Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 26

Dalia Grybauskaitė susipliekė su Italijos premjeru Matteo Renzi

Penktadienį pristatydama Europos Vadovų Tarybos priimtą sprendimą dėl pabėgėlių Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė pabrėžė solidarumo su Pietų Europos valstybėmis svarbą. Tačiau italų žiniasklaida ir britų „The Guardian“ skelbia, kad penktadienio naktį vykusioje diskusijoje D.Grybauskaitė kalbėjo absoliučiai priešingai ir įžeidė Italijos premjerą Matteo Renzi.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip rašo italų „Repubblica“, tuo metu, kai Donaldas Tuskas ir  Jeanas Claude'as Junckeris iš paskutiniųjų stengėsi suderinti susitarimo tekstą, D.Grybauskaitė Italijos premjerui pareiškė, kad ji neturi jokių intencijų prisidėti prie susitarimo.

„Aš niekada nesutiksiu, kad šie debatai yra nereikšmingi ir savanaudiški. Mes įkūrėme Europos Sąjungą, nes tuo metu buvo vertybių. Mes nepritarsime jokioms lengvatoms ar simboliniams nuraminimo gestams. Italija gali susidoroti su šia bėda ir viena. Tik Europa to sau negali leisti. Aš verkiau prie Berlyno sienos, aš verkiau dėl Srebrenicos. Aš tikiu idealu. Todėl aš niekada neisiu į kompromisus“, – M.Renzi žodžius cituoja „Repubblica“.

Jeigu tai yra jūsų Europos idėja, galite ją pasilikti, – „The Guardian“ cituoja M.Renzi.

Leidinio žiniomis, po šios frazės tarp Italijos premjero ir D.Grybauskaitės įsiplieskė konfliktas, tačiau jo turinio „Repubblica“ neaprašo.

„The Guardian“ šaltiniai patvirtina, kad M.Renzi ir D.Grybauskaitė susikivirčijo, tačiau leidinys cituoja jau kitą Italijos premjero frazę. Pasak britų leidinio, M.Renzi apkaltino vadovus, kad jie gaišina jo laiką ir atsakė, kad „jeigu tai yra jūsų Europos idėja, galite ją pasilikti“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Italijos ministras pirmininkas Matteo Renzi
AFP/„Scanpix“ nuotr./Italijos ministras pirmininkas Matteo Renzi

Oficialiai kalbėjo apie solidarumą

Tuo tarpu oficialiai komentuodama Europos Vadovų Tarybos sprendimą per dvejus metus iš Graikijos ir Italijos į kitas Europos Sąjungos (ES) šalis perkelti 40 tūkst. pabėgėlių, D.Grybauskaitė teigė, kad tai yra simbolinis veiksmas.

„Šis veiksmas daugiau yra simbolinis, mes demonstruojame ir rodome solidarumą su Pietų valstybėmis, – penktadienį Žinių radijui sakė prezidentė. – Tai yra europietiškas principas.“

„Na, o spręsti migracijos politiką reikia tikrai daug rimčiau, darant įtaką sienų apsaugos, prekybos žmonėmis tinklų naikinimu, pabėgėlių grąžinimo ir readmisijos politikai“, – pridūrė ji.

Anot prezidentūros pranešimo, konkrečioms šalims narėms skiriamas pabėgėlių skaičius bus nustatytas, kai iki liepos pabaigos dėl to sutars Europos Sąjungos (ES) vidaus reikalų taryba.

D.Grybauskaitė džiaugėsi, kad sprendimas Europos vadovų lygmeniu buvo priimtas solidarumo pagrindais ir dar kartą sukritikavo Europos Komisiją, kuri anksčiau siūlė pabėgėlius paskirstyti kvotomis.

„Svarbiausia, kad skaičius yra, svarbiausia – savanoriškumo principas. Komisijos primetimas atskirų skaičių kiekvienai šaliai jėga nesuveikė“, – pridūrė ji.

VIDEO: Dalia Grybauskaitė Europos Vadovų Tarybos posėdyje

Lietuvos Vyriausybė yra patvirtinusi, kad Lietuva per dvejus metus galėtų savanoriškai priimti iki 250 prieglobsčio prašytojų. Tuo metu Europos Komisija Lietuvai yra siūliusi priimti iki 710 pabėgėlių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius