Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 13 /12:11

Liberalai nusprendė: Eligijų Masiulį pakeis Antanas Guoga

Liberalų sąjūdžio valdyba penktadienį ryte nusprendė, kad po Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pradėto tyrimo iš partijos pasitraukusį jos pirmininką Eligijų Masiulį pakeis pirmasis pirmininko pavaduotojas europarlamentaras Antanas Guoga. Taip buvo numatyta ir partijos įstatuose, tačiau kai kurie liberalai dar svarstė, kad pirmininku gali tapti ir kitas žmogus.
Eligijų Masiulį pakeis Antanas Guoga
Eligijų Masiulį pakeis Antanas Guoga / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Taip pat nutarta, kad partijos suvažiavimas, kuriame bus išrinktas nuolatinis partijos pirmininkas, vyks birželio 11 dieną.

„Be abejo imuosi atsakomybės už Liberalų sąjūdžio ateitį. Mes esame vieninga, atvira, stipri ir atsakinga partija ir tą mato mūsų rinkėjai. Iki rinkimų įrodysime, kad esame verti tolesnio rinkėjų pasitikėjimo“, – liberalų išplatintame pranešime cituojamas A.Guoga.

VIDEO: Prie partijos vairo laikinai stojęs A.Guoga: „Palaikymas E.Masiuliui partijoje yra labai stiprus“

Liberalai neslėpė, kad pagrindiniai kandidatai užimti E.Masiulio postą buvo trys – europarlamentaras A.Guoga, Vilniaus meras Remigijus Šimašius ir Seimo narys Eugenijus Gentvilas.

E.Masiulis dar nežino, ar dalyvaus Seimo rinkimuose

Penktadienio posėdyje dalyvavo ir E.Masiulis, tačiau jis į būstinę atėjo per vidinį pastato kiemą, kad išvengtų žurnalistų dėmesio.

Po posėdžio jis išėjo kartu su A.Guoga ir tikino, kad jo energingumas ir idėjos padės partijai.

E.Masiulis tikino, kad A.Guoga laikinu pirmininku tapo automatiškai, nes taip numato partijos įstatai.

„Mes negalime elgtis kitaip, nei numato partijos įstatai, todėl A.Guoga eina laikinai partijos pirmininko pareigas“, – klausiamas, ar pats mano, kad A.Guoga yra geriausias pasirinkimas, sakė E.Masiulis.

Jis tikino pasitraukęs iš Seimo, partijos pirmininko posto ir sustabdęs narystę partijoje, kad galėtų teisinėmis priemonėmis gintis kaip paprastas pilietis.

E.Masiulis sako nežinantis, ar dalyvaus rudenį vyksiančiuose Seimo rinkimuose. Jis tikina, kad tai priklausys nuo teisinių procesų skubos.

„Jeigu ikiteisminio tyrimo procesas baigtųsi iki laikotarpio, kai dar bus galima registruoti, taip, aš dalyvausiu. Jei nebus pasibaigęs, o taip dažnai būna, kad užtrunka ilgiau, tai tada ir spręsiu. Šiandien dėl to sprendimo nesu priėmęs“, – sakė politikas.

VIDEO: E.Masiulis: „Aš norėčiau labai daug ką jums pasakyti“

E.Masiulis vėl neatsakė į klausimą, ar ėmė kyšį, tačiau tikino, kad daug ką papasakos ir „Lietuvoje taps įdomu gyventi“, kai tik išnyks apribojimas kalbėti apie tyrimą.

„Aš norėčiau labai daug ką jums pasakyti ir aš jums pasakysiu, kai ateis laikas tam tikras. Šiandien, deja, aš negaliu dėl tam tikrų proceso reguliavimo dalykų pasakyti. Galiu užtikrinti, kad sieksiu teisinėmis priemonėmis įrodyti savo teisingumą ir paneigti man mestus įtarimus“, – sakė E.Masiulis.

Jis nevertino teisėsaugos darbo metodų ir pažadėjo nekursiantis sąmokslo teorijų. „Dėl STT pareigūnų aš neturiu jokių pretenzijų“, – sakė E.Masiulis.

A.Guoga persigalvojo

A.Guoga dar ketvirtadienį popiet sakė, kad geriausias pirmininkas būtų E.Gentvilas, o vakare jau neabejojo, kad kol kas partijai turėtų vadovauti jis, nes taip numatyta partijos įstatuose.

„Yra įstatai, aš manau, kad mes laikysimės įstatų, kiek įmanoma. O paskui pažiūrėsime, kas toliau. Faktiškai dabar aš, bet pažiūrėsime, gal sušauksime tarybą ar kažką“, – 15min ketvirtadienį vakare sakė A.Guoga.

Penktadienį jis tikino negalėjęs atsisakyti tapti laikinu partijos lyderiu, nes neturi jokių problemų su teisėsauga.

„Jeigu aš atsisakyčiau, atrodytų, kad kažkas irgi yra negerai su manim. Aš negaliu atsisakyti. Neturiu jokių problemų su teisėsauga. Neturiu kaip atsisakyti, turiu priimti tą atsakomybę, kuri man priklauso“, – sakė A.Guoga.

Liberalų sąjūdžio įstatuose numatyta, kad partijos pirmininkui nesant, jam atsistatydinus ar negalint eiti pareigų, jo pareigas eina pirmininko pirmasis pavaduotojas, o jam nesant ar negalint eiti pareigų – partijos valdybos paskirtas partijos pirmininko pavaduotojas.

A.Guoga sakė, kad partijos pirmininku tapti didelio noro neturi, tačiau padarys viską, kad partija susivienytų.

Ketvirtadienį A.Guoga tikino, kad tapęs partijos pirmininku atsisakytų europarlamentaro mandato, tačiau tapęs laikinuoju Liberalų sąjūdžio vadovu jis to dar nedarys.

„Dabar nematau prasmės atiduoti. Jei būsiu išrinktas partijos pirmininku, tą pačią dieną dedu mandatą ant stalo“, – sakė jis.

E.Gentvilas tikėjosi kitko

Liberalų sąjūdžio pirmininko pavaduotojas Seimo narys Eugenijus Gentvilas LRT forume ketvirtadienio vakare tikino, kad ši įstatų dalis nebūtinai reiškia, kad A.Guoga turi tapti partijos pirmininku.

Anot E.Gentvilo, naujus pirmininko rinkimus partijos suvažiavime galima surengti jau birželį, o iki tol partijai vadovauti galėtų bet kuris iš partijos pirmininko pavaduotojų.

„Kadangi E.Masiulis ne sustabdė savo narystę, o pasitraukė, tai mes esame priversti šaukti naują suvažiavimą ir išsirinkti pirmininką, todėl ne taip svarbu, Gentvilas, Guoga ar Šimašius bus tuo laikinu pirmininku“, – sakė E.Gentvilas.

Vilniaus meras, Liberalų sąjūdžio pirmininko pavaduotojas Remigijus Šimašius taip pat sako, kad partija būtinai turės šaukti suvažiavimą ir geriausia, jei tai būtų padaryta kuo greičiau.

„Pagal partijos įstatus yra nustatyta, kad, jei pirmasis pavaduotojas nenutaria kitaip, tai jis automatiškai tampa laikinu vadovu. Tai šiuo atveju Antanas Guoga. Tačiau, be jokios abejonės, mes turėsime platesnę diskusiją, nes situacija nėra tipinė ir nėra natūrali“, – sakė R.Šimašius.

Tačiau po to, pasak Vilniaus mero, turės būti šaukiamas partijos suvažiavimas ir išrinkti nuolatinį pirmininką.

STT teigia, kad šiuo metu ikiteisminiame tyrime turimi duomenys leidžia įtarti, kad galimai „MG Baltic“ koncerno atstovai už politinės partijos veikimą jų naudai perdavė itin stambaus masto kyšį (apie 100 000 eurų) Seimo nariui E.Masiuliui. Kratos atliktos „MG Baltic“ prezidento Dariaus Mockaus ir už koncerno valdomos žiniasklaidos verslą atsakingo viceprezidento Raimondo Kurlianskio kabinetuose. R.Kurlianskis sulaikytas.

Po pradėto tyrimo E.Masiulis nutarė trauktis ne tik iš partijos pirmininko posto, bet ir iš partijos bei Seimo.

E.Masiulis į Seimą buvo išrinktas vienmandatėje apygardoje, todėl kitas liberalas jo Seime nepakeis. Iki rudens greičiausiai ir Vyriausioje rinkimų komisija nespės surengti naujų rinkimų vienam Seimo nariui išrinkti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius