Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 08 /21:18

Lenkija: situacija pasienyje kontroliuojama, migrantai stato palapines, aidėjo šūviai

Pirmadienį socialiniuose tinkluose pasklido vaizdo įrašai, kuriuose matoma, kad šimtai žmonių, kai kurių šaltinių vertinimu, ne mažiau nei tūkstantis, keliu M6 juda Lenkijos sienos su Baltarusija link. Likus porai šimtų metrų iki sienos ginkluoti pareigūnai su šunimis migrantus suvarė į mišką. Vėliau šimtai migrantų atsidūrė prie Lenkijos sienos ir pabandė prasiveržti pro užkardas. Lenkijos pareigūnai migrantus tramdė ašarinėmis dujomis. Vakarop šturmas nurimo, migrantai prie Lenkijos sienos ėmė statyti palapines ir kurti laužus. Sutemus Baltarusijos pusėje pasigirdo šūvių papliūpos. Šaltiniai teigia, kad naktį prie sienos gali atvykti dar daugiau migrantų ir pakartoti šturmą. Vieta, kur migrantai bando šturmuoti Lenkijos sieną, yra netoli Lietuvos sienos.

Pirmadienio vakarą Lenkijos žiniasklaida paskelbė, kad keliautojams Kužnicos pasienio punktas, prie kurio palapines pasistatė migrantai, nebus praeinamas nuo antradienio 7 val. ryto, tad keliautojai, norintys patekti į Lenkiją, turėtų rinktis kitus pasienio punktus.

Padėtis kontroliuojama

Lenkijos gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas sako, kad situacija šalies pasienyje su Baltarusija, kur dieną atvyko migrantai, yra kontroliuojama. Jis taip pat teigia, kad Lenkija susidūrė su hibridine ataka, rašo wyborcza.pl.

Tuo metu šalies parlamento vadovė Elzbieta Witek kalba, kad nuo pat migrantų krizės pradžios Lenkijos pasieniečiai užkirto kelią daugiau nei 30 tūkst. migrantų.

„Baltarusijos režimas daro viską, kad destabilizuotų padėtį Lenkijoje ir Europos Sąjungoje. Esame pasirengę bet kokiam scenarijui“, – pirmadienio vakarą surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo ji.

Pasak parlamento vadovės, Lenkijos pasienio pareigūnams kontroliuoti padėtį padeda 12 tūkst. karių.

„Sienos apsauga yra mūsų prioritetas, būsime tvirti ir imsimės reikiamų veiksmų“, – kalbėjo E.Witek.

Ji taip pat nurodė, kad antradienį šaukiama neeilinė Lenkijos parlamento sesija.

Palapinės ir laužai prie Lenkijos sienos, girdisi šūviai

Iš Baltarusijos į Lenkiją bandantiems patekti migrantams nepavykus prasibrauti pro apsauginę tvorą, statomos palapinės, kuriami laužai.

Lenkijos Krašto apsaugos ministerijos paviešintas vaizdo įrašas, padarytas iš sraigtasparnio, rodo, kad pasienyje su Lenkija iškilo palapinių miestelis.

Temstant Lenkijos pasienyje migrantų šūksniai ir reikalavimai įleisti juos į savo teritoriją kiek aprimo.

Tviteryje dalijamasi vaizdo įrašais, kuriuose matoma, kad pasienyje esantys migrantai stato palapines, kuria laužus ir, greičiausiai, ruošiasi čia praleisti naktį.

Baltarusijos pasieniečiai paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip migrantai statosi palapines ir ruošiasi nakvoti. Vienas iš vyrų įraše sako, kad visa grupė ketina vykti į Vokietiją, o Lenkijoje likti neketina. Baltarusijos pusės duomenimis, ten yra apie 2 tūkst. migrantų.

VIDEO: Šūvių garsai Baltarusijos ir Lenkijos pasienyje

Vėliau, jau sutemus, pasirodžiusiuose migrantų vaizdo įrašuose girdėti, kad Baltarusijos pusėje aidi šūvių papliūpos. Migrantai tarpusavyje kalbasi, kad šaudo Baltarusijos pareigūnai.

Grupė žmonių pasiekė pasienio punktą

Didžiausias Lenkijos leidinys „Gazeta Wyborcza“, taip pat Baltarusijos nepriklausomas žurnalistas Tadeuszas Giczanas dalinasi informacija, kad nedidelei grupei migrantų, pirmadienį pajudėjusių Lenkijos link, pavyko pasiekti Kužnicos-Bruzgių pasienio punktą.

Paskelbtame vaizdo įraše matyti pasienio punkte esanti migrantų grupė, taip pat Lenkijos ir Baltarusijos pareigūnai. Pastarieji laiko vartus, taip norėdami neleisti migrantams patekti į jų teritoriją.

Migrantai bandė įveikti spygliuotą tvorą

Prie Lenkijos pasienio su Baltarusija pirmadienį – įtempta situacija. Maždaug tūkstantis migrantų bando patekti į Lenkijos teritoriją. Pagal naujausius pranešimus, žmonės jau galėjo patekti į neutralią teritoriją tarp Baltarusijos ir Lenkijos. Tai praneša Baltarusijos portalas zerkalo.io. Lenkijos pareigūnai šios informacijos nepatvirtina.

Tviteryje paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti, kad migrantai stengiasi sugriauti tvorą, skiriančią juos ir Lenkijos pareigūnus. Už migrantų nugarų matyti ginkluoti Baltarusijos pareigūnai.

Anksčiau tviteryje paviešintuose vaizdo įrašuose matoma didelė grupė žmonių, esančių prie spygliuotos tvoros, kurią stato Lenkija, siekdama sustabdyti migrantų srautus.

Paviešintame vaizdo įraše taip pat girdimas perspėjimas anglų kalba, kad už apsauginės sienos griovimą grės baudžiamoji atsakomybė.

Didžiausias Lenkijos nepriklausomas leidinys „Gazeta Wyborcza“ praneša, kad prieš migrantus, bandančius prisiartinti prie apsauginės tvoros, šalies pareigūnai panaudojo ašarines dujas.

Vidaus reikalų ministerija taip pat išplatino vaizdo įrašą, kuriame matyti prie tvoros priartėję migrantai. Lenkijos pusėje matomos gausios policijos pareigūnų ir kariuomenės pajėgos.

Ministerija skelbia, kad „pareigūnams pavyko užkirsti kelią migrantų bandymui jėga patekti į Lenkijos teritoriją“.

Tai, kas dėjosi prie sienos, priminė tikrą mūšį. Vidaus reikalų viceministras Maciejus Wąsikas tviteryje rašė: „Šiuo metu vyksta eilinis mūšis. Pasieniečiai, policija ir Lenkijos kariuomenė gina mūsų sieną nuo Lukašenkos įkvėptų ir paruoštų migrantų užpuolimo“.

VIDEO: Įtampa Lenkijos pasienyje

Nepriklausomas Baltarusijos žurnalistas Tadeuszas Giczanas savo tviteryje pasidalino vaizdo įrašu, kuriame matoma, kad migrantams prie Lenkijos sienos pavyko sugriauti dalį apsauginės tvoros. Tačiau Lenkijos pareigūnai sieną saugo sustoję į gyvą grandinę. Virš jų skraido sraigtasparnis. Vaizdo įrašuose matyti, kaip prie tvoros stovintys migrantai skanduoja „Vokietija“. Į šią šalį bando pakliūti dauguma iš Baltarusijos besiveržiančių migrantų.

Baltarusijos valstybinis sienos apsaugos komitetas savo ruožtu per susirašinėjimo programėlę „Telegram“ pranešė, kad netoli Lenkijos sienos esantys užsieniečiai sako ketinantys patekti į gretimos šalies teritoriją ir pasinaudoti savo teise pateikti prašymą dėl pabėgėlio statuso Europos Sąjungoje.

Pranešime sakoma, kad sienos apsaugos tarnybos padaliniai susiklosčius tokiai situacijai veikia pagal aplinkybes ir dirba sustiprintu režimu.

Baltarusijos valstybinis sienos apsaugos komitetas taip pat neatmetė „lenkų provokacinių veiksmų siekiant pateisinti fizinės jėgos ir specialiųjų priemonių naudojimą pabėgėlių atžvilgiu“ tikimybės.

Lenkų specialiosios tarnybos pirmadienį perspėjo, kad Baltarusijos teritorijoje susitelkė didžiulė migrantų kolona, ketinanti „masiškai“ prasiveržti per sieną į Lenkiją.

Lenkijos pasienio tarnybos atstovė Ewelina Szczepanska nurodė, kad pasienyje sustiprintos pasieniečių, policijos ir karių pajėgos.

Jos teigimu, internete paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti, kad migrantai juda Lenkijos šiaurės rytuose, Kuznicoje, esančios perėjos link.

Geolokacinį patikrinimą atlikusi naujienų agentūros AFP faktų tikrinimo tarnyba nustatė, kad vienas iš įrašų buvo nufilmuotas netoli pastatų Baltarusijos Bruzgių kaimo, esančio maždaug už 1,2 km nuo Lenkijos Kuznicos pasienio kontrolės punkto. Kelio ženklai yra baltarusių kalba.

Rezervininkams paskelbta aukšto lygio parengtis

Lenkijos krašto gynybos pajėgoms – rezervininkams – prie sienos su Baltarusija paskelbta visiška kovinė parengtis.

Krašto gynybos pajėgų paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtas žemėlapis, jame nurodyta, kad rezervininkai iš rytinių Varmijos Mozūrų, Palenkės ir Liublino vaivadijų turi būti pasirengę veikti per šešias valandas.

Rezervininkams iš Mazovijos vaivadijos, esančios kiek toliau nuo rytinės sienos, nurodyta pasirengti per 12 valandų.

Lietuva irgi ruošiasi

Įvykiai prie Lenkijos ir Baltarusijos sienos sukėlė didelį nerimą ir Lietuvoje.

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda tviteryje popiet paskelbė, kad su Lenkijos prezidentu Andrzejumi Duda aptarė „besiplečiančią hibridinę ataką“ Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje. Jis pridūrė, kad Lietuva solidarizuojasi su Lenkija ir yra pasiruošusi suteikti kaimyninei šaliai visą reikalingą paramą.

Reaguojant į įvykius pasienyje, pirmadienį pranešta, kad Lietuva perdislokuoja sieną saugančias pajėgas. Vidaus reikalų ministerija siūlo Lietuvos pasienio savivaldybėse skelbti nepaprastąją padėtį. Daugiau apie tai čia: Siūloma Lietuvos pasienyje su Baltarusija įvesti nepaprastąją padėtį.

VSAT vado Rustamo Liubajevo teigimu, įvairių šaltinių duomenimis, Baltarusijoje pasienyje su Lenkija gali būti nuo 1 tūkst. iki 5 tūkst. žmonių. Jis pranešė, kad yra žinių apie galimus neramumus.

Lenkijos vyriausybės atstovas Piotras Muelleris pirmadienį savo tviteryje informavo, kad 13 val. (14 val. Lietuvos laiku) šaukiamas skubus krizių valdymo štabo pasitarimas dėl padėties Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje.

Nuotr. iš „Facebook“/Migrantų kolona Baltarusijoje eina prie sienos su Lenkija
Nuotr. iš „Facebook“/Migrantų kolona Baltarusijoje eina prie sienos su Lenkija

Pasitarime dalyvavo Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis, premjero pavaduotojas Jaroslawas Kaczynskis, vidaus reikalų ministras Mariuszas Kaminskis ir krašto apsaugos ministras Mariuszas Blaszczakas.

Tuo metu Lenkijos ministras pirmininkas socialiniame tinkle „Facebook“ parašė, kad šalies sienos yra „ne tik linija žemėlapyje“. Pasak jo, kilus grėsmei, sienų gynimas turi būti suvokiamas kaip būtinybė, kurią turi paremti visos politinės jėgos.

Baltarusijos valdžios atstovai tikino, kad prieš vidurdienį didžioji dalis migrantų paliko šalies teritoriją ir perėjo į Lenkiją, tačiau Lenkijos atstovai tai griežtai paneigė.

Į susidariusią padėtį sureagavo buvęs Lenkijos ministras pirmininkas ir buvęs Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas. Jis iškėlė klausimą, ar Lenkija neturėtų kreiptis dėl NATO 4-ojo straipsnio aktyvavimo.

4-asis NATO straipsnis numato sąjungininkų konsultacijas, kai bent vienas iš jų mano, kad kyla grėsmė šalies teritoriniam vientisumui, politinei nepriklausomybei arba saugumui.

S.Cichanouskaja: reikia stipraus ES atsako

Buvusi kandidatė į Baltarusijos prezidentus Sviatlana Cichanouskaja pirmadienį sureagavo į krizės paūmėjimą Baltarusijos pasienyje su ES šalimis.

„Šiandien matome, kad Baltarusijos režimas surengė precedento neturinčią pasienio krizės eskalaciją: šimtus migrantų ES sienos link stumia ginkluoti vyrai.

Jau žinome apie migrantų mirčių pasienyje atvejus. Šis migrantų gabenimas, smurtas ir jų skriaudimas turi liautis. Reikia stipraus ES atsako. Jungtinės Tautos turėtų apsvarstyti galimybę nusiųsti humanitarinę misiją į Baltarusiją ir aptarti krizę Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje“, – pareiškė S.Cichanouskaja.

Ji taip pat pakvietė „visus, kurie gali tapti migrantų krizės aukomis“, netikėti režimo pažadais. S.Cichanouskaja dar kartą pavadino Aliaksandrą Lukašenką „visiškai atsakingu“ už hibridinę ataką prieš Lenkiją, Lietuvą ir ES.

„Tai yra bandymas atkeršyti demokratinėms šalims už paramą baltarusiams. Mūsų pagrindinis tikslas – sustabdyti diktatorių, kuris kelia grėsmę Baltarusijos ir viso regiono saugumui bei kuria tarptautinę humanitarinę katastrofą“, – teigė S.Cichanouskaja.

P.Latuška: būtini bendri Lietuvos ir Lenkijos veiksmai

Baltarusijos opozicijos lyderis, šiuo metu gyvevanatis Lenkijoje, Pavelas Latuška Tviteryje paragino Lenkiją ir Lietuvą imtis bendrų veiksmų dėl migracijos krizės pasienyje su Baltarusija.

Pasak jo, Lenkijos prezidentas A.Duda ir Lietuvos prezidentas G.Nausėda savo inciatyva turi įkurtį bendrą tyrėjų grupę, kuri pradėtų tyrimą dėl A.Lukašenkos veiksmų.

„Turi būti pradėtas tyrimas dėl nusikaltimų žmoniškumui ir Lukašenkos bei jo režimo pripažinimo teroristais“, – rašė P.Latuška.

Prie sienos persikėlė tūkstančiai žmonių?

Apie tai, kad didelė migrantų grupė jau netrukus gali pajudėti iš Baltarusijos Lenkijos sienos link, socialiniuose tinkluose ir Lenkijos žiniasklaidoje buvo pranešama dar savaitgalį. Tokia informacija, be kita ko, tviteryje pasidalino Lenkijos prezidento kanceliarijos užsienio politikos biuro vadovas Jakubas Kumochas.

Lenkijos Kužnicos-Bruzgių pasienio punktas
Lenkijos Kužnicos-Bruzgių pasienio punktas

„Atrodo, kad Lukašenkos režimas planuoja didelę operaciją pasinaudodamas žmonėmis kaip gyvais skydais. Didelė grupė žmonių renkasi šalia Kužnicos gyvenvietės. Tai nėra sušalę vaikai“, – rašė J.Kumochas.

Pranešama, kad prie Lenkijos sienos patraukė daugiausia jauni vyrai, tačiau filmuotuose vaizduose matyti ir nemažai moterų, vaikų.

VIDEO: Šimtai migrantų didžiule kolona iš Baltarusijos juda Lenkijos sienos link – baiminamasi šturmo

Jam antrino ir nepriklausomi Baltarusijos žurnalistai, tarp kurių – T.Giczanas.

Tviteryje jis tikino, jog pastarąją dieną Minsko gatvės ištuštėjo. Anksčiau ne kartą čia užfiksuotos migrantų grupės esą išvyko.

„Tūkstančiai žmonių iš Minsko persikėlė į pasienį, kur bandys šturmuoti Lenkijos sieną. Bijau, kad padėtis gali tapti tikrai bloga“, – rašė Baltarusijos žurnalistas.

Tuo metu Lenkijos vidaus reikalų ir administracijos ministro Mariuszo Kaminskio atstovas spaudai Stanislawas Zarynas savo tviterio paskyroje informavo, kad šiuo metu Lenkijos pasienį su Baltarusija saugo ne tik pasieniečiai, bet ir 10 tūkst. karių, todėl esą bet kokie bandymai nelegaliai kirsti sieną bus atremti.

Tačiau čia pat jis pažymėjo, kad šiuo metu vyksta „didžiausias iki šiol bandymas jėga kirsti Lenkijos sieną“.

Nuotr. iš „Facebook“/Migrantų kolona Baltarusijoje eina prie sienos su Lenkija
Nuotr. iš „Facebook“/Migrantų kolona Baltarusijoje eina prie sienos su Lenkija

Ginkluoti pareigūnai migrantus suvarė į mišką

Prieš 11 val. (Lietuvos laiku) T.Giczanas tviteryje pasidalino dar vienu vaizdo įrašu, kuriame matoma, kad didelė grupė migrantų juda miško link. Pasak žurnalisto, žmonėms nepavyko pasiekti Lenkijos pasienio punkto ir jie „buvo suvaryti atgal į mišką“.

Vaizdo įraše matyti, kad migrantų koloną į mišką stumia ginkluoti pareigūnai su šunimis.

VIDEO: Migrantai Lenkijos pasienyje

Baltarusijos žurnalistas taip pat skelbia, kad į pasienio punktą su Lenkija atvyko Baltarusijos Vidaus reikalų ministerijos pajėgos.

Tviteryje paskelbti ir pačių migrantų filmuoti vaizdo įrašai. Jie teigė esantys kurdai ir patys nusprendę pirmadienį keliauti Lenkijos pasienio link.

Tiesa, jie tikino norėję eiti į Kužnicos-Bruzgių pasienio punktą ir ten oficialiai prašyti prieglobsčio, tačiau Baltarusijos pareigūnai esą neleido to padaryti ir nukreipė į miškus.

Lenkijos pasienio apsauga informavo, kad nuo metų pradžios užfiksuoti daugiau nei 30 tūkst. bandymų nelegaliai kirsti Lenkijos ir Baltarusijos sieną. Didžiausi migrantų srautai fiksuoti per pastaruosius tris mėnesius. Vien spalį iš Baltarusijos į Lenkiją bandė patekti daugiau nei 17 tūkst. žmonių.

15min archyvo nuotr./Uniformuoti pareigūnai be skiriamųjų ženklų saugo migrantus prie posto Baltarusijos pusėje
15min archyvo nuotr./Uniformuoti pareigūnai be skiriamųjų ženklų saugo migrantus prie posto Baltarusijos pusėje

Puikiai viską suplanavo

Savo ruožtu tyrimų centro „Atlantic Council“ bendradarbis Damiras Marušičius svarsto, kad Minsko režimas ir Vladimiro Putino Rusija, žvelgiant iš jų varpinės, puikiai viską suplanavo.

„Migrantų žygis į Lenkiją tiksliai suplanuotas – įtampa Varšuvos ir kitų ES sostinių santykiuose pasiekusi aukštumas.

Neužtruks ilgai, kol neišvengiamai pasirodys vaizdo medžiaga, kurioje bus matyti, kaip prispausti Lenkijos pasieniečiai pradės jėga stumti migrantus atgal, o tada aktyvistų choras krizės nepaveiktose ES šalyse ims šaukti: „Mes ne tokie! Mes tokiam elgesiui neatstovaujame!“ – rašė D.Marušičius.

Miuncheno saugumo konferencijos pirmininkas Wolfgangas Ischingeris tviteryje paklausė: „Kodėl ES negali rimtai pagrasinti sankcijomis bet kokiai vyriausybei ar kompanijai, leidžiančiai skrydžius į Minską? Jei JAV tai sugebėjo pasiekti Irano klausimu, kodėl ES negali išvystyti tokios priemonės dėl Baltarusijos?“

Baltarusija žino ir „rūpinasi einančiųjų saugumu“

Baltarusijos valstybinis pasienio komitetas (DPK) pranešė per susirašinėjimo platformą „Telegram“, kad „šiuo metu didelė pabėgėlių grupė su daiktais juda greitkeliu sienos su Lenkija link“.

„Baltarusija imasi būtinų priemonių, kad sklandžiai veiktų tarptautinių ryšių kanalai ir būtų užtikrintas greitkeliu judančių žmonių saugumas“, – pažymėjo DPK atstovai.

Jų teigimu, dėl susiklosčiusios padėties kalta Varšuva.

„Tokį nevilties žingsnį paskatino Lenkijos valdžios abejingumas ir nežmoniškas požiūris“, – pabrėžiama DPK pranešime.

Lenkijos užsienio reikalų viceministras: Minskas siekia aukų

Lenkijos užsienio reikalų viceministras Piotras Wawrzykas „Polskie radio“ pareiškė, kad Minskas siekia, jog įtampos prie sienos eskalacija baigtųsi aukomis.

„Aš įsitikinęs, tai ne įspūdis, kad Baltarusijos valdžia siekia eskaluoti situaciją, kuri privers prie to, kad kurioje nors pusėje bus žmonių aukų“, – sakė P.Wawrzykas.

Pareigūnas teigė, kad Baltarusijos pozicija tampa vis griežtesnė ir beatodairiškesnė.

„Kitoje pusėje nėra jokio supratimo, kas dedasi. Yra tik įsitikinimas, kad jie atremia kažkokią menamą ataką – apie tai taip pat galimai liudija Baltarusijos URM pareiškimai, kuriuose neigiamas pats provokacijos faktas. Taip veikdavo sovietų diplomatija, neigdavusi akivaizdžius faktus“, – Lenkijos radijo 1-ajam kanalui sakė P.Wawrzykas.

Paklaustas, ar Minskas gali mėginti „patikrinti“ Lenkijos sienos apsaugos pajėgumus ir mėginti išprovokuoti grėsmingą incidentą, P.Wawrzykas atsakę, kad toks bandymas jau buvo praėjusią savaitę, kad į Lenkijos teritoriją iš Baltarusijos įžengė grupė ginkluotų asmenų.

„Buvo peržengta ES valstybės, NATO narės siena. Tai rodo, kad kitoje pusėje yra noras sukelti didelį incidentą – geriausiai su šūviais, mirtinomis aukomis“, – kalbėjo viceministras.

„Šiandien, kaip praneša žiniasklaida, ruošiamasi didelei provokacijai prie sienos ties Balstogės Kuznicos [perėja]. Atrodo, kad ten bus mėginama jėga veržtis per sienos perėją. Ko gero, [Minsko] režimas nenuilstamai planuoja savo provokacijas, judėdamas prie blogiausių, kokios tik gali būti“, – pabrėžė P.Wawrzykas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius