Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 19 /21:35

A.Veryga alytiškiams: „Susirinkę daiktus išvykite, užrakinkite visas duris, uždarykite visus langus“

Alytaus gyventojai gavo įspėjimus – jiems rekomenduojama likti patalpose, užsandarinti langus. Į žmonių sąmoningumą pasinaudodamas socialiniu tinklu „Facebook“ šeštadienio vakarą ėmė apeliuoti ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. O sekmadienio rytą bus sprendžiama, ar skelbti ekstremalią situaciją visos šalies mastu.
Ugniagesiai gesina gaisrą
Ugniagesiai gesina gaisrą / Alytaus miesto savivaldybės administracijos nuotr.

Alytaus miesto savivaldybė šeštadienio pavakary pranešė, kad situacija Pramonės rajone kilusio gaisro vietoje gerėja, tačiau gesinimo darbus ugniagesiams gelbėtojams apsunkina įkritusios pastato lubos. Vėjui krypstant į miestą planuojama „putų ataka“.

16.11 val. Alytaus miesto gyventojams išsiųstas perspėjimas, kuriuo rekomenduojama likti patalpose, užsandarinti langus, o pajutus degėsių, gumos kvapą išjungti vėdinimo sistemas, be reikalo nebūti lauke.

15min skaitytojo nuotr./Alytaus gyventojai gavo įspėjimus
15min skaitytojo nuotr./Alytaus gyventojai gavo įspėjimus

Pastato lubos tapo dar vienu sunkumu ugniagesiams – jos yra prispaudusios smilkstančias padangas, prie jų ugniagesiams gelbėtojams yra sunku prieiti.

„Pagal orų prognozes apie 18 val. maždaug dviems valandoms vėjas turėtų pasisukti miesto link. Ekstremalių situacijų komisija dar kartą prašo gyventojų uždaryti langus, išjunkite vėdinimo sistemas ir esant galimybei išvykite iš namų. Negalinčių to padaryti, prašoma būti namuose ir neiti į miestą“, – rašoma savivaldybės pranešime.

Ekstremalių situacijų komisija prašo alytiškių, turinčių sunkiai vaikštančių ar neįgalių artimųjų pasirūpinti jais nepalikti jų namuose pravertų langų ar įjungtų vėdinimo sistemų.

„Ugniagesiai gelbėtojai ruošiasi galimoms vėjo krypties permainoms – užsakyti dronai, kurie įvertins vėjo ir dūmų pasisukimą. Kai tik dūmai suksis miesto link, planuojama putų ataka, kuri nusodins dūmus“, – rašoma savivaldybės pranešime.

Alytaus miesto savivaldybė gavo informaciją, kad kai kurios Pramonės rajone esančios įmonės, nepaisydamos Ekstremalių situacijų komisijos rekomendacijos – nevykdyti veiklos – šeštadienį nuo 20 val. ketina pradėti dirbti. Atsižvelgiant į tai komisija įpareigojo Alytaus miesto savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus specialistus ir policijos pareigūnus šį vakarą dar kartą patikrinti Pramonės rajone esančias įmones. Tad komisijos rekomendacijų nepaisančių įmonių veikla bus sustabdyta.

A.Veryga: klausykite specialistų

„Labai liūdna matyti ir gyvai, ir skaityti, kad ne visi žmonės linkę rūpintis savo ir artimųjų sveikata bei saugumu. Dar penktadienį žvalgydami teritoriją sraigtasparniu, specialistai pro sunkius dūmų debesis matė lauke žaidžiančius vaikus, pievose besiganančias karves ir kitus galvijus, ūkio darbus dirbančius vietinius gyventojus. Dar liūdniau skaityti, kad pagalbą suteikti atvykstantys specialistai ar vietos administracijos atstovai, pavyzdžiui, kai siūloma iškraustyti, yra išprašomi lauk. Apmaudu, kad ir įmonės, kurioms rekomenduojama sustabdyti darbą, ne visos tai daro“, – šeštadienio vakarą feisbuke parašė sveikatos apsaugos ministras A.Veryga.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

„Žmonės, prašau Jūsų, būkite sąmoningi ir nebedarykite to! Saugokite save, savo artimuosius, ypač mažamečius vaikus. Naminių gyvūnų taip pat nepamirškite. Juk buvimas lauke be jokių apsaugos priemonių labai kenkia Jūsų ir artimųjų bei gyvūnų sveikatai!“, – perspėjo ministras.

Jis taip pat paragino klausyti specialistų ir išvykti į saugią vietą tuos, kurių namai dėl gaisro teršalų pateko į pavojingą zoną: „Labai prašau Jūsų, klausykite specialistų, kurie yra profesionalai, ir tikrai nori padėti. Jei yra siūloma vykti laikinai gyventi kitur, klausykite jų ir susirinkę daiktus išvykite, užrakinkite visas duris, uždarykite visus langus. Juk sveikata ir žmonių gyvybė ir sveikata svarbiau už bet kokį turtą!“

Sekmadienį – valstybės ekstremalių situacijų komisijos posėdis

Sekmadienį Alytuje šaukiamas valstybės ekstremalių situacijų komisijos posėdis (VESK), kuris prasidės 10 val., pranešė Vidaus reikalų ministerijos Strateginės komunikacijos skyrius.

„Posėdis šaukiamas siekiant įvertinti situaciją ir priimti sprendimus dėl tolimesnių veiksmų susijusių su užterštumu“, – teigia vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė, kuri yra komisijos pirmininkė.

Posėdžio metu bus priimtas sprendimas ar būtina skelbti ekstremalią situaciją šalies mastu. Jeigu bus paskelbta ekstremali situacija, Vyriausybė turės patvirtinti operacijų vadovą, kuris bus atsakingas už padarinių šalinimą.

„Ugniagesiai dirba nuo pat trečiadienio, visa tarnyba dirba nuosekliai, turime rezervinės technikos. Dedamos visos pastangos siekiant kuo greičiau užbaigti gaisro gesinimą“, – pranešime cituojamas Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo tarnybos vadovo pavaduotojas Mindaugas Kanapickas.

Ryte Miklusėnų gyventojai raginti persikelti kitur

Alytuje rytą susirinkusi Ekstremalių situacijų komisija prašė Miklusėnų (Alytaus priemiesčio) gyventojų išvykti iš namų. Dėl gaisro bendrovės „Ekologistika“ patalpose, tarša toje vietovėje kelis kartus viršijo normas.

Spalio 18 d. vakarą, perkėlus stotį į Miklusėnus (Putinų g. 2), išmatuotos labai aukštos kietųjų dalelių KD10 ir KD2,5 bei benzeno koncentracijos aplinkos ore.

Spalio 19 d. KD10 paros ribinė vertė (50 mikrog/m3) gali būti viršyta kelis kartus.

Ekstremalių situacijų komisija prašo Miklusėnų gyventojų šiandien išvykti iš namų, nepamiršti uždaryti langus ir išjungti vėdinimo sistemas, nepalikti gyvūnų lauke. Siekiant užtikrinti šios gyvenvietės gyventojų turto saugumą visą parą joje patruliuos policijos pareigūnai, praneša savivaldybė.

„Atkreipiame Alytaus miesto gyventojų dėmesį, kad apie 18 val. vėjas gali pasisukti miesto link, todėl prašome alytiškių uždaryti langus, išjunkite vėdinimo sistemas ir esant galimybei išvykite iš namų. Negalinčių to padaryti, prašome būti namuose ir neiti į miestą“, – teigė Alytaus miesto savivaldybės administracijos Komunikacijos skyriaus vedėjo pavaduotoja Loreta Gaižiuvienė.

Meras: dūmų kamuoliai tebekyla, darome viską

„Gaisras gesinamas, dūmų mažėja, aišku, dūmai eina pažeme, vėjo kryptis gali į vakarą pasikeisti ir pradėti pūsti link miesto. Gali būti trijų-keturių valandų laikotarpis. Bet situacija gali būti tokia“, – 15min teigia Alytaus miesto meras Nerijus Cesiliulis.

Pasak jo, dūmų kamuoliai tebekyla ir eina Miklusėnų kryptimi.

„Darome viską, ką galime, krauname, bandome kilnoti blokus, traktoriai dirba, vartome, gesiname. Trūko specialistams, traktoristams, kurie ne gaisrininkai, specialių apsisaugojimo priemonių. Pačiame Alytuje net tiek nėra. Tai visos įmonės, kurios gali, skolina mums, padeda, tiek Alytaus įmonės. Duoda savo traktorius, įvairias priemones, kuo tik gali padėti, visi susitelkę dirbame, kad tik viskas būtų gerai, ir kuo greičiau tas gaisras būtų užgesintas“, – kalba N.Cesiulis.

PAGD ir 15min nuotr./Fotokoliažas/Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis teigia, kad trečiadienio vakare dūmų kiekis sumažėjo bent 10 kartų.
PAGD ir 15min nuotr./Fotokoliažas/Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis teigia, kad trečiadienio vakare dūmų kiekis sumažėjo bent 10 kartų.

Pasak N.Cesiulio, vietovės ore be kietųjų dalelių padaugėję ir benzenų, lakiųjų medžiagų. Tačiau mieste kol kas taršos nėra, atsivežus mobilią matavimo stotelę mieste matuojama oro kokybė.

„Komisija renkasi, matome situacija, kokia bus alytuje. Jei pasisuktų vėjas, turime rekomendacijas, ką daryti, informuojame gyventojus, žmones, kurie turi negalią, renkam kontaktus ir siunčiam pranešimus per bendrąjį pagalbos numerį žmones 15 km atstumu informavome apie susidariusią situaciją“, – kalba meras.

Jis piktinasi, kad kai kurios įmonės siekia pelnų ir net šeštadienį dirbo.

„Darbuotojus tikrai nuodijo. Asmeniškai pats važiavau į įmones, reikalavau vadovų, kad uždarytų įmones ir netęstų veiklos, saugotų darbuotojų sveikatą“, – sako N.Cesiulis.

Kol kas neaišku, kas dėl gaisro atsakingas. Prokuratūra dėl to pradėjo ikiteisminį tyrimą, informavo N.Cesiulis.

„Kol kas svarbiausia yra užgesinti gaisrą ir žmonių saugumas“, – teigia meras.

Savivaldybės komunikacijos atstovė gyventojams pataria apsistoti pas giminaičius, tolesnėse esančiose sodybose.

„Gaisro vietoje vartomos degančios padangos ir dėl to dūmų ganėtinai daug. Kiek žinau, naktį buvo dar liepsna, atsinaujinęs gaisro židinys. Gaisras jau lyg ir yra lokalizuotas, bet kada jį pavyks užgesinti, sudėtinga pasakyti“, – kalbėjo L.Gaižiuvienė.

Pasak jos, dar kartą Ekstremalių situacijų komisija šiandien susirinks 15 val.

15min skaitytojo nuotr./BPC link slenkantys užteršti dūmai
15min skaitytojo nuotr./BPC link slenkantys užteršti dūmai

Šiandien mieste oro taršą matuojanti mobili laboratorija bus perkelta į Naująją gatvę ir pastatyta ties Alytaus sporto ir rekreacijos centru. Tam, kad oro taršą vienu metu būtų galima išmatuoti keliose miesto vietose iš Klaipėdos bus atvežta dar viena mobili oro taršą matuojanti laboratorija.

Ekstremalių situacijų komisija rekomenduoja Pramonės rajone esančioms įmonėms stabdyti veiklą.

Alytaus miesto savivaldybė gavo informaciją, kad kai kurios šiame rajone esančios įmonės nepaiso komisijos rekomendacijų, todėl šiandien Alytaus miesto savivaldybės meras Nerijus Cesiulis ir administracijos direktorius Rolandas Juonys lankysis Pramonės rajono įmonėse ir patikrins situaciją, o rekomendacijų nepaisančių įmonių prašys tuoj pat stabdyti veiklą.

Spalio 16-osios naktį Alytuje, Pramonės rajone, užsidegė gamybinės patalpos bendrovėje „Ekologistika“. Įmonė užsiima naudotų padangų perdirbimu, utilizacija ir yra vadinama viena didžiausių šios srities bendrovių Baltijos šalyje.

PAGD nuotr./Rūkstantis padangų gamyklos „Ekologistika“ pastatas
PAGD nuotr./Rūkstantis padangų gamyklos „Ekologistika“ pastatas

Dėl didžiulės gaisro keliamos taršos vyko dalinė alytiškių evakuacija, policijai gelbėti žmones padėjo net kariuomenė. Ugniagesių pajėgos sutelktos iš pusės Lietuvos. Sveikatos specialistai įspėjo, kad degančios, o ypač smilkstančios padangos – tikra cheminio užterštumo bomba. Aplinkos ministras K.Mažeika dėl gaisro Alytuje kreipėsi į prokuratūrą.

Bendrojo pagalbos centro darbuotojai skundžiasi negavę apsaugos priemonių

Į 15min kreipėsi Alytaus Bendrojo pagalbos centro (BPC) darbuotojas (pavardė redakcijai žinoma), piktindamasis, kad šalia gaisro dirbę darbuotojai tris dienas negavo apsaugos priemonių. Tą neigia BPC Alytaus skyriaus viršininkas Evaldas Baguckas ir tikina, kad darbuotojai turi apsaugos priemones.

„Alytaus BPC skyriuje apsaugos priemonės, tik respiratoriai, buvo pasiūlyti tik trečią gaisro dieną. Pirmas dvi dienas darbuotojai patys rūpinosi šiomis priemonėmis, o paprašius vadovybės (vadovo ir pavaduotojo) buvo gauti atsakymai: vadovas – tai užsidarykit langus, jeigu yra kvapas. Pavaduotojas – išsilankstykit iš popieriaus laivelius ir užsiriškit batraiščiais. Jeigu nepadės, užgerkit pieno“, – rašoma 15min gautame laiške.

Darbuotojas piktinasi, kad vadovybė nesirūpino darbuotojų sveikata.

„Ką kalbėt apie vadovavimo, rūpesčio, žmogiškumo faktorius. Nesirūpino nei apsaugos priemonėm, nei jokiais tyrimais patalpose nustatyti kenksmingumą, o paklausus dėl rūpesčio, išgirstamos tik patyčios, nes patys nesėdi dūmuose 12 valandų“, – pyko darbuotojas.

BPC Alytaus skyriaus viršininkas E.Baguckas griežtai neigia tokias kalbas.

„Visiškas blefas, tokių nesąmonių negalėjo būtų ir niekas taip nesiūlė. Priemonės yra suteiktos, jau trečia diena jos yra salėje, ir kiekvienas gali naudoti, kuris tik nori. Aš pats šiandien buvau, apsilankiau, ir vakar buvau – kiekvieną dieną aš pats dirbu su jais. Ir darbuotojais tikrai rūpinamasi ir priemonės yra parūpintos“, – sako E.Baguckas.

Anot jo, užsidaryti langus yra bendrosios rekomendacijos. Pasiteiravus, kodėl įmonėms siūloma nutraukti veiklą, o BPC vis tiek veikia, viršininkas patikino, kad šiuo metu išsikelti poreikio nėra.

„Mes galime persikelti, bet dabar tam poreikio nėra. Yra numatyti planai, kad tą galima padaryti, perkelti į Vilnių arba Klaipėdą, bet šiai minutei to tikrai nereikia daryti. Aš pats prieš pusvalandį buvau darbo vietoje ir aplinka buvo darbui tinkama, ir oras gaivus, nes vėjo kryptis į kitą pusę. Tuo metu netgi daviau nurodymą pamainai prasivėdinti patalpas, su darbuotojais aptarti visi galimi variantai, netgi darbo dienos trumpinimas ar iškėlimas į kitus miestus“, – sako E.Baguckas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius