Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2021 11 08 /13:30

Siūloma Lietuvos pasienyje su Baltarusija įvesti nepaprastąją padėtį

Dėl didelės migrantų kolonos judėjimo Baltarusijoje link pasienio su Lenkija Lietuvoje perdislokuojamos pajėgos, pirmadienį pranešė Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT). Anot vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės, situacija valdoma, tačiau siūloma įvesti nepaprastąją padėtį pasienio savivaldybėse. Pajėgos esą koncentruojamos ten, kur tokie prasiveržimai galėtų būti. Neatmetama, kad gali būti imtasi specialių priemonių, jeigu kils pavojus.

VSAT vado Rustamo Liubajevo teigimu, įvairių šaltinių duomenimis, Baltarusijoje pasienyje su Lenkija gali būti nuo 1 tūkst. iki 5 tūkst. žmonių.

„Jie renkasi Bruzgių ir Kužnicos kontrolės punkto prieigose, tą informaciją jau turėjome savaitgalį“, – pirmadienį per Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) posėdį sakė R.Liubajevas.

„Galimiems scenarijams ruošiamės savaitgalį, šiandien jau bus priimami sprendimai, vyksta šiuo metu susitikimai su Lietuvos kariuomenės štabu, planuojame pasinaudoti galimybe dislokuoti papildomą skaičių karių parengtyje. Taip pat šiuo metu jau suderinti veiksmai su policija, Viešojo saugumo tarnyba, perdislokuojamos mūsų pajėgos“, – teigė jis.

„Visiems įmanomiems scenarijams ruošiamasi“, – pridūrė VSAT vadas.

Stabili, bet stebima

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė spaudos konferencijoje teigė, kad situacija pasienyje yra stabili ir kontroliuojama, tačiau stebima, kas vyksta prie Lenkijos ir Baltarusijos sienos – visos institucijos pasiruošusios, sutelktos maksimalios tiek VSAT, tiek kariuomenės pajėgos.

„Mūsų institucijos pasidėliojusios skirtingus galimus scenarijus. Taip pat norėčiau pasakyti, kad atsižvelgiant į šią rimtą situaciją, VRM yra siūlymas įvesti nepaprastąją padėtį. Šį siūlymą turėtų svarstyti Vyriausybė ir priimti sprendimus.

Mūsų institucijos labai glaudžiai bendradarbiauja su Lenkijos institucijomis, dalinamės informacija. Tai, kas vyksta, yra ataka ne prieš Lietuvą ar Lenkiją, o prieš visą ES“, – teigė ministrė.

Dėl nepaprastosios padėties kol kas tėra siūlymas, akcentavo A.Bilotaitė, apsispręsti turėtų Vyriausybė, o galutinį sprendimą priims Seimas.

„Šiandien dar negalėčiau detalizuoti, kas būtų tame sprendime. Kalbame tik apie pasienio zoną, ne visą Lietuvą“, – sakė ministrė, teigdama, kad kol kas negali pasakyti, kada bus sprendimas.

Įsiveržimams pradėta ruoštis prieš tris savaites

R.Liubajevo teigimu, galimiems įsiveržimams pradėta ruoštis dar prieš tris savaites, tačiau dabartinei situacijai pasiruošimas vyko nuo savaitgalio, pirmadienio rytą perdislokuojamos pajėgos į tas vietas, kur gali būti veržiamasi.

„Pagal iš Lenkijos pasienio pareigūnų gautą informaciją, Baltarusijos pareigūnai blokuoja pasienio punktus ir nukreipia migrantus į priešingą pusę nuo Lietuvos“, – teigė R.Liubajevas.

Pasak jo, Lietuvos pasieniečiai palaiko nuolatinį ryšį tiek su Lenkijos sienos apsaugos tarnyba, tiek su partneriais Europole ir FRONTEX agentūroje.

R.Liubajevas pabrėžė, kad iki šiol jokios informacijos apie dideles migrantų grupes netoli Lietuvos sienos pasieniečiai neturi.

„Nuo penktadienio buvo stebima situacija prie kontrolės punktų iš Baltarusijos pusės, mūsų pareigūnai aktyviai bendravo su važiuojančiais pro valstybės sieną vairuotojais, informacijos apie neteisėtų migrantų buvimą prie sienos taip pat nėra“, – teigė jis.

Turi žinių apie neramumus

Tikslių vietų, kur galėtų būti neramumų, jis neatskleidė. Kaip ir nepasakė, kiek pareigūnų šiuo metu yra sukoncentruota pasienyje.

Tuose ruožuose, kuriuose galėtų būti tikimasi prasiveržimų, šiuo metu yra ištiesta koncertinos užtvara, tačiau fizinis barjeras su tvora įrengtas dar ne visur.

„Fizinio barjero dar nėra kol kas taip jau daug padaryta, bet koncertina tikrai yra“, – teigė R.Liubajevas.

VSAT vadovas, paklaustas, kaip būtų elgiamasi, jeigu būtų veržiamasi, sakė, kad jeigu kiltų pavojus pareigūnams, būtų imtasi specialiųjų priemonių.

„Siūlyčiau sulaukti sprendimo dėl nepaprastosios padėties paskelbimo, kokiam ruože būtų ir t.t., tai gali būti skirtingų sprendimų“, – kalbėjo R.Liubajevas.

Jis pažymėjo, kad turima informacijos apie neramumus Pabradėje, Kybartuose ir Medininkuose, kur esančius objektus administruoja VSAT. Bet esą turima žinių, kad neramumų gali būti visose apgyvendinimo vietose.

Pasieniečių vado teigimu, šiose vietose imtasi prevencinių priemonių prieš galimus tokių neramumų organizatorius ar kurstytojus, sutelktos papildomos pareigūnų ir specialiosios technikos pajėgos.

Anot jo, neatmestinas variantas, kad pastarųjų dienų įvykiai Lietuvoje, Lenkijoje ir Baltarusijos – migrantų bandymas prasiveržti, galimi neramumai stovyklose – gali būti susiję tarpusavyje.

„Stebime situaciją Baltarusijos Respublikoje, matome, kokia yra situacija prie Lenkijos ir Baltarusijos sienos. Mes manome, kad tai galėtų būti koordinuoti veiksmai“, – teigė R.Liubajevas.

Socialiniuose tinkluose platinami vaizdai iš Baltarusijos, kuriuose matyti, kad didelė kolona žmonių juda link pasienio su Lenkija. Netoli sienos minia buvo sustabdyta baltarusių pareigūnų, buvo nukreipta į šalia esantį mišką.

Šiemet iš Baltarusijos į Lietuvą neteisėtai pateko per 4,2 tūkst. migrantų, tačiau rugpjūtį pasieniečiams pakeitus taktiką į šalį neįleisti dar beveik 6 tūkst. asmenų.

Mingrantai prie Lenkijos sienos
Mingrantai prie Lenkijos sienos

Vilnius kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija. Dėl to Lietuvoje paskelbta ekstremali situacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius