Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 01 18

Dėl šaltų patalpų, kur daromi greitieji COVID-19 testai, susirūpinusį vilnietį ramina: viskas pagal instrukcijas

Vilnietis Vincentas 15min pasakojo buvęs gerokai nustebintas, kad patalpose, kur daromi greitieji testai, V.Gerulaičio g., yra labai šalta. Vyras teigė galįs tik spėlioti, ar šalta temperatūra negali turėti įtakos testo patikimumui, tačiau pastebėjo – kai jam ėmė kraują, spiritas ant piršto nedžiūvo, tad galėjo patekti į testą kartu su krauju. Tačiau jį ramina – reikalavimų tikrai laikomasi.
Mobilusis koronaviruso patikros punktas
Mobilusis koronaviruso patikros punktas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vincentas pasakojo, kad greitąjį COVID-19 testą Vilniuje, V.Gerulaičio g. 1, įsikūrusiame mobiliajame patikros punkte, kuris išaugo iki didelio tyrimų miestelio, darėsi savaitgalį.

Ir jį labai nustebino, kad testavimo patalpa buvo laikoma nuolat atidarytomis durimis, o atliekamiems testams esą nebuvo naudojami temperatūrą palaikantys inkubatoriai.

Temperatūra atrodo per žema

„Temperatūra patalpoje testavimo metu galėjo būti 0–3 laipsniai šilumos. Pabrėšiu, jog greitųjų testų gamintojai nurodo testo darbinę temperatūrą esant 15–30 laipsnių šilumos. Taip pat pabrėšiu, jog žmonėms, turintiems chemijos mokslo žinių, yra aišku, kad cheminiai procesai, esant žemai temperatūrai, sulėtėja. Nepaisant to, rezultato buvo laukiama vos 6 minutes. Po jų testas įvertintas kaip neigiamas. Tai yra per trumpas laikas, ypač turint omenyje temperatūrą. Kitaip sakant, yra laukiama trumpiau, nei rekomenduoja gamintojas ir dar esant daug žemesnei temperatūrai, nei nurodo gamintojas.

Nedrįsiu vertinti, kaip gali keistis testo patikimumas esant tokiai žemai temperatūrai (patys gamintojai nepateikia tokios informacijos, arba aš jos neradau), tačiau yra pagrįstų prielaidų, jog toks testų naudojimas žemoje temperatūroje gali drastiškai padidinti klaidingų neigiamų rezultatų procentą“, – savo nuogąstavimais dalijosi Vincentas.

Temperatūra patalpoje testavimo metu galėjo būti 0–3 laipsniai šilumos. Pabrėšiu, jog greitųjų testų gamintojai nurodo testo darbinę temperatūrą esant 15–30 laipsnių šilumos.

Jo teigimu, imant kraują pirštas vis dar buvo šlapias nuo spirito, kuris naudotas dezinfekuoti:

„Todėl pasiurbė kraujo kartu su trupučiu spirito. Čia vėlgi iš dalies dėl temperatūros – taip šalta, kad net spiritas nedžiūna. Testas galimai naudojamas netinkamai“, – kalbėjo vilnietis.

Reikalavimų laikomasi

Mobiliaisiais punktais, kur ir yra testavimo vietos, sostinėje rūpinasi Vilniaus visuomenės sveikatos biuras „Vilnius sveikiau“.

Jo direktorė Guoda Ropaitė-Beigė užtikrino, kad visų saugos reikalavimų yra laikomasi, tad nerimaujama be jokio reikalo.

„Mobiliųjų punktų testavimo vietose yra laikomasi visų su COVID-19 infekcija susijusių darbo ir saugos reikalavimų. Kaip ir nurodoma greitųjų imunochromatografinių testų, sukurtų kokybiniam SARS-CoV-2 IgG ir IgM antikūnų nustatymui žmogaus kraujo mėginyje, kraujo plazmoje ar kraujo serume, laikymo naudojimo instrukcijoje, jie yra laikomi uždarose, originaliose pakuotėse 2–30 °C temperatūroje, o mėginiai prieš testo atlikimą yra sušildomi iki reikiamos 15–30 °C temperatūros.

Galime patikinti, kad kasdien prieš prasidedant mobiliųjų punktų veiklai ir visos darbo dienos metu yra nuolat kruopščiai tikrinama, kad oro temperatūra patalpoje būtų tokia, kokia yra apibrėžta testų naudojimo instrukcijoje“, – teigė G.Ropaitė-Beigė.

Biuro turimais statistiniais duomenimis, greitųjų antikūnų testų per dieną vidutiniškai yra atliekama apie 75.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius