Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 15

Dėl alkoholio ribojimų – visiškas nesusipratimas: A.Dulkys mano kitaip nei jo ministerija

Atskiros ministerijos nesutaria, ar reikėtų švelninti alkoholio ribojimus bei liberalizuoti prekybą svaigiaisiais gėrimais. Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys turi atskirą nuomonę šiuo klausimu ir, kitaip nei jo kuruojama ministerija, sutinka, kad reikėtų taisyti įstatymo nuostatas, susijusias su alkoholio reklama.
Arūnas Dulkys
Arūnas Dulkys / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Seimui paprašius, Vyriausybė dėl Seimo liberalų registruotų Alkoholio kontrolės įstatymo pataisų turi patvirtinti išvadą.

Ją rengia Ekonomikos ir inovacijų ministerija, kitos suinteresuotos institucijos gali teikti pastabas.

Viena teikusių – Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), kuri poziciją dėl siūlymų keisti Alkoholio kontrolės įstatymą Ekonomikos ir inovacijų ministerijai pristatė liepą.

SAM pokyčiams nepritaria

Dokumentą pasirašė viceministrė Aušra Bilotienė-Motiejūnienė.

Jame SAM išreiškė nepritarimą siūlomoms priemonėms: prekybos alkoholiniais gėrimais laiko ilginimui, amžiaus cenzo, nuo kurio leidžiama įsigyti, vartoti ir turėti ne stipresnius kaip 15 laipsnių alkoholinius gėrimus, mažinimui, alkoholio reklamą reglamentuojančių nuostatų švelninimui, prekybos alkoholiniais gėrimais ir jų vartojimo vietų ribojimų švelninimui.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vynas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vynas

Pasak ministerijos, tikėtina, kad šios priemonės prisidėtų prie alkoholinių gėrimų prieinamumo ir jų vartojimo didėjimo bei alkoholio daromos žalos išaugimo.

Be to, tai galėtų turėti neigiamos įtakos siekiant įgyvendinti Vyriausybės programoje užsibrėžtus tikslus – ilginti vidutinę gyvenimo trukmę ir sveiko gyvenimo trukmę.

„Alkoholio kontrolės priemonės yra orientuotos į žmonių sveikatos ir produktyvumo išsaugojimą, o tai teigiamai veikia verslo aplinką, šalies ekonomiką ir socialinę gerovę“, – rašoma SAM išvadoje.

A.Dulkys: įstatymą reikia taisyti

Tačiau ministerijai vadovaujantis Arūnas Dulkys dėl alkoholio ribojimų švelninimo ir prekybos liberalizavimo nebuvo toks kategoriškas.

Pasak jo, „erdvės pokyčiams yra“, tik siūlymus būtina aptarti su verslu, visus teikti atskirai.

Siūlyčiau skaidyti į pakopas ir padaryti dar papildomas konsultacijas su verslu.

„Manau, būtų galima tobulinti projektą – nuo reklamos aspektų, o dėl tokių klausimų, pavyzdžiui, ar nuo 20 metų leisti vartoti alkoholį, ar nuo 18 metų, ar dėl laiko sekmadieniais, siūlyčiau skaidyti į pakopas ir padaryti dar papildomas konsultacijas su verslu“, – Seime žurnalistams anksčiau komentavo ministras.

„Tokiu eiliškumu šituos klausimus reikėtų svarstyti, o ne sudėti viską į vieną vietą, sumesti į vieną paketą. Aš manau, kai yra labai daug dalykų <...>, kurie, tarkime, reklamos srityje, tikrai galėtų būti pataisyti, patobulinti. Bet dabar nereikėtų visų siūlymų viename pakete svarstyti“, – pridūrė A.Dulkys.

 LRVK/Laimos Penek nuotr./Arūnas Dulkys
LRVK/Laimos Penek nuotr./Arūnas Dulkys

Kitaip nei SAM, Ekonomikos ir inovacijų ministerija pataisas dėl alkoholio kontrolės siūlo tobulinti, o Vyriausybę ragina iš esmės joms pritarti.

Siūlo daugiau galių suteikti savivaldai

Rugpjūtį registruotame nutarimo projekte ministerija pasiūlė suteikti teisę savivaldybių taryboms pačioms nusistatyti viešas vietas, kuriose būtų leidžiama vartoti alkoholinius gėrimus, patikslinti įstatymo nuostatas ir leisti asmenims nuo 18 iki 20 metų turėti alkoholinių gėrimų, kai jų naudojimas susijęs su darbu.

Taip pat – nustatyti, kad informacija apie alkoholinius gėrimus įmonių, teikiančių jų pristatymo paslaugą per interneto platformas, interneto svetainėse ar socialinių tinklų paskyrose nebūtų laikoma reklama.

Išvados dėl Alkoholio kontrolės įstatymo pataisų Vyriausybė dar nepatvirtino, ją vėluojama pristatyti Seimui.

Seimas Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimus planavo apsvarstyti bir­že­lio 29 die­ną, bet to nepadarė iki šiol.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius