Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 07 12 /14:35

Iš Zarasų ligoninės išėjo dvylika gydytojų, paralyžiuota ligoninės veikla, neveikia keli skyriai, tarp jų – ir reanimacijos

Darbą Zarasų ligoninėje paliko dvylika gydytojų, tarp jų – patyrę specialistai. Apie tai 15min patvirtino ligoninės vadovas Remigijus Lamanauskas. Patys medikai savo motyvus išdėstė portale zarasuose.lt. Jie teigia neradę bendros kalbos su savivaldybės mere Nijole Guobiene, nepritariantys pasirinktam reorganizacijos būdui – sujungiant dvi įstaigas į vieną. Ligoninės vadovas R.Lamanauskas sako, kad situacija ligoninėje – chaotiška, neteikiamos kai kurios paslaugos. Iš darbo po pokalbio su savivaldybės vadovais traukiasi ir jis pats. Medikus pribloškė susitikimo su medicinos bendruomene Zarasų rajono merės N.Guobienės pasakyti žodžiai: jūs laisvi žmonės, kur norite – ten eikite.
Zarasų ligoninė
Zarasų ligoninė / zarasuligonine.lt nuotr.

Skelbiama, kad darbo santykius su ligonine nutraukė vidaus ligų gydytoja kardiologė Janina Oznanskienė, vidaus ligų gydytoja/gydytoja pulmonologė Vida Veronika Rimševičienė, gydytoja neurologė Svetlana Markina, gydytoja radiologė/echoskopuotoja Ala Maniachina, vidaus ligų gydytojas Justas Grušauskas, laikinai einantis Slaugos ir palaikomojo gydymo skyriaus vedėjo pareigas gydytojas geriatras Vidas Šavinis, gydytojas chirurgas, gydytojai budėtojai Viktorija ir Skirmantas Krunkaičiai bei kiti gydytojai ir specialistai.

Kaip rašoma portale zarasuose.lt, galutinį sprendimą išeiti iš darbo lėmė birželio 22 d. įvykęs Zarasų rajono savivaldybės merės ir vicemerės susitikimas su ligoninės bendruomene, kurio metu nebuvo atsakyta į pateiktus klausimus.

Į situaciją sureagavo ir Sveikatos apsaugos ministerija, į Zarasų ligoninę vyks ministras Arūnas Dulkys.

Trečiadienio vakarą feisbuke ministras rašė, kad „Zarasuose konfliktas peraugo sveiko proto ribas“.

„Kokios bebūtų savivaldybės ir ligoninės administracijos ambicijos, jos neturi užgožti pagrindinės misijos – teikti gydymo paslaugų gyventojams“, – rašė ministras.

Sustabdyta kai kurių skyrių veikla

„Dėl esamo gydytojų trūkumo sustabdyta Vidaus ligų skyriaus, Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriaus, Dienos chirurgijos skyriaus veiklos. Taip pat sustabdyta teisė teikti antrines ambulatorines kardiologo, neurologo, pulmonologo asmens sveikatos priežiūros paslaugas.

Be viso to, žlugo ir kiti planai, kurie turėtų teigiamos įtakos tolimesniam gyventojų sveikatos paslaugų teikimo tobulinimui“, – rašoma pačių medikų išplatintame pranešime.

Medikai nesutinka su reorganizacijos modeliu, į vieną sujungiant dvi įstaigas – ligoninę ir Pirminės sveikatos priežiūros centrą, šio sprendimo neaptarus su medikų bendruomene. Tokį sprendimą patvirtino rajono taryba.

„Argumentuota, kad sprendimas priimtas vadovaujantis Vyriausybės rekomendacijomis. Bet juk skirtinguose Lietuvos rajonuose skirtinga asmens sveikatos priežiūros sistema (skiriasi teikiamų asmens sveikatos priežiūros paslaugų paketai, kilometražai iki regioninių ir/ar respublikinių asmens sveikatos priežiūros įstaigų ir pan.).

Remiantis tuo Vyriausybė ir pateikia tik rekomendacijas, galutinius sprendimus dėl reorganizacijos būdo palikdama priimti pačioms savivaldybėms“, – teigia Zarasų gydytojai.

Nebuvo lengvas sprendimas

Iš darbo išėję medikai pabrėžia, kad Vyriausybei pritarus dėl sveikatos priežiūros įstaigų tinklo pertvarkos jos esmė yra stiprinti ambulatorinę grandį: „Suprasdami, kad savame rajone galime įsisavinti pertvarkai skirtus pinigus, analizavome ligoninėje teikiamų ambulatorinių asmens sveikatos priežiūros paslaugų plėtros ir tobulinimo, o ne sutarčių su kitų rajonų sveikatos priežiūros įstaigomis, galimybę.“

Medikų teigimu, visi palikusieji ligoninę iki paskutinio laukė ir tikėjosi susikalbėjimo.

Dar birželio 30 d., skubos tvarka suorganizavus susitikimą, kuriame rajono Savivaldybės merė nedalyvavo, buvo tikimasi, kad pavyks susitarti: „Nepavyko, todėl suprantama, kad įvertinęs rajono Savivaldybės merės suinteresuotumą, galutinai atsispindėjusį susitikimų (tiek to, kuriame Savivaldybės merė rado laiko dalyvauti, tiek tų, kuriuose nedalyvavo) metu, ligoninės direktorius nusprendė išsaugoti bent jau tarybos nario mandatą ir savo noru pasitraukti iš ligoninės direktoriaus pareigų.

Tai tikrai nebuvo lengvas sprendimas. Labai gaila palikti pelningai dirbančią ir savo veiklą plečiančią įstaigą.

Nebematydami tolesnių perspektyvų Zarasų ligoninę paliko ir kiti joje dirbę specialistai.

Suprantame ir priimame visas šiuo metu vyraujančias emocijas, tačiau kiekvienas iš mūsų turime teisę pasirinkti, su kokia komanda ir vadovu norime dirbti.“

„Tai tikrai nebuvo lengvas sprendimas. Labai gaila palikti pelningai dirbančią ir savo veiklą plečiančią įstaigą, kuri per pastaruosius metus labai šoktelėjo aukštyn. Kartu ir planus, kurie, rodos, jau buvo pasiekiami ranka“, – rašoma medikų pranešime.

Nuotr. iš asmeninio archyvo/Nijolė Guobienė
Nuotr. iš asmeninio archyvo/Nijolė Guobienė

Ligoninėje – chaosas

Zarasų ligoninės direktorius Remigijus Lamanauskas taip pat traukiasi iš pareigų. Liepos 12­–oji – paskutinė jo darbo diena.

Tokį sprendimą vadovas priėmė po pokalbių su savivaldybe ir sužinojęs, kad naujai kuriamo sveikatos centro vadovu savivaldybės administracija nemato nei jo, nei Pirminės sveikatos priežiūros centro direktoriaus.

Zarasų rajono savivaldybės nuotr./Remigijus Lamanauskas
Zarasų rajono savivaldybės nuotr./Remigijus Lamanauskas

R.Lamanauskas minėjo ne itin malonų pokalbį su N.Guobiene ir pasiūlymą trauktis iš pareigų: „Klausė, jei duos išeitines kompensacijas, ar išeisiu. Pasakiau, kad išeisiu, sveikatos per jus sau negadinsiu.“

Tarp medikų bendruomenės ir savivaldybės merės N.Guobienės nebuvo jokio dialogo.

Kaip 15min pasakojo R.Lamanauskas, tarp medikų bendruomenės ir savivaldybės merės N.Guobienės nebuvo jokio dialogo. Merė ligoninėje neapsilankė ir minint medicinos darbuotojų dieną.

Pasak vadovo, bendruomenė supranta, kad reformos reikalingos, tačiau kelias į jas turėtų būti kitoks.

Pagaliau atėjusi į susitikimą su medikais merė esą kalbėjo ne tik apie mediciną, bet ir apie kitus rajono klausimus. Pavyzdžiui, tvarkomus kelius.

„Gydytojai sakė: kalbėkime apie mediciną. Medikai juk protingi, išsilavinę žmonės. Turime jaunų specialistų, čia įsikūrusių su šeimomis. Jie nežino, kas bus, kaip elgtis. Sprendimą kurti naują centrą sujungiant dvi įstaigas merė konstatavo kaip faktą.

Dabar praktiškai nebeliko budėjimo, vidaus ligų skyrius uždarytas, reanimacijos irgi. Čia yra košmaras. Kiti gydytojai ima atostogas, sako pabūsime atostogose ir eisim iš čia.

Įvyko (susitikimo metu) chaosas aukščiausio lygio, ji pasakė, kad jei nepatinka – jūs laisvi žmonės, kur norite, ten eikite. Žmonės atsistojo ir pradėjo rašyti prašymus atleisti iš darbo“, – pasakojo R.Lamanauskas.

Iš darbo Zarasų ligoninėje iš viso išėjo 17 žmonių – gydytojai ir kiti darbuotojai: „Norėjo išeiti ir daugiau, tačiau pats juos atkalbinėjau, prašiau, kad liktų. Dabar praktiškai nebeliko budėjimo, vidaus ligų skyrius uždarytas, reanimacijos irgi. Čia yra košmaras. Kiti gydytojai ima atostogas, sako pabūsime atostogose ir eisim iš čia.“

Anot įstaigos vadovo, pacientus, kuriems nėra kaip suteikti pagalbos Zarasuose, dabar tenka vežti į aplinkinių miestų ligonines.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Zarasai
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Zarasai

Pavyko pritraukti jaunų specialistų

R.Lamanauskas sako, kad labiausiai apmaudu dėl to, kad pastaraisiais metais Zarasų ligoninei sekėsi gerai, įstaiga dirbo pelningai, gyventojams siūlė paslaugas, kurios teikiamos tik didesniuose miestuose, taip pat pavyko pritraukti jaunų specialistų.

Tai nedidelėms ligoninėms itin svarbu, mat daugelyje jų stinga gydytojų.

Apie tai taip pat kalba ir pranešimą išplatinę medikai: „Atnaujinome LOR (otorinolaringologo) kabineto įrangą bei dalį Fizinės medicinos ir ambulatorinės reabilitacijos skyriuje esančių medicinos prietaisų. Įsigijome funkcionalią ginekologinę kėdę, modernų naujos kartos lazerį.

Ieškojome ir radome būdų kompensuoti darbuotojams kvalifikacijos kėlimo ir persikvalifikavimo kursų išlaidas. Išanalizavę turimus žmogiškuosius resursus, atgaivinome operacinės veiklą.

Pradėjome teikti iki šiol dar neteiktas dienos chirurgijos paslaugas – kojų venų varikozės gydymą lazeriu, akių vokų operacijas.

Sėkmingai baigėme geriatrijos dienos stacionaro projektą, įsigijome naujausią įrangą, suremontavome patalpas ir jau pradedame šio skyriaus veiklą.

Dirbome komandoje kaip vienas kumštis ir planavome, kaip pabaigę rezidentūros studijas į mūsų rajoną nuolatiniam gyvenimui sugrįš nuostabi gydytojų šeima: būsima gydytoja kardiologė Viktorija Krunkaitienė ir būsimas šeimos gydytojas Skirmantas Krunkaitis.“

Gydytojas: pasigendu tęstinio ir strateginio mąstymo

Gydytojas Skirmantas Krunkaitis Zarasų ligoninės priėmimo-skubios pagalbos skyriuje dirbo kai kuriais savaitgaliais. Kaip 15min sakė medikas, Zarasų ligoninė nebuvo pagrindinė jo darbo vieta. Be to, nemažai laisvo laiko gydytojas skiria visuomeninei veiklai.

„Todėl objektyviai apie ligoninės vidinius pokyčius kalbėti negaliu. Iš darbo Zarasų ligoninėje nutariau išeiti dėl po savivaldos rinkimų įstaigoje atsiradusio nestabilumo.

Šiuo metu man labai svarbu suderinti savo darbo grafiką su vykdoma visuomenine veikla. Iki šiol gydymo įstaigų vadovai labai geranoriškai leido tą daryti. Tačiau sužinojęs, kad keisis ligoninės administracija, supratau – reikės prašyti specifinių sąlygų, darbo santykiuose ieškoti kompromisų. Todėl nusprendžiau baigti darbą Zarasų ligoninėje“, – teigė gydytojas.

Kita priežastis, pasak S.Krunkaičio, yra gilesnė, atspindinti kai kurių rajonų savivaldos problemas: „Padirbus Zarasų rajone nuoširdžiai svarsčiau baigus rezidentūrą grįžti čia praktikuoti mediciną, bet išsipildė scenarijus „nauja valdžia – nauja tvarka“.

Panašu, kad tu, kaip specialistas, gali lengvai tapti tokios situacijos įkaitu. Prie vienos valdžios darbo santykiai stabilūs ir patenkinami, bet nereiškia, jog jie nepasikeis po ketverių metų. Visgi savivaldybė yra viešųjų gydymo įstaigų steigėja ir valdytoja.

Pasigendu tęstinio ir strateginio mąstymo, jaučiu, kad esminės rajono problemos ir viešas interesas tarsi nueina į šoną, o vyksta asmeninės kovos. Kažkoks mistinis „postų dalinimas“, noras viską daryti savaip, neįsiklausant į kitų patirtį ir neieškant kompromisų.

Nenoriu daugiau dalyvauti vidinėje rajono dramoje ir manau, kad turiu kur prasmingiau nukreipti savo energiją.“

SAM: situacija žinoma

Sveiktos apsaugos ministerijai situacija Zarasuose yra žinoma.

„Ministrą jau anksčiau pasiekė neraminantys signalai dėl padėties Zarasų ligoninėje.

Nors įstaigos steigėja yra vietos savivaldybė ir ji turi užtikrinti gydymo paslaugų teikimą gyventojams, ministras Arūnas Dulkys planuoja vykti į Zarasus ir aiškintis vietoje, kokia yra padėtis su medikais ir gydymo paslaugomis.

Ministro vizitas suplanuotas liepos 20 dieną“, – teigiama SAM komentare.

Su mere pasikalbėti nepavyko

15min kreipėsi į Zarasų savivaldybės merę Nijolę Guobienę. Ji teigė, kad su medikais buvo kalbėta, šį klausimą kuruoja vicemerė.

Vėliau pokalbis nutrūko, o po to N.Guobienė telefonu neatsiliepė.

Gavę N.Guobienės komentarą, tekstą papildysime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius