-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 18

Dar vienas uždaras apkaltos komisijos posėdis: A.Skardžiaus žmona atsiuntė advokatą, verslo partneris į apklausą neatvyko

Į uždarą Artūro Skardžiaus apkaltos komisijos posėdį trečiadienį buvo kviečiama liudyti Seimo nario žmona Snieguolė. Vis dėlto ji pati į Seimą neatvyko, tik atsiuntė savo advokatą. Seimo komisija jo klausinėjo apie verslą Baltarusijoje. Taip pat į posėdį neatvyko ir kitas liudytojas, ilgametis A.Skardžiaus politinis bendražygis ir verslo partneris Romualdas Patalavičius.
Artūras Skardžius
Artūras Skardžius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tai buvo jau ketvirtas „valstietės“ Agnės Širinskienės vadovaujamos komisijos posėdis, visus keturis kartus posėdžiai buvo uždari, taigi pašaliniai asmenys bei žurnalistai į juos įleisti nebuvo.

Primename, kad ankstesniuose posėdžiuose A.Skardžiaus apkaltos komisija nusprendė sustabdyti tyrimo dalį, susijusią su vėjo jėgainių statyba A.Skardžiaus šeimos sklypuose. Nors būtent vėjo jėgainių istorija sukėlė didžiausią atgarsį bei daugiausiai abejonių dėl Seimo nario veiklos. Komisija dalį tyrimo sustabdė motyvuodama šiuo metu vykstančiu ikiteisminiu tyrimu.

Taigi kol kas Seimo apkaltos komisija nagrinėja tik A.Skardžiaus šeimos verslo Baltarusijoje epizodą. Trečiadienį posėdyje turėjo būti apklausta politiko žmona Snieguolė Skardžiuvienė, kuri yra baltarusiškos įmonės „Investenergostroi“ akcininkė, bei verslo partneris R.Patalavičius. Nei vienas iš kviestųjų asmenų Seime nepasirodė: S.Skardžiuvienė atsiuntė savo advokatą Augustiną Vaičiūną, o R.Patalavičius pranešė, kad kol kas atostogauja ir į komisijos posėdį atvyks po atostogų.

Po posėdžio A.Skardžiaus apkaltos komisijos pirmininkė A.Širinskienė žurnalistams teigė, kad gavo atsakymus iš S.Skardžiuvienės advokato apie įmonę Baltarusijoje. O toliau komisija ketina nagrinėti A.Skardžiaus Seime siūlytus įstatymo projektus.

„Mes jam (advokatui – aut. pas.) pagrinde uždavėme klausimus apie Baltarusijos tą įmonę, kurią jūs žinote, jos valdymą, turimas akcijas, paskolas“, – kalbėjo A.Širinskienė.

Paklausta, ar iš advokato gavo visus atsakymus, o galbūt jis nežinojo kokios nors informacijos, A.Širinskienė teigė, kad į klausimus buvo atsakyta: „Tiek, kiek mes klausėme, mes gavome atsakymus. Kaip jau juos vertinsime, tai vertinsime vėliau ir kolegialiai.“

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Agnė Širinskienė ir Stasys Šedbaras
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Agnė Širinskienė ir Stasys Šedbaras

Baltarusijos įmonei „Investenergostroi“ S.Skardžiuvienė 2015 metais paskolino 100 tūkst. eurų. Pasak A.Širinskienės, komisijos posėdyje paaiškėjo, jog iki šiol yra grąžinta ne visa paskola.

Taip pat trečiadienio A.Skardžiaus apkaltos komisijos posėdyje dalyvavo ir Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkė Rita Tamašunienė. Paklausta, kokiu tikslu ji buvo kviečiama į posėdį, A.Širinskienė teigė, jog buvo siekiama išsiaiškinti, ar komisija ėmėsi veiksmų dėl galimo A.Skardžiaus interesų konflikto ir kokį sprendimą ji priėmė.

„Etikos ir procedūrų komisija Seimo nario Skardžiaus klausimus yra nagrinėjusi keletą kartų, yra priėmusi tam tikrus sprendimus. Antikorupcijos komisijos išvadoje buvo daromos nuorodos į galimus etikos pažeidimus ir mums buvo svarbu išgirsti, kokie sprendimai Etikos ir procedūrų komisijoje buvo priimti po Antikorupcijos komisijos išvados“, – sakė A.Širinskienė.

Tačiau po Seimo Antikorupcijos komisijos išvadų, kuriose parašyta, jog A.Skardžius galėjo supainioti interesus, etikos komisija nepriėmė jokio sprendimo. A.Širinskienė aiškino, kad tai buvo padaryta todėl, kad tas pats pažeidimas buvo nustatytas jau anksčiau, o žmogus du kartus už tą patį negali būti baudžiamas: „Sprendimų nebuvo dėl to, kad komisija kolegialiai nusprendė ir iš pateiktų duomenų yra panašu, kad medžiaga yra ta pati. Tie veiksmai, kurie buvo vertinami Seimo nario Skardžiaus jau buvo įvertinti anksčiau.“

Pasak „valstietės“, toliau komisija ketina nagrinėti A.Skardžiaus siūlytus teisės aktų pakeitimus. Iš prokuratūros Seimo apkaltos komisija dar negavo leidimo susipažinti su šiuo metu vykstančio ikiteisminio tyrimo medžiaga.

„Kitame posėdyje mes pereisime prie kito klausimo nagrinėjimo, t. y. Seimo nario teisėkūros iniciatyvų, galimų interesų konfliktų ten, siūlytų teisės aktų projektų. Bus šis klausimas atsakinėjamas. Norėsime pirmiausiai išklausyti Seimo narį ir išaiškinti kai kuriuos niuansus, susijusius su jo siūlytais įstatymo projektais. Kaip žinote, jo veiksmų įstatymų leidybos srityje jau buvo ir šitoje kadencijoje“, – sakė A.Širinskienė.

Primename, kad A.Skardžiaus apkaltos Seimas ėmėsi po 15min tyrimų, kuriais atskleisti nutylėti politiko ryšiai. Pernai 15min nustatė, jog A.Skardžiaus šeima gauna solidžias pajamas iš žemės, ant kurios įrengtos vėjo elektrinės, kai A.Skardžius pats galimai proteguoja šio verslo savininkų interesus Seime.

Vėliau surengtas parlamentinis tyrimas nustatė, jog A.Skardžiaus sutuoktinės Snieguolės Skardžiuvienės ir jos partnerių verslas Baltarusijoje finansuojamas „Belgazprombank“ – Baltarusijos banko, kurį kontroliuoja Rusijos energetikos koncernas „Gazprom“. A.Skardžius yra pagarsėjęs kaip suskystintų gamtinių dujų terminalo kritikas – Seimo opozicija jam ne kartą prikišo, esą taip jis gynė „Gazprom“ interesus Lietuvoje.

VIDEO: Apie ryšius su vėjo energetikais paklaustas A.Skardžius: „Gal tu norėtum savo akytes man parodyt?“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius