Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 08 27 /14:45

Dalia Grybauskaitė lankėsi skandalais išgarsėjusiuose Vilijampolės socialinės globos namuose

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ketvirtadienį lankėsi Vilijampolės socialinės globos namuose, kuriuos sukrėtė skandalas – antradienį, iškritęs iš trečio aukšto, žuvo 11 metų šios įstaigos globotinis.
Dalia Grybauskaitė lankosi Vilijampolės socialinės globos namuose
Dalia Grybauskaitė prie lango, pro kurį iškrito 11 metų berniukas. / LR Prezidento kanceliarijos nuotraukos/ R. Dačkus

Susitikusi su darbuotojais ir įstaigos auklėtiniais, tarp kurių nemaža dalis – proto ir kitokią negalią turintys vaikai ir paaugliai, prezidentė apžiūrėjo globos namų patalpas ir išgirdo, kokiomis sąlygomis jie gyvena ir dirba. 

„Šioje įstaigoje lankomės po dar vieno nelaimingo atsitikimo – per pusmetį čia žuvo du vaikai. Matyt, tokia situacija buvo užprogramuota. Lietuva per 25-erius nepriklausomybės metus nesugebėjo pakeisti sovietinio tipo globos sistemos. Ypač – neįgaliųjų globos ir priežiūros.

Čia dirba daug žmonių ir specialistų, kuriems pastabų aš neturiu: mačiau, kaip jie rūpinasi vaikais, kokiose sąlygose vaikai gyvena, kiek gražių jų piešinių, rankdarbių – tai rodo, kad vaikai čia laimingi, myli šiuos darbuotojus. Deja, biurokratinė mašina ir vadovybė mėgina slėpti prastą situaciją“, – sakė Kaune viešėjusi prezidentė D.Grybauskaitė.

Darbuotojams – tiesioginiai grasinimai

Iš darbuotojų ji išgirdo, kokiomis sąlygomis dirba tie, kurie bando keisti esamą situaciją ir viešinti administracijos pažeidimus.

Viena iš auklėtojų Audinga Snudaitytė neslėpė, jog pastarąjį pusmetį globos namuose dirbantys žmonės nuolat jaučia įtampą, administracija darbuotojams priekaištauja dėl paviešintų skandalingų įvykių.

„Daromas psichologinis spaudimas iš administracijos pusės dėl iškeltų problemų gruodį. Administracija toliau manipuliuoja vaikais. Mes, darbuotojai, jau nebežinome, kaip su jais dirbti. Taisyklių (direktorius – aut. past.) nesilaiko. Vaikus, kur užsigeidęs, vežioja be mūsų žinios. Išveža prie vandens telkinių, palieka su nepažįstamais žmonėmis.

Po to su vaikais nebeįmanoma dirbti – vaikas, pajutęs valdžios užnugarį, nebepaklūsta. Žino: jeigu tu neleisi, leis pavaduotojas ar direktorius“, – sakė auklėtoja.

Moteris neslėpė, kad administracija spaudė ją ir kitus darbuotojus tyliai užglaistyti skandalingus įvykius, po kurių ant plauko pakibo įstaigos vadovų karjera.

„Būtent dėl to buvau puolama“, – sakė A.Snudaitytė.

Dar drąsiau apie netinkamus įstaigos vadovų darbo metodus kalbėjo buvęs šios įstaigos darbuotojas, dabar vadovaujantis Vilijampolės socialinės globos namų profesinės sąjungai, Lorenas Mišeikis.

Vyras atskleidė daug faktų apie administracijos piktnaudžiavimą padėtimi. 

Pasak L.Mišeikio, dalis įstaigos gyventojų naudojamų daiktų, pavyzdžiui, fiksacinių diržų, yra įsigyti už globotinių pinigus. Anot L.Mišeikio, legaliai jų nebūtų įmanoma įsigyti. Maža to, už neįgalumą turinčių auklėtinių pinigus administracijos „viršūnės“ pirko cigaretes ir gurmaniškus skanėstus – pelėsinį sūrį, dešras ir pan. Šių daiktų nė vienas iš globotinių nėra matę.

„Tai yra piktnaudžiavimas neįgalių asmenų pinigais. Dar esant kitam direktoriui už globotinių pinigus buvo perkamos žaliuzės, baldai. Taip, jie stovi patalpose. Tačiau ar nereikėtų atsižvelgti į tai, ar tas baldas, kuris įsigytas už konkretaus vaiko pinigus, yra jam pritaikytas?“ – pažeidimus vardino dabar jau buvęs Vilijampolės socialinės globos namų darbuotojas.

Prieš pusmetį apie šiuos pažeidimus darbuotojai informavo valstybines institucijas. Vieną raštą siuntė ir į Prezidentūrą.

„Tačiau visi tyrimai strigo. Socialinės ir darbo apsaugos ministerija teigė, kad kol vyksta ikiteisminiai tyrimai – mes nesikišime. Vadinasi, pati ministerija nesiėmė jokio tyrimo. Atvykę specialistai nė karto nebuvo susitikę su skundus pateikusiais darbuotojais. Šiuo atveju turėtų prisiimti atsakomybę ne tik įstaigos vadovas, bet ir Socialinės ir darbo apsaugos ministrė“, – sakė L.Mišeikis.

Jo supratimu, neįgaliems vaikams reikalingi tik tokie darbuotojai, kurie nuvalytų užpakalį, – apie dabartinį įstaigos direktorių kalbėjo L.Mišeikis.

Jo žiniomis, administracija iš tiesų taiko psichologinį spaudimą „neparankiems“ darbuotojams. Tam pasitelkiami kiti darbuotojai ir neįgalūs auklėtiniai.

„Sukuriami skundai, sudaromos tokios sąlygos, kad tas darbuotojas išeitų. Keletas darbuotojų yra sulaukę tiesioginių grasinimų – direktorius yra sakęs, kad „iki tam tikros datas tavęs neliks“. Iš kitų tyčiojosi, vadindamas juos „darželio profesoriais“.

Jo supratimu, neįgaliems vaikams reikalingi tik tokie darbuotojai, kurie nuvalytų užpakalį. Išsilavinimas čia nereikalingas. Neįsivaizduoju, kaip žmogus su tokiu požiūriu, gali dirbti vadovu“, – sakė Vilijampolės socialinės globos namų profesinės sąjungos pirmininkas.

Skandalai nesibaigia

Priminsime, kad dėl situacijos priekaištų ne tik Vilijampolės socialinės globos namams, bet ir Vyriausybei dėl esą blogai vykdomos vaikų globos namų pertvarkos prezidentė pažėrė trečiadienį. 

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė ketvirtadienį pranešė susitikusi su globos namų direktoriumi Linu Butkumi ir paprašiusi jo prisiimti asmeninę atsakomybę dėl pastarojo meto skandalų ir atsistatydinti, tačiau šis atsisakė. 

„Direktoriui davus neigiamą atsakymą pavesta ministerijos Teisės skyriui parengti dokumentus dėl laikinojo nušalinimo, kol vyksta tarnybinis ir ikiteisminis tyrimai“, – rašyta ministerijos pranešime.

Vilijampolės socialinės globos namus skandalas krėtė ir vasario mėnesį. Tuomet paviešinti vaizdo įrašai, kuriuose matosi, kad, kaip įtariama, šių namų auklėtiniai buvo rišami prie lovų ir kankinami.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius