Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 01

Dėl Taivano – senatoriaus Marco Rubio laiškas Gitanui Nausėdai

JAV senatorius Marco Rubio parašė laišką prezidentui Gitanui Nausėdai, kuriame išsakoma parama Lietuvos užsienio reikalų ministerijos sprendimui leisti Vilniuje atsidaryti Taivano atstovybei, nepaisant Kinijos prieštaravimų.
Marco Rubio
Marco Rubio / „Scanpix“/AP nuotr.

Respublikonas iš Floridos sako remiantis planus dėl atstovybės, taip pat pabrėžė, kad taivaniečiai turi teisę parinkti pavadinimą savo misijai.

Būtent atstovybės pavadinimas, nukrypstantis nuo iki šiol įprastos praktikos nenaudoti joje Taivano pavadinimo, ir sulaukė didžiausio Kinijos kritikos.

M.Rubio laišką galima rasti čia.

„Svarbu paremti demokratiją kartu išpažįstančių taivaniečių teisę nuspręsti, kaip jie norėtų būti vadinami ir parinkti užsienio misijoms tinkamą pavadinimą, kuris atspindi jų daromą darbą“, – rašoma viešai paskelbtame M.Rubio laiške.

„Kinijos komunistų partija neatstovauja Taivano ir neturi teisės diktuoti likusiam pasauliui, kaip mums kreiptis ar bendrauti su Taivano žmonėmis“, – teigia JAV politikas laiške G.Nausėdai.

M.Rubio sakė griežtai smerkiantis Kinijos ekonominį spaudimą Lietuvai ir, priminęs Lietuvos vadavimąsi iš komunizmo tironijos, sakė tikintis, kad Lietuva laikysis tvirtai.

123RF.com nuotr./Taivanas
123RF.com nuotr./Taivanas

Kinija atšaukė savo ambasadorių iš Vilniaus ir ėmė taikyti spaudimą Lietuvos verslui, kai Užsienio reikalų ministerija liepą paskelbė, jog Vilniuje bus steigiama Taivano atstovybė. Lietuviškai ji oficialiai vadinama Taivaniečių atstovybe, angliškai – Taiwanese representative office.

Tai – pirmas kartas Europos Sąjungoje, kai atstovybės pavadinime yra minimas žodis „Taivanas“. Kitur, įskaitant JAV, Lenkiją ir Latviją, misijos veikia Taipėjaus vardu – iki šiol diplomatijoje vyravo pozicija, kad tai geriau atspindi „vienos Kinijos“ politiką, neleidžiančią Taivano traktuoti kaip nepriklausomos šalies.

Kinija demokratiškai valdomą Taivaną laiko savo teritorijos dalimi ir grasina susigrąžinti jo kontrolę jėga, Pekinas griežtai priešinasi Taivano savarankiškumui tarptautinėje diplomatijoje.

JAV valstybės sekretorius ir keli kiti senatoriai praeitą mėnesį išsakė politinę paramą Lietuvai ginče su Kinija. Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis savo ruožtu paprašė JAV „suteikti praktinę paramą Lietuvos verslui bei įvertinti tiekimo grandinių diversifikacijos klausimus“.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis

Prezidentūra teigia remianti glaudesnius ryšius su Taivanu ir smerkia Kinijos spaudimą, bet Gitano Nausėdos patarėja neseniai išsakė kritikos Užsienio reikalų ministerijai, kaip šis klausimas buvo sprendžiamas.

„Prezidentas čia turi tam tikrų taktinių pastabų tiems, kurie galbūt nepakankamai subtiliai elgėsi šitoje situacijoje neišduodami savo vertybinių interesų, tačiau pažiūrėdami, ar tam tikri konkretūs sprendimai padeda mūsų tikslui“, – interviu tv3.lt sakė Asta Skaisgirytė.

Kartu ji pabrėžė, kad „Kinija neturėtų mums diktuoti, su kuo mums eiti ir kokius mums sąjungininkus pasirinkti, su kuo draugauti, kur kokias atstovybes steigti“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius