis pažymėjo, kad tos problemos, kurių nesprendžiantis jis buvo kaltinamas, net finansine prasme mažareikšmės.

„Nemanau, kad Darbo partijos programos nevykdymas yra pagrindinė priežastis. Ar jūs girdėjote, ką  ponas V.Gapšys viešai transliuoja? Kad nesutvarkė vadovėlių. Kas tai yra vadovėliai? Tai yra 14 mln. litų, lyginant su 4 mlrd. litų visoje švietimo sistemoje. Sistemos mastu – tai visiškas niekas“, – skaičiavo ministras.

Pagulės ir pagalvos

D.Pavalkis svarsto galimybę po šio fiasko galbūt išvis pasitraukti iš politikos. Tačiau skubotai jis neketina priimti ir tokio sprendimo. „Pagulėsiu, pagalvosiu ir nuspręsiu“, – sako jis, pripažindamas dar bent kurį laiką liksiantis Darbo partijoje.

Atsistatydinantis ministras aiškina, kad bėgti iš partijos neskubės, nes gerai sutaria su socialliberaliuoju jos flangu ir mano, kad būtent ši ideologija yra Europos politikos ateitis.

Jei ne V.Gapšio pasisakymas prieš pat balsavimą, dar visai neaišku, kaip viskas būtų pasisukę, – sako D.Pavalkis.

Be to, D.Pavalkis tikina, kad jo išmesti iš švietimo ir mokslo ministro posto visa partija nenorėjo. Tai esą buvo tik kelių jos narių tikslas.

„Ar susidorojimą vykdo partija, ar vykdo keletas žmonių, negaliu atsakyti. Jei žiūrėtume į partijos tarybos balsavimo rezultatus, tai 50 balsavo už atleidimą, o 35 – prieš. Jei ne V.Gapšio pasisakymas prieš pat balsavimą, dar visai neaišku, kaip viskas būtų pasisukę“, – aiškino jis.

Ministras džiaugėsi, kad iš pareigų atsistatydina pavasarį ir jau planuoja ilgas vasaros atostogas.  

Premjeras: žurnalistai ne taip suprato

Švietimo ir mokslo ministro atstatydinimo teikimą premjeras Algirdas Butkevičius pasirašė ketvirtadienį, bet prezidentei nuneš tik kitą savaitę, nes pirmadienį su dar pareigas einančiu D.Pavalkiu vyks į Klaipėdą.

Premjeras tikino nežinantis, ar teikimas tikrai prezidentės bus pasirašytas, nes prezidentė turi teisę to nedaryti.

Klausiamas, kodėl dar trečiadienį tvirtino savaitę vertinsiantis D.Pavalkio darbus, ketvirtadienį jau kalbėjo apie tai, kad jis dirbo blogai, premjeras aiškino, kad žodžio „savaitė“ ištaręs nebuvo, o jį neteisingai suprato žurnalistai.

Galimų kandidatų į švietimo ir mokslo ministrus A.Butkevičius nevertino, nes aiškino, kad iki dabar apie juos kalbėti buvo per anksti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius