Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 16

Deklaruoti Eligijaus Masiulio pinigai daug mažesni nei jo namuose rasti 106 tūkst. eurų grynųjų

Į Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) akiratį pakliuvęs liberalas Eligijus Masiulis iki šiol neatsako į esminį klausimą – ėmė jis kyšį iš „MG Baltic“ ar ne. Tačiau politiko praėjusių metų deklaracijos rodo, kad bent iki pernai gegužės E.Masiulio šeima tokių pinigų, kokius pas jį rado tyrėjai, neturėjo. Per praėjusius metus E.Masiulis nedeklaravo ir sandorių, galėjusių taip gausiai papildyti šeimos kišenes.
Eligijų Masiulį pakeis Antanas Guoga
Eligijus Masiulis kol kas nepaaiškina, iš kur pas jį atsirado didžiulė pinigų suma / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Yra įtarimų, kad pas gerbiamą Seimo narį E.Masiulį rasta itin didelė pinigų suma. Jos šaltinis yra gerbiamas R.Kurlianskis. Yra tokie įtarimai. Mes matome priežastinį ryšį tarp pono Kurlianskio ir pono Masiulio veiksmų“, – žurnalistams sakė Generalinės prokuratūros prokuroras Justas Laucius.

Pasak jo, tyrime figūruoja 106 tūkst. eurų suma. Šie grynieji pinigai per kratas buvo rasti pas E.Masiulį, tik tyrėjai nepatikslina kur – namuose, partijos būstinėje ar politiko automobilyje.

Pats E.Masiulis iki šiol atvirai neatsako į klausimą, ar jis ėmė pinigus iš R.Kurlianskio, ar ne. R.Kurlianskis kol kas neigia juos perdavęs, o, pasak šaltinių, Specialiųjų tyrimų tarnybos agentams nepavyko užfiksuoti pinigų perdavimo fakto.

Penktadienį suspendavęs narystę Liberalų sąjūdyje ir pasitraukęs iš šios partijos pirmininko posto E.Masiulis tikino, kad į visus klausimus atsakys, kai tik išnyks apribojimas kalbėti apie tyrimą.

Bet kokioj panašioj situacijoj protingiausia yra nekalbėti, jeigu juolab galima įžvelgti prielaidų, kad kalbėjimas gali pakenkti, – sako I.Vėgėlė.

„Aš norėčiau labai daug ką jums pasakyti ir aš jums pasakysiu, kai ateis tam tinkamas laikas. Šiandien, deja, aš negaliu dėl tam tikrų proceso reguliavimo dalykų pasakyti. Galiu užtikrinti, kad sieksiu teisinėmis priemonėmis įrodyti savo teisingumą ir paneigti man mestus įtarimus“, – sakė E.Masiulis.

Kol kas neaišku, iš kur buvęs liberalų lyderis galėjo gauti 106 tūkst. eurų.

Deklaracijose – skolos

Tokių pinigų dar prieš metus E.Masiulis nebuvo deklaravęs. Paklausti, ar šią sumą jis deklaravo šiemet ir kaip ją sukaupė, pirmadienį nepavyko – politiko telefonas buvo išjungtas.

Pernykštės politiko deklaracijos rodo, kad E.Masiulis nebuvo turtuolis.

Jis yra deklaravęs su žmona turintis 375 tūkst. litų (apie 109 tūkst. eurų) vertės nekilnojamojo turto, automobilį beveik už 69 tūkst. litų (beveik 20 tūkst. eurų) ir 481 tūkst. litų (139 tūkst. eurų) skolą. Dar 25 tūkst. litų (apie 7 tūkst. eurų) pasiskolinusi nurodo E.Masiulio žmona Ieva.

Piniginių lėšų pernai balandžio 23 dieną E.Masiulis deklaravo turįs vos 39 tūkst. litų (kiek daugiau nei 11 tūkst. eurų), o jo žmona 118 tūkst. litų (apie 34 tūkst. eurų).

Naujesnės E.Masiulio turto deklaracijos dar nėra prieinamos, todėl gali būti, kad per pastaruosius metus politiko šeimos piniginė pastorėjo.

Tačiau per pastaruosius metus E.Masiulis nėra deklaravęs jokių sandorių, kurie leistų manyti, kad per praėjusius metus jis galėjo praturtėti.

Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK) jis yra deklaravęs išsimokėtiną automobilio pirkimą, būsto paskolą ir vertybinių popierių įsigijimą, tačiau visi šie sandoriai nenauji.

Kiti gynėsi garsiai

Pats E.Masiulis kol kas nenori kalbėti apie galimą kyšininkavimą. Jis tikina, kad net atsakymas į klausimą, ar jis ėmė kyšį, būtų ikiteisminio tyrimo duomenų atskleidimas.

Tačiau kol kas politikas net nėra apklaustas. 15min žiniomis, pirmą kartą liudyti E.Masiulis kviečiamas pirmadienį popiet.

Be to, iki šiol dėl galimo kyšininkavimo įkliuvę politikai nevengdavo paaiškinti esminių detalių. Štai, pavyzdžiui, apklaustas dėl reklaminio renginio partijai organizavimo Seimo narys „tvarkietis“ Rimas Antanas Ručys drąsiai rėžė: „Dramblio nepirkau.“

„Aš dramblio nepirkau ir aš su tuo drambliu neturiu jokio ryšio absoliučiai. Man net keista, kaip aš galėjau dalyvauti, aš ne organizatorius. Rolandas Skaisgirys vykdė renginį. Kiek jis vykdo renginių, mes visi žinome, o aš nebuvau tam renginy nei organizatorius, nei niekas“, – aiškino A.R.Ručys.

Šiemet STT krėstas „Tvarkos ir teisingumo“ partijos pirmininkas Rolandas Paksas taip pat netylėjo apie jam užduotus klausimus ir neigė ėmęs kyšį.

Tyla – gynybinė taktika?

Tačiau E.Masiulis renkasi kitą taktiką. Jis tyli.

VIDEO: E.Masiulis: „Aš norėčiau labai daug ką jums pasakyti“

„Patikėkit manimi, kai ateis laikas, aš tiek daug jums papasakosiu, kad tikrai Lietuvoje bus įdomu gyventi daug kam“, – kol kas priverstas tylėti ginasi politikas.

Atrodo, kad E.Masiulis kol kas linkęs pasakyti netgi mažiau nei STT ir prokuroras, kuris praėjusį penktadienį aiškiai įvardino, kad yra įtarimų, jog pas Seimo narį E.Masiulį rasta itin didelė pinigų suma.

„Jos šaltinis yra gerbiamas R.Kurlianskis. Yra tokie įtarimai. Mes matome priežastinį ryšį tarp pono Kurlianskio ir pono Masiulio veiksmų“, – įvardindamas konkrečią sumą bylos detales viešino prokuroras.

Advokatų tarybos pirmininkas Ignas Vėgėlė tikina, kad būsimųjų įtariamųjų tyla – ne visada nulemta prokuroro draudimo kalbėti. Kartais – tai tiesiog gynybinė taktika.

„Yra du atvejai, kai asmuo nekomentuoja su juo nutikusių dalykų. Viena yra, kai tai iš tiesų ikiteisminio tyrimo duomenys, kurie yra slapti ir apie kuriuos nekalba prokurorai. Kitas aspektas, kad bet koks kalbėjimas gali pakenkti įtariamojo, kaltinamojo ar būsimo įtariamojo gynybinei pozicijai. Bet kokioj panašioj situacijoj protingiausia yra nekalbėti, jeigu juolab galima įžvelgti prielaidų, kad kalbėjimas gali pakenkti“, – sakė advokatas.

STT teigia, kad šiuo metu ikiteisminiame tyrime turimi duomenys leidžia įtarti, kad galimai „MG Baltic“ koncerno atstovai už politinės partijos veikimą jų naudai perdavė itin stambaus masto kyšį (apie 100 000 eurų) Seimo nariui E.Masiuliui. Kratos atliktos „MG Baltic“ prezidento Dariaus Mockaus ir už koncerno valdomos žiniasklaidos verslą atsakingo viceprezidento Raimondo Kurlianskio kabinetuose. R.Kurlianskis sulaikytas 20 parų.

Po pradėto tyrimo E.Masiulis nutarė trauktis iš Liberalų sąjūdžio pirmininko posto, sustabdyti narystę partijoje ir atsisakyti Seimo nario mandato.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius