Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 30 /14:29

Dalia Grybauskaitė reikalauja Juozo Oleko prisiimti atsakomybę dėl kariuomenei nupirktų įrankių

Prezidentė Dalia Grybauskaitė atviru Lietuvos žmonių apvaginėjimu pavadino paaiškėjusius faktus, kad Lietuvos kariuomenei per viešąjį konkursą buvo nupirkti įrankiai aštuonis kartus brangiau, nei jie iš tiesų kainavo. Prezidentės teigimu, už tai atsakomybę turi prisiimti krašto apsaugos ministras Juozas Olekas. „Po pirmo ministravimo buvo kilę tam tikrų šešėlių šio ministro atžvilgiu. Dabar atrodo, kad tie šešėliai tiktai tamsėja“, – sakė ji. Ministras apie pasitraukimą nekalba.
Juozas Olekas
Dalia Grybauskaitė, Juozas Olekas ir Vytautas Jonas Žukas / Alfredo Pliadžio nuotr.

„Na žinot, kažkaip taip išeina, kad kas dieną reikia komentuoti vienos ar kitos ministerijos darbelius. Ir atrodo – kaip ir minėjau visai neseniai, kad vyksta konkurencija, kas labiau sukompromituos paskutinius šios Vyriausybės mėnesius“, – antradienį žurnalistams sakė D.Grybauskaitė.

Ji pabrėžė, kad kariuomenei viešuosius pirkimus vykdo Krašto apsaugos ministerija, o kariuomenė tik formuluoja poreikius.

„Tokie KAM pirkiniai yra įstatymiškai neleistini. Tuo labiau, kad įstatymai nenumato galimybės vogti – atvirkščiai. O kai prekė kainuoja aštuonis kartus brangiau per viešuosius pirkimus, negu parduotuvėje, tai yra atviras Lietuvos žmonių apvaginėjimas – tai formuluoju labai tiesiai ir aiškiai, prisiimti atsakomybę turi KAM ir konkrečiai ministras“, – sakė ji.

Tokie KAM pirkiniai yra įstatymiškai neleistini. Tuo labiau, kad įstatymai nenumato galimybės vogti.

D.Grybauskaitė teigė, kad jau anksčiau dėl J.Oleko buvo kilę tam tikrų įtarimų, o dabar esą šešėliai virš jo galvos tik tamsėja.

„Todėl manau, kad jeigu ministras nesugebės susitvarkyti ir šį kartą, tikėtis kažkokių rimtesnių pozicijų ateityje šis žmogus tikrai neturėtų“, – pabrėžė ji.

Paklausta, ar J.Olekas turėtų atsistatydinti, prezidentė sakė, kad nuo 2014 metų vykstantys viešieji pirkimai ir ministro negebėjimas su jais susitvarkyti kelia daug klausimų, pradedant nuo politinės atsakomybės iki teisinės.

„Manau, kad teisėsaugos institucijos turi rimčiau ir greičiau dirbti ir išsiaiškinti viską iki galo“, – pridūrė šalies vadovė.

J.Olekas laukia atsakymų iš prokuratūros

J.Olekas sako dedantis pastangas, siekdamas išaiškinti kaltus asmenis virtuvės įrankių pirkimo istorijoje.

Taip jis komentavo prezidentės D.Grybauskaitės raginimus prisiimti atsakomybę dėl kariuomenės ypač brangiai pirktų įrankių.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Juozas Olekas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Juozas Olekas

„Aš tikiuosi, kad mano sprendimai perduoti nustatyti galimą nusižengimą ar nusikaltimą prokuratūrai buvo geras sprendimas, o dabar laukiame iš jos sprendimų ir atsakymų. Aš negaliu kalbėti prokuratūros vardu, bet man atrodo, kad tai yra nusikaltimas“, – BNS antradienį sakė J.Olekas.

Visgi ministras teigė apie susidariusią situaciją 2014 metais neinformavęs Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto. J.Olekas sakė negalintis atsakyti, kodėl to nepadarė. Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas vykdo Krašto apsaugos ministerijos parlamentinę kontrolę.

Ministras taip pat tvirtino negalėjęs apie brangius pirkimus informuoti visuomenės, nes tai tapo ikiteisminio tyrimo medžiaga.

J.Olekas nurodė, kad prokuratūros prašoma ištirti ne tik virtuvės įrankius tiekusios „Nota Bene“ sukčiavimą, bet ir tai, ar kai kurių kariuomenės pareigūnų veiksmai vykdant šį pirkimą nebuvo nusikalstami.

Antradienį Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) paviešino, kad Lietuvos kariuomenė iš bendrovės „Nota Bene“ įsigijo virtuvės įrankių už 173,8 tūkst. eurų. Palyginus daiktų kainas su jų verte rinkoje paaiškėjo, kad kariškiai sumokėjo aštuonis kartus brangiau.

Lietuvos kariuomenė tuo metu pareiškė, kad jau dvejus metus bando įrodyti, kad yra apgauta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Užsisakykite 15min naujienlaiškius