Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti
2023 07 14

Krizę Zarasų ligoninėje sukėlė „kelių briaunų nemeilės trikampis“

Šią savaitę pranešta, kad iš darbo Zarasų ligoninėje išėjo 12 gydytojų, taip pat šios įstaigos vadovas Remigijus Lamanauskas. Ligoninės veikla iš dalies paralyžiuota, tačiau rajono merė Nijolė Guobienė, kurią kaltina iš darbo išėję medikai, situacijos arba iš viso nekomentuoja, arba mini tik politinius konfliktus, tačiau ne pasekmes savo krašto gyventojams bei galimus sprendimus.
Remigijus Lamanauskas ir Nijolė Guobienė
Remigijus Lamanauskas ir Nijolė Guobienė / Zarasuligonine.lt, VRK ir Zarasų savivaldybės nuotr.

Gydytojai ir buvęs ligoninės vadovas Remigijus Lamanauskas teigia, kad medikų bendruomenė nerado bendros kalbos su rajono mere N.Guobiene, taip pat įvardija reorganizaciją, kuomet į vieną sveikatos centrą bus jungiamos dvi įstaigos sprendimo neaptarus su medikų bendruomene.

Galutinį medikų sprendimą išeiti iš darbo lėmė birželio 22 d. įvykęs Zarasų rajono savivaldybės merės ir vicemerės susitikimas su ligoninės bendruomene, kurio metu nebuvo atsakyta į pateiktus klausimus.

Medikai nėra tikri dėl ateities

Iš darbo išėjus gydytojams Zarasų ligoninėje neteikiamos kai kurios paslaugos. Dėl esamo gydytojų trūkumo sustabdyta Vidaus ligų skyriaus, Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriaus, Dienos chirurgijos skyriaus veiklos. Taip pat sustabdyta teisė teikti antrines ambulatorines kardiologo, neurologo, pulmonologo asmens sveikatos priežiūros paslaugas.

Kaip 15min yra sakęs R.Lamanauskas, tarp medikų bendruomenės ir savivaldybės merės N.Guobienės nebuvo jokio dialogo.

Pasak vadovo, bendruomenė supranta, kad reformos reikalingos, tačiau kelias į jas turėtų būti kitoks.

„Gydytojai sakė: kalbėkime apie mediciną. Medikai juk protingi, išsilavinę žmonės. Turime jaunų specialistų, čia įsikūrusių su šeimomis. Jie nežino, kas bus, kaip elgtis.

Sprendimą kurti naują centrą sujungiant dvi įstaigas merė konstatavo kaip faktą. Įvyko (susitikimo metu) chaosas aukščiausio lygio, ji pasakė, kad jei nepatinka – jūs laisvi žmonės, kur norite, ten eikite. Žmonės atsistojo ir pradėjo rašyti prašymus atleisti iš darbo“, – pasakojo R.Lamanauskas.

Medikai teigia, kad ligoninė dirbo pelningai, buvo išplėstos teikiamos paslaugos, minčių apie jų plėtrą turėta ir ateityje.

Plačiau apie situaciją Zarasų ligoninėje galite skaityti čia.

Zarasų rajono savivaldybės nuotr./Remigijus Lamanauskas
Zarasų rajono savivaldybės nuotr./Remigijus Lamanauskas

Zarasų merė telefonu nepasiekiama

Zarasų rajono merė Nijolė Guobienė komentuoti situaciją vengia. 15min su ja kelias dienas nepavyksta susisiekti telefonu, o penktadienį savivaldybės bendruoju telefonu atsiliepusi darbuotoja patikino, kad, turėdama laiko, rajono vadovė perskambins.

Kai prieš dvi dienas pokalbis su N.Guobiene po kelių pirmųjų sakinių nutrūko, vėliau ji telefonu nebeatsiliepė.

zarasuligonine.lt nuotr. /Zarasų ligoninė
zarasuligonine.lt nuotr. /Zarasų ligoninė

Kalba apie politikavimą

Situaciją N.Guobienė komentavo į Zarasus nuvykusiems LNK žurnalistams.

„Manyčiau, kad tai yra direktoriaus sąmoningai suplanuotas ažiotažas. Rinkimus laimėjau aš, o ne buvęs meras, kurio komandos narys jis buvo. Darbuotojai buvo aktyviai įtraukti į rinkimines veiklas“, – sakė N.Guobienė, pabrėždama, kad ligoninės paslaugoms sustojus, rajono valdžia sako nujautusi, kad Zarasų socialdemokratai lengvai nepasiduos. Pasak merės, atpirkimo ožiais palikti žmonės.

„Manytina, ir kiek girdžiu iš žmonių skambučių, jie buvo raginami palikti darbą, nes buvo žadėta išmokėti dideles išeitines. Vyksta finansinis auditas, pirminiais duomenimis, gandai buvo pagrįsti“, – LNK sakė N.Guobienė.

VRK nuotr./Nijolė Guobienė
VRK nuotr./Nijolė Guobienė

R.Lamanauskas: merė neišdrįso kalbėtis

Iš darbo išėjęs R.Lamanauskas sako atmetantis N.Guobienės kalbas, kad dėl situacijos kaltas jis.

„Tai – būtinoji gintis. Rinkimai, politika. Kaip galima gydytojus vilioti, kad jie išeitų iš darbo? Gydytojai protingi žmonės.

Esminis dalykas – jos nesiskaitymas su žmonėmis. Mano tikslas trejus metus buvo pritraukti medikus, o ne atvirkščiai. Kam man to reikia, koks tikslas?

Juk neturiu savo privačios klinikos, nedirbu kitoje ligoninėje“, – 15min sakė R.Lamanauskas.

Buvęs vadovas teigia, kad N.Guobienė yra rajono vadovė ir turėtų galvoti, kaip išspręsti susidariusią situaciją: „Bet ji negalvoja. Ir anksčiau jai buvo rašyti raštai, ji kviesta pasikalbėti su medikų bendruomene.

Bet ateiti ir pasikalbėti neišdrįso. Atėjo tik birželio 22 dieną, medikus ir medicinos darbuotojus pažemino. Ir tada medikai pasakė, kad išeis iš darbo. Jai juk niekas nerūpėjo.“

E.Gentvilas: situacija labiau komplikuota

N.Guobienė priklauso Liberalų sąjūdžiui. Partijos pirmininkas Eugenijus Gentvilas sako, kad merė galėtų pakomentuoti Zarasų ligoninėje susidariusią situaciją.

„Kiek žinau tą situaciją, ji yra labiau komplikuota. R.Lamanauskas – buvęs mūsų Liberalų sąjūdžio narys, kuris iškeliavo į komitetą ir susipyko su mūsiškiais.

Dabar, traukdamasis iš ligoninės direktorių, nes ima tarybos nario mandatą, jis padaro įtaką ir daliai medikų, o už viso to stovi seni politiniai nesutarimai tarp liberalų ir R.Lamanausko.

Man atrodo, kad merė galėtų paaiškinti. Aš daugiau detalių ir niuansų nežinau, negaliu pasakyti“, – teigė E.Gentvilas.

Tai – kelių briaunų nemeilės trikampis.

Vis tik politikas atskleidė kiek daugiau situacijos Zarasuose užkulisių.

„Prisiminkime, kad ligoninės direktoriumi ilgą laiką dirbo Valdas Guobis, dabartinės merės vyras, o jį iš direktorių atleido buvęs meras Nikojalus Gusevas. Taip atsilaisvino vieta R.Lamanauskui. Tai – kelių briaunų nemeilės trikampis.

Prisiminkime, kad ligoninės direktoriumi ilgą laiką dirbo Valdas Guobis, dabartinės merės vyras, o jį iš direktorių atleido buvęs meras Nikojalus Gusevas. Taip atsilaisvino vieta R.Lamanauskui.

Dabartinė merė į R.Lamanauską kreivai žiūri, o jis vis tik dalyvauja politikoje. Ir medikai tampa įkaitais, o merei mano patarimas, bent ką aš matyčiau – galėtų paaiškinti. Truputį kitaip atrodytų“, – sakė E.Gentvilas.

Politikas taip pat pažymėjo, kad situacija yra bene nepalankiausia Zarasų rajono žmonėms, kurie negali gauti visų medicininių paslaugų: „Pasinaudojant politiniais nesutarimais iš viso sutrikdytas ligoninės darbas. Žmonėms nuo to nėra geriau.“

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Eugenijus Gentvilas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Eugenijus Gentvilas

Ligoninei laikinai vadovauja vicemerė

Liepos 20 dieną į Zarasus ketina vykti sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys. Jo teigimu, konfliktai Zarasuose peržengė sveiko proto ribas.

Iš darbo išėjus R.Lamanauskui, ligoninei laikinai vadovauja vicemerė Olga Podolskienė.

Kaip lrt.lt portalui teigė O.Podolskienė, nė vienas ligoninėje likęs medikas nesutiko užimti laikinojo vadovo pareigų: „Todėl man tenka kuruoti ligoninės reikalus ir spręsti krizę.“

Vicemerė teigė ieškanti naujų gydytojų, kalbasi su ligoninę palikusiais medikais dėl sugrįžimo į darbus.

„Manau, kad rugpjūčio mėnesį situacija ligoninėje stabilizuosis ir paslaugos bus atnaujintos“, – LRT sakė O.Podolskienė.

Kol kas esant reikalui pacientai iš Zarasų vežami į aplinkinių miestų ligonines.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Užsisakykite 15min naujienlaiškius