Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 07 08

Darbo partijos kišenės solidi suma iš valstybės biudžeto dar nepasieks: VRK dėl to nerado sutarimo

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) neišsprendė klausimo dėl prieš keliolika metų Darbo partijai neišmokėtos 1,8 mln. eurų siekiančios valstybės dotacijos. Trečiadienį šis klausimas buvo išimtas iš komisijos posėdžio darbotvarkės.
Viktoras Uspaskichas
Viktoras Uspaskichas / Darbo partijos nuotr.

Klausimas dėl valstybės dotacijos Darbo partijai sukėlė svarstymus VRK posėdyje.

Komisijos narė Olga Kilkinova teigė, kad nereikia atskiro VRK sprendimo tam, jog pinigai būtų pervesti į Darbo partijos sąskaitą. Esą tai perteklinis dalykas, nes Vyriausybės nutarimas dėl to jau priimtas.

„Aš manau, kad šituo atveju pačiame nutarime nėra parašyta, kad dar VRK turi priimti atskirą sprendimą, nes tada išeina tokia labai įdomi situacija: jeigu mes priimame sprendimą, mes lyg ir galime kvestionuoti tą klausimą – grąžinti ar negrąžinti tuos pinigus, skirti ar neskirti. Aš manau, kad pakankamas teisinis pagrindas yra pats nutarimas“, – sakė O.Kilkinova.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laura Matjošaitytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laura Matjošaitytė

VRK vadovė Laura Matjošaitytė aiškino mananti, kad reikia svarstyti šį klausimą, antraip Finansų ministerija neturės teisinio pagrindo išmokėti pinigus Darbo partijai.

Siūlė atidėti

VRK narė Aistė Žilinskienė siūlė klausimo svarstymą atidėti. Anot jos, perskaičius teismo sprendimus, neaiškus yra teisinis pagrindas.

Ji ragino palaukti, kol VRK posėdyje galės dalyvauti komisijai teismuose atstovavęs kolega.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aistė Žilinskienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aistė Žilinskienė

„Dėl to, kad teismas pasakė labai aiškiai, kad VRK neturi teisės pervertinti senų sprendimų, kai yra pasisakęs Aukščiausiasis teismas, nes jis pasisako galutinai. Vyriausiasis administracinis teismas yra aiškiai pasakęs, kad lygiai taip pat panaikinto teisės akto, galiojusio kito teisės akto teisine galia, tokiu sprendimu nėra atkuriama. Tai iš esmės įpareigoja tik VRK iš naujo išnagrinėti Darbo partijos prašymus. Tai mes tų prašymų iš naujo nesame išnagrinėję. Tai realiai mes turėtumėme grįžti prie šitos situacijos. Nes realiai teismas pasakė: VRK pervertinti teisės neturi, bet ir buvusių sprendimų teisinė galia nėra atkuriama“, – kalbėjo ji.

Tai iš esmės įpareigoja tik VRK iš naujo išnagrinėti Darbo partijos prašymus.

Atsakydama jai, L.Matjošaitytė ragino prisiminti, kad VRK priėmė du sprendimus. Vienas jų esą buvo nukreiptas į praeitį, kuomet komisijos sprendimai už 2006-2008 metus buvo panaikinti.

„Tada teismas pasakė, kad mes neteisingai pasielgėme. Tokiu atveju buvo priimtas kitas sprendimas. Buvo nukreipti sprendimai į ateitį, kad ateityje sprendžiant klausimą dėl asignavimų skyrimo ir įvertinti priimtus sprendimus ir visą situaciją. Galiausiai ir šioje situacijoje teismas pasakė, kad mes neteisingai elgiamės. Tai lieka viskas taip, kaip yra. (...) Mes turime šiandieną ir Vyriausybės nutarimą labai aiškų, ir nurodyti visi aiškūs pagrindai. Tai dabar esminis klausimas yra: ar tie pinigai turi atsirasti partijos sąskaitoje, ar neturi atsirasti. Tai čia sprendimo dar grįžti ir kažkokius procesus vilkinti aš jau nelabai matau galimybės, nes kitu atveju mes sulauksime kažkokių neaiškių kaltinimų“, – komentavo VRK vadovė.

Tada teismas pasakė, kad mes neteisingai pasielgėme. Tokiu atveju buvo priimtas kitas sprendimas.

Už tai, kad klausimo svarstymas būtų atidėtas, pasisakė ir VRK narė Gitana Matiekuvienė.

Jos nuomone, išsakyti teisiniai argumentai kelia abejonių.

VRK narys Maksimas Reznikovas akcentavo, kad būtų keista baigtis, jeigu komisija nubalsuotų neskirti pinigų Darbo partijai.

Jis sakė, kad nesinorėtų, jog komisija liktų „pakibusi“ su sprendimu.

Advokatė prašė neatidėlioti

Darbo partijai atstovaujanti advokatė Lina Zubovienė prašė spręsti dotacijos skyrimo klausimą. Ji minėjo, kad jis jau labai seniai „pakibęs“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Darbo partijos suvažiavimas Kėdainiuose
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Darbo partijos suvažiavimas Kėdainiuose

„Čia nebėra klausimas: ar skirti, ar neskirti. Yra teismų sprendimais labai aiškiai pasakyta, kad VRK sprendimai, priimti 2006, 2007, 2008 metais, yra galiojantys ir pasakyta, kad VRK jų keisti jokiu būdu negali į praeitį. Taip pat yra kitoje byloje, kurioje VRK taip pat dalyvauja trečiuoju asmeniu, Vilniaus apygardos administracinis teismas yra pasakęs aiškiai, kad yra susidariusi tokia situacija, jog Darbo partija atsiduria teisiniame vakuume, kai nė viena institucija nedaro, kad tie pinigai būtų išmokėti“, – aiškino advokatė.

L.Zubovienė teigė, kad dabar trūksta tik to, kad VRK pateiktų paraišką dėl dotacijos Darbo partijai skyrimo.

A.Žilinskienė kartojo, kad labai svarbus yra teisinis pagrindas, nes šio klausimo pasekmė – beveik 2 mln. eurų Darbo partijai likus trims mėnesiams iki Seimo rinkimų. VRK narė advokatės klausė, ar yra baigta byla, kurioje Darbo partija bylinėjasi su Finansų ministerija, jei taip – koks yra sprendimas.

L.Zubovienė aiškino, kad kol kas priimtas pirmos instancijos teismo sprendimas, kur pasisakoma, jog tokia situacija yra negalima.

Ji kartojo, kad VRK turi pateikti paraišką dėl pinigų skyrimo, antraip lėšos negali būti išmokėtos.

Bylinėjosi teismuose

Kaip rašė naujienų agentūra BNS, VRK Darbo partijai 2007 ir 2008 metais buvo skyrusi dotacijas, tačiau vykstant „juodosios buhalterijos“ bylai teismai sustabdė jų mokėjimą, o vėliau grąžino į biudžetą.

2018 metais „darbiečiai“ kreipėsi į VRK dėl šių dotacijų grąžinimo, tačiau komisija pripažinusi partiją padarius šiurkščius įstatymo pažeidimus dėl 2004–2006 metais pateiktų tikrovės neatitinkančių finansinių duomenų atgaline data pakeitė ir sprendimus dėl paskirtų dotacijų.

Darbo partijos nuotr./Darbo partijos suvažiavimas
Darbo partijos nuotr./Darbo partijos suvažiavimas

Pasak BNS, dėl neišmokėtų dotacijų „darbiečiai“ kelerius metus ginčijosi teismuose.

Pretenzijas nagrinėję teismai paliko galioti ankstesnius VRK sprendimus dėl 2007 ir 2008 metais Darbo partijai skirtų dotacijų, iš viso 1,8 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius