Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 04 29 /15:02

Santaros klinikose mirė COVID-19 užsikrėtusi širvintiškė – teigiama, kad mirties priežastis kita, izoliuojasi 10 RVUL medikų

Širvintų rajono merė Živilė Pinskuvienė feisbuke trečiadienį pranešė, kad gautas pranešimas apie tai, jog Širvintų parapijos globos namų gyventojo gyvybė užgeso Vilniaus Santaros klinikose. Teigta, kad pacientas (tai senyvo amžiaus moteris) buvo užsikrėtęs COVID-19.
Širvintos
Širvintos / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Anot merės, „neramią žinią apie 7-ąjį COVID-19 atvejį mūsų rajone seka liūdna žinia“, ji pranešė apie mirties atvejį rajone.

Atnaujinta 14.43 val.

Mirė dėl kitų sveikatos problemų

Tačiau kiek vėliau Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė BNS teigė, kad Santaros klinikose trečiadienį mirė koronavirusu užsikrėtusi moteris, tačiau nustatyta, kad jos mirties priežastis – kitos sveikatos problemos.

„Gavome pranešimą iš Santaros klinikų, bet mirties priežastis yra kita – ne COVID-19, nors asmuo sirgo koronavirusu“, – sakė R.Lingienė.

Jos teigimu, 1930 metais gimusi moteris turėjo ūmių žarnyno problemų.

Gavome pranešimą iš Santaros klinikų, bet mirties priežastis yra kita – ne COVID-19, nors asmuo sirgo koronavirusu, – sakė R.Lingienė.

Senyvo amžiaus moteris iš Širvintų parapijos globos namų, suprastėjus sveikatos būklei, buvo pervežta į Respublikinę Vilniaus universitetinę ligoninę, kur jai nustatytas koronavirusas.

„Ji buvo Širvintose, tačiau, sutrikus sveikatai, ji hospitalizuota Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje ir ten jai patvirtintas koronavirusas“, – sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovė.

Izoliuojasi 10 RVUL medikų

Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) atstovai taip pat pakomentavo atvejį, kadangi pacientė pirmiausia atvežta į šią ligoninę.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Respublikinė Vilniaus universitetinė ligoninė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Respublikinė Vilniaus universitetinė ligoninė

„Balandžio 28 d. į VšĮ Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Skubios pagalbos skyrių atvežtai pacientei patvirtintas teigiamas viruso SARS-CoV-2 tyrimo (tiriant PGR metodu) rezultatas.

Kadangi mūsų įstaigoje pacientai su COVID-19 diagnoze nėra gydomi, tą pačią dieną pacientė buvo perkelta į Vilniaus Universiteto ligoninę Santaros klinikas. Šiuo metu laukiama pakartotinai paimto tepinėlio tyrimo atsakymo, tačiau siekiant užtikrinti maksimalų darbuotojų saugumą, iš karto imtasi priemonių lyg šiam atvejui jau būtų galutinai patvirtinta COVID-19 diagnozė“, – teigiama ligoninės komentare.

Nedelsiant buvo sudarytas darbuotojų, turėjusių kontaktą su šia paciente, sąrašas bei atliktas jų užsikrėtimo rizikos vertinimas.

Kaip aukštos rizikos kontaktą galima išskirti 10 darbuotojų, kuriuos nuspręsta siųsti į saviizoliaciją 7 dienoms.

„Vadovaujantis „Sveikatos apsaugos darbuotojų COVID-19 ekspozicijos bei ligos valdymo gairėmis“, kaip aukštos rizikos kontaktą galima išskirti 10 darbuotojų, kuriuos nuspręsta siųsti į saviizoliaciją 7 dienoms. Kiti darbuotojai, turėję žemos rizikos kontaktą, tęs darbą stebėdami savo būklę ir bus nušalinti nuo darbo tuo atveju, jei atsirastų ūmios kvėpavimo takų infekcijos požymių.

Visiems kontaktą (nepriklausomai nuo rizikos laipsnio) turėjusiems darbuotojams bus atliktas serologinis testas bei PGR tyrimas. Iš saviizoliacijos grįžti į darbą darbuotojai galės tik esant neigiamam PGR tyrimo rezultatui“, – teigiama komentare.

Kitiems šios ligoninės pacientams jokios užsikrėtimo rizikos nėra, nes, kaip teigia RVUL atstovai, iki viruso SARS-CoV-2 tyrimo (tiriant PGR metodu) rezultato gavimo, pacientė buvo izoliuojama atskiroje palatoje, dar Skubios pagalbos priėmimo skyriuje jai buvo uždėta kaukė. Visi pagalbą teikę darbuotojai taip pat dėvėjo kaukes ir pirštines, o nuo teigiamo rezultato paaiškėjimo momento – visas asmens apsaugos priemones, reikalingas darbui su COVID-19.

Septintas atvejis Širvintų rajone

Kiek anksčiau Ž.Pinskuvienė skelbė, kad Nacionalinio visuomenės sveikatos centras pranešė apie septintą registruotą COVID-19 atvejį Širvintų rajone.

„Padėtis pavojinga. Atvejis nustatytas garbaus amžiaus pacientui iš privačių Širvintų parapijos globos namų. Liga nustatyta pacientą dėl simptomų nuvežus į Vilniaus gydymo įstaigą.

Gavus šį pranešimą, nedelsiant susisiekta su Parapijos globos namų valdytoju. Visi veiksmai yra derinami su Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru. Įstaigoje dirba 32 darbuotojai, o gyvena 51 asmuo“, – rašė merė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Živilė Pinskuvienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Živilė Pinskuvienė

Darbuotojus tiria

Trečiadienį pagal sudarytą grafiką yra testuojami visi darbuotojai. UAB „Širvintų šiluma“ specialistai nusiųsti dezinfekuoti įstaigos teritoriją.

Anot merės, siekiant išvengti papildomų kontaktų, Širvintų savivaldybė Parapijos globos namų kieme įrengė laikiną punktą, kuriame bus imami ėminiai šiuo metu nedirbančiam įstaigos personalui. Taip pat skirtas specialus transportas vežti tyrimus į laboratoriją.

„Operacijų centro sprendimu, įstaiga yra izoliuota. Patalpų palikti, iki kol bus gauti testų rezultatai, negalės šiuo metu ten dirbantis personalas. Šiuo metu nedirbantis personalas privalės saviizoliuotis savarankiškai, vengdamas bet kokių kontaktų tiek su artimaisiais, tiek su kitais asmenimis.

Parapijos globos namams Savivaldybė skyrė papildomų apsaugos priemonių: respiratorių FFP2, vienkartinių kostiumų, prijuosčių, kepuraičių, antbačių, apsauginių akinių. Operatyviai susisiekus su laboratorija, gauta ir papildomų testų, kurie artimiausiu metu bus atlikti visiems globos namų gyventojams“, – teigė Širvintų savivaldybės merė.

Profilaktiškai nebuvo tyrę

Širvintų parapijos globos namų vadovas Sigitas Kirtiklis 15min sakė, kad kaip tik šis trečiadienis buvo ta diena, kuomet ketinta įstaigos darbuotojus tikrinti profilaktiškai, tiesiog nespėta to padaryti.

„Atliktas darbuotojų tepinėlių paėmimas, visų išvežta tirti. Izoliuota įstaiga. Laukiame dabar atsakymų“, – sakė S.Kirtiklis.

Pacientai kol kas nėra tiriami, anot vadovo, pirmiausia ketinama sulaukti darbuotojų tyrimų rezultatų. Nėra žinoma ir kiek žmonių turėjo sąlytį su nuo COVID-19 mirusiu pacientu.

Direktorius užtikrino, kad visi kiti tiek pacientai, tiek darbuotojai jaučiasi gerai, jokių specifinių nusiskundimų neturi.

Vidmanto Balkūno nuotr. (VUL Santaros klinikos)/Medikai, kovojantys su koronavirusu
Vidmanto Balkūno nuotr. (VUL Santaros klinikos)/Medikai, kovojantys su koronavirusu

Iš pradžių atvežtas į RVUL

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Ginreta Megelinskienė spaudos konferencijoje Sveikatos apsaugos ministerijoje teigė, kad kol kas neturi oficialaus pranešimo dėl mirties priežasčių. „Jeigu COVID-19 bus nustatyta kaip mirties priežastis, tie duomenys ir taps oficialūs“, – teigė G.Megelinskienė.

Jos teigimu, tai buvo asmuo, gydomas Širvintų parapijos globos namuose, jis buvo išvežtas į Respublikinę Vilniaus universitetinę ligoninę.

„Jam buvo išskirtas COVID-19 virusas ir vėliau jis buvo perkeltas į Santaros klinikas. Informacija gauta antradienį, balandžio 28 d., vėlų vakarą, NVSC budėtojas priėmė pranešimą apie nustatytą COVID-19 atvejį iš RVUL ir vėliau asmuo transplantuotas į Santaros klinikas. Šįryt buvo pradėta tiek atvejo epidemiologinė diagnostika, tiek židinio dirbant kartu su Širvintų parapijos globos namais, identifikuojami sąlytį turėję asmenys, bus organizuojamas jų ištyrimas“, – kalbėjo G.Megelinskienė.

NVSC duomenimis, šios įstaigos darbuotojai iki šiol dar nebuvo ištirti dėl užsikrėtimo naujuoju koronavirusu, todėl labai svarbu ištirti ir personalą, ir sąlytį turėjusius pacientus.

Kiek darbuotojų ir personalo turėjo sąlytį, kol kas nėra aišku.

Lietuvoje iki šiol patvirtinti 1375 koronaviruso atvejai, mirė 45 žmonės, 563 asmenys pasveiko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius