-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 23

Dar vienas balsavimas ir bus priimtas naujas lobizmo įstatymas: dėl kai ko politikai nesutaria

Nauja Lobistinės veiklos įstatymo redakcija, kuria siūloma įteisinti kryžminį politikų ir lobistų susitikimų deklaravimą, juda į priekį – Seimas svarstymo procedūros metu projektui pritarė. Tiesa – ne vieningai: dauguma balsavusiųjų iš opozicijos susilaikė, tokių buvo ir tarp valdančiųjų.
Seime
Seime / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Mišrios Seimo narių grupės atstovas Povilas Urbšys antradienį Seimo posėdžio metu teigė, kad valdančiųjų pateiktas Lobistinės veiklos įstatymo projektas nėra naujas – tai esą tas pats projektas, kurį 2018 metais pateikė Vyriausybė.

„Tai tas pats Lobistinės veiklos įstatymas, kuris buvo paslėptas stalčiuose, kai nepavyko prastumti kryžminio deklaravimo. Dabar vėl keliama kryžminio deklaravimo skaidrumo vėliava, kuri iš tikro yra tik figos lapelis politinės korupcijos gėdai pridengti“, – iš Seimo tribūnos teigė politikas.

Siūlomas kryžminis deklaravimas, jo įsitikinimu, „taps širma neskaidriems sandoriams“ – esą lobistas, nenorėdamas pakenkti jo veikiamam politikui, apie susitikimus nedeklaruos daugiau negu tas pats politikas.

„Ne fikcinis kryžminis deklaravimas išskaidrins politikų veiklą, o nulinė tolerancija korupcijai ir politinės atsakomybės atskyrimas nuo kriminalinės“, – kalbėjo P.Urbšys.

Kitas Mišrios Seimo narių grupės narys Vytautas Bakas tikino, kad neskaidrus, neteisėtas lobizmas – agresyviausia korupcijos forma.

Šis įstatymas ir jo pataisos, kurias siūlau, lems, ar mes atversime savo darbotvarkes, susitikimus ir susitarimus be jokių išimčių.

„Šis įstatymas ir jo pataisos, kurias siūlau, lems, ar mes atversime savo darbotvarkes, susitikimus ir susitarimus be jokių išimčių, ar vis dėlto jie ir liks šešėlyje“, – kalbėjo V.Bakas.

Jis pasiūlė lobistine veikla laikyti viešosios naudos nevyriausybinių organizacijų veiklą, tačiau tam nepritarė Teisės ir teisėtvarkos komitetas, o balsavimu – ir visas Seimas.

„Pritarus pono V.Bako pataisai, viešosios naudos nevyriausybinės organizacijos, pavyzdžiui, kažkokia NVO, kuri globoja gyvūnus, automatiškai būtų pripažinta lobistinę veiklą vykdančia organizacija, nors ji nesiekia politinių tikslų, įtakoti teisėkūros proceso“, – kalbėjo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė.

Ji tikino, jog verslo organizacijos „patenka“ po kita įstatymo reguliavimo norma ir esą automatiškai privalės registruotis kaip lobistinės.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Širinskienė ir Vytautas Bakas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Širinskienė ir Vytautas Bakas

Balsuodamas dėl projekto, Seimas svarstymo metu jam pritarė: „už“ pasisakė 58 parlamentarai, „prieš“ – 3, 24 susilaikė.

Dėl naujos Lobistinės veiklos įstatymo redakcijos, kurią priėmus lobistais turės registruotis asociacijos, tačiau ne nevyriausybinės organizacijos, Seimas balsuos dar kartą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius