Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 02 28

Dėl žodžių „čigonus reikia perkelti kuo toliau“ Vidmantas Martikonis apskųstas etikos sargams

Vilniaus tarybos nariai susipyko dėl vieno iš jų vartojamos leksikos, kai kalba sukosi apie socialinio būsto suteikimą romų tautybės asmenims, tebegyvenantiems tabore Kirtimuose. Vidmantas Martikonis šiuos vilniečius pavadino čigonais ir pasakė, kad juos reikėtų iškeldinti „kuo toliau“. Kitas tarybos narys Markas Adamas Haroldas tai įvardijo kaip rasizmą ir apskundė tarybos kolegą etikos sargams.
Vidmantas Martikonis
Vidmantas Martikonis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Tokia situacija susidarė per Vilniaus tarybos Ekonomikos ir finansų komiteto posėdį, kai vienas iš svarstomų klausimų buvo „Dėl tarybos sprendimo projekto „Dėl tarybos 2017 04 05 sprendimo Nr. 1-877 „Dėl būsto, išnuomoto romų tautybės asmenims ir šeimoms, vykdant Vilniaus (Kirtimų) romų taboro bendruomenės integracijos į visuomenę 2016–2019 metų programą, nuomos mokesčių dalies kompensacijos dydžio apskaičiavimo ir mokėjimo tvarkos aprašo tvirtinimo“ pakeitimo“.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Markas Adamas Haroldas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Markas Adamas Haroldas

M.A.Haroldas savo „Facebook“ paskyroje pasidalijo garso įrašu, kuriame girdisi, kaip V.Martikonis romus vadina čigonais ir tarsteli, kad iškeldinti juos reikėtų „kuo toliau“.

„Čia galite girdėti, kaip tarybos narys Vidmantas Martikonis juokaudamas posėdžio metu sako, kad „čigonus“ reikia perkelti „kuo toliau“ nuo Vilniaus. Tai visiškai nepriimtinas varymas ant dalies Vilniaus gyventojų vien dėl jų tautybės. Netoleruoju ir netoleruosiu tokių dalykų, ypač posėdžio metu. Etikos komisija informuota apie šį neetišką elgesį“, – prie garso įrašo rašo M.A.Haroldas.

15min tarybos narys patvirtino jau pranešęs tarybos Etikos komisijai apie tokį V.Martikonio elgesį ir ketinąs artimiausiu metu parašyti ir oficialų skundą.

Pats V.Martikonis tvirtina nieko įžeisti nei norėjęs, nei ketinęs. Esą jis vartoja žodį čigonai, kuris yra normalus lietuvių kalbos žodis, vartotas tėvų ir senelių. „Lietuviškai visą gyvenimą buvo čigonai, tik dabar romai... Nesuprasi, ar čia Romą, ar Petrą vadina. Lietuviškai yra čigonas, nematau, kad čia kažką įžeidžiau ar ne“, – kalbėjo V.Martikonis.

Jis atmeta bet kokius kaltinimus rasizmu, tik pastebėjo, kad kiekviena tauta turi savų tradicijų, specifiką, jai įprastą gyvenimo būdą. „Juk lietuvius, gyvenančius tabore, įsivaizduoti sunku. O jų gyvenimo būdas toks, jie klajokliai. Bet čigonai visiems Lietuvoje suprantami. Kaime pasakysi romas, tai tau atsakys – Romas neatėjo į darbą. Kam baubas yra tokie pavadinimai, tai jau perlenkta lazda“, – įsitikinęs V.Martikonis.

Tai ne pirmasis šių politikų konfliktas. V.Martikonis dar kartą priminė 2016-ųjų pavasarį kilusį skandalą, po kurio M.A.Haroldas pasitraukė iš Liberalų frakcijos Vilniaus taryboje. „Eik velniop, Lietuva. Įteisinkite gėjų santuokas ir priimkite 1000 pabėgėlių dabar. Dabar. Kodėl? Nes net jei jums nepatinka ši mintis, tai yra teisinga. Ir tai – labai gera reklama. Norite geresnės reklamos? Jūs jos negalite sau leisti“, – taip socialiniame tinkle pareiškė dešimtmetį Lietuvoje gyvenantis britas M.A.Haroldas.

M.A.Haroldas yra pirmasis užsienietis Vilniaus taryboje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius