Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 27

„Dėdės patarimas“ su COVID-19 kovoti karštu vandeniu nepadės

Naujasis koronavirusas kol kas aplenkia Lietuvą, tačiau informacinė mūsų šalies erdvė neturi imuniteto melams iš užsienio. Pavyzdžiui, Italijoje skelbta žinutė apie apsaugos priemones nuo Uhano koronaviruso Lietuvą pasiekė per 2-3 dienas.
Fesibuke siūloma koronavirusą gydyti karštu vandeniu
Fesibuke koronavirusą siūloma gydyti karštu vandeniu / 15min.lt koliažas

15min polapyje – visos naujienos apie koronavirusą

Savaitės pradžioje feisbuke pradėjo plisti neva „klasės draugo dėdės iš Uhano“ rašytas laiškas. „Laišku“ dalinosi aibė feisbuko vartotojų, tekstas pasirodė tinklalapyje pozicija.org.

15min nuotr./Klaidinančios publikacijos antraštė
15min nuotr./Klaidinančios publikacijos antraštė

Socialiniame tinkle skelbiamame tekste dalinami patarimai kaip atpažinti koronavirusą, kokiomis priemonėmis nuo jo saugotis. Informacijos šaltiniai tekste nėra nurodomi, todėl skaitytojams tenka pasitikėti neįvardinto „klasės draugo dėdės ir sunėno“ žiniomis.

Informacija kaip taisyklingai plautis rankas ir informacija kaip taisyklingai naudoti medicinines veido kaukes.

Atkeliavo iš Italijos

Pirmieji susirašinėjimų programėle „WhatsApp“ platinamą laišką vasario 24 d. pastebėjo Italijos faktų tikrintojai bufale.net. Tos pačios dienos popietę apie laišką jau rašė Šiaurės Italijos auditorijai skirtas naujienų portalas ilfaroonline.it.

Lietuvoje platinamas tekstas – pažodžiui išversta Italijoje platinto laiško versija. Jame taip pat kalbama apie viruso gyvavimo laiką, COVID-19 nužudančią temperatūrą, karšto vandens naudą kovoje su virus bei tiesioginių saulės spindulių naudą.

Ilfaroonline.it Tinklalapio žurnalistų kalbinta Parmos universiteto medicinos profesorė Susanna Esposito pastebėjo, kad dalis tekste pateikiamos informacijos – absurdiška. Pasak medikės karštu vandeniu viruso nugalėti tikrai nepavyks.

Tokios pačios nuomonės pašnekovė laikėsi ir dėl saulės šviesos įtakos ligai. Pasak S.Esposito, saulės spinduliai padeda organizmui gauti vitamino D, tačiau tai neturi nieko bendra su koronavirusu.

VIDEO: Specialistės patarimai, kaip apsisaugoti nuo koronaviruso

Vengti savigydos

Tuo metu laiško tekstu pasidalinus feisbuko grupėje „Lietuvos medikai“, atidesni grupės nariai ragino atkreipti dėmesį į laiške įvardijamą virusui mirtiną temperatūrą.

Jei COVID-19 mirtų 26-27 laipsnių temperatūroje, žmogui virusas nebūtų pavojingas, nes mūsų kūno temperatūra yra maždaug 10 laipsnių aukštesnė.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) bei Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, medicininės kaukės nuo koronaviruso negelbėja. Kaukės skirtos kosintiems ir čiaudintiems, kad ligoniai neplatintų viruso toliau.

Socialiniame tinkle skelbiamame „laiške“ teigiama, kad pirmiausia virusas „puola“ gerklę, tačiau realybėje koronaviruso simptomai panašūs į gripo.

Ištyrę 5,7 tūkst. COVID-19 sirgusių asmenų, Kinijos medikai nustatė, kad 90 proc. sirgusiųjų pakilo temperatūra, 70 proc. kosėjo, nuovargiu ir raumenų skausmą patyrė 40 proc. tirtų pacientų.

Tyrimo autoriai konstatuoja, kad pakilusi temperatūra ir kosulys – dažniausiai pasireiškiantys ligos simptomai.

SAM pastebi, kad geriausias būdas apsisaugoti nuo ligų – dažnai ir atidžiai plauti rankas vandeniu su muilu. Nesant galimybės pasiekti vandens, rekomenduojama naudoti rankas dezinfekuojančius skysčius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kasdienė higiena ir teisingas respiratorių naudojimas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kasdienė higiena ir teisingas respiratorių naudojimas

Feisbuke platinamas laiškas – melagingas. Laiško autoriai nėra nurodomi, dalis patiekiamos informacijos yra klaidinanti.

Rekomenduojama vengti informacijos apie savigydą ir naudotis oficialiuose šaltiniuose pateikiama informacija. Kitu atveju galima nukentėti.

Patarimų, kaip kovoti su COVID-19 būta itin spalvingų. Pavyzdžiui virusui siaučiant Azijoje, vietiniuose socialiniuose tinkluose buvo pasirodę siūlymų virusą gydyti sveikatai pavojingomis medžiagomis, pavyzdžiui balikliu ar narkotikais.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius